Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Adela (Ana de la Reguera) s manželem úspěšně ilegálně pronikli z Mexika do Ameriky, mysleli si, že mají vyhráno. Oba si našli práci a začali vést poklidný život. Ten i jim každoročně narušuje Očista, morbidní tradice, která vždy na dvanáct hodin promění Spojené státy v peklo plné bezpráví. Nepracuje ani jedna ze složek záchranného systému a všechny zločiny, včetně těch nejtěžších, jsou zcela legální. I tuhle „nepříjemnost“ ale Adela dokázala vyřešit tím, že se s mužem vždy ukrývají ve spřátelené komunitě, která ví, jak se proti případným útočníkům bránit. Ve chvíli, kdy se rozezní spásné sirény, informující o ukončení Očisty, veškeré drama rázem končí, posbírají se ranění a mrtví, opraví se škody a jede se dál. Pokud se ovšem někdo nerozhodne v řádění pokračovat bez ohledu na následky. A když takový nápad dostane víc lidí najednou, je krvavá lázeň, ve které válčí všichni proti všem, nezastavitelná. Kdo chce přežít, musí mít buď ostřeji nabito, nebo využít krátké okno, během kterého nechává dobrotivá mexická vláda otevřené hranice americkým uprchlíkům. Život je prostě plný paradoxů. Adela by mohla vyprávět. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Praxis 

všechny recenze uživatele

Možná úplně nejzábavnější Očista z celé série, nad kterou jsem po posledním díle skoro lámal hůl. Naštěstí tahle blbina jede od poněkud pomalého začátku na vysokooktanovém krvavém vozidle, nezastavuje dokud nedosáhne kýženého cíle v Mexiku. Tohle se asi bílým otcům zakladatelům líbit nebude, každopádně rejža evidentně ví, že musí přijít s něčím neokoukaným a tak do nás leje jednu vizuální fíčuretu za druhou. Velká spokojenost a velké překvapení. 75% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když je premisa tohoto snímku už povážlivě okoukaná, tak i přesto se tvůrcům díky užitým dějovým zákrutám podařilo více než dobře trefit do aktuálních nálad panujících v USA. Je tedy velká škoda, že tento aspekt nedokázali přetavit v nějaký nadprůměrný  zážitek, který by po nějakém čase nezapadl. Tak snad příště! ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tequila je alkohol čo z muža spraví dogu, pri pohľade do zrkadla vidím Mira Nogu...Tequila je alkohol čo z mužov robí Rambov,iba ja som od tequily Skrúcaný...V priebehu filmu bez toho, aby som si pozrel kto je režisérom tohto projektu mi (ale aj asi každému) bolo jasné že režisérom bude mechikánec. V dnešnej dobe si človek na rasistické filmy v ktorých sú všetci belosi zlí viac menej zvykol. Aj na to že ženská hlavná hrdinka bola členkou amazoniek ktoré bojovali proti drogovým kartelom a preto je Mechiko v dnešnej dobe feminizmu takmer bez kartelov a v pohraničí so Štátmi nacistickými neexistujú žiadne drogové kartely. Alfasamec Juan Pablito Montojita v pohode skrotí koňa, lepšie ako Alexander Veľký, kým biely kovboj to nedokáže. Korunou všetkého je nepochybne fakt že amerikánci utekajú pred vraždením do mechíka. Mňa osobne veľmi naštvalo že sa v priebehu filmu neobjavil žiaden homosexuálny pár, ale (predsa len rok narodenia a krajina pôvodu režiséra) v silne katolíckom Mechiku by to bolo aj pre neho cez čiaru. Najlepším momentom filmu je rozhovor Dylana s Juanom v ťahači, ťe každý by sa mal starať o svoje a že zmiešanie kultúr je iba mokrým snom. Je to už piata Očista, veľa nového už priniesť nemohla, ale keď si spomeniem na seriál Akty X a ako Fox Mulder v niektorých epizódach spolupracoval či už s pôvodnými obyvateľmi Štátov nacistických alebo práve Mechikánmi je jasné že snaha o zbláženie a priblíženie rôznych kultúr sa dá natočiť podstatne lepšie ako tým že do filmu umiestníme bieleho muža s hákovým krížom cez pol tváre a na záver filmu dáme na celú obrazovku vlajku Mechika...za rasistický podtext jedna hviezdička dole filmu, ktorý je oprávnene na hranici 60% a spokojnosť že sme sa nakoniec s najväčším filmovým fanúšikom na film nešli do kina, ušetrili sme spolu približne 30 eur, aj keď nachos by sa k tomuto filmu náramne hodilo... ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Prekvapenie. "The Forever Purge" je pre mňa skutočne obrovské prekvapenie. Konečne sa James DeMonaco (po štyroch filmoch) rozhodol s týmto konceptom priniesť niečo nové. A myslím si, že v rámci toho, čo sa v USA počas posledných rokoch udialo aj celkom aktuálne. Je super vidieť, že NFFA sú likvidovaní svojim vlastným výtvorom a v podstate si pod sebou podpílili konár. V jadre sa nedá povedať, že by tento film ponúkal vizuálne niečo iné, než predchádzajúce filmy, no minimálne do toho vložil otázku, ktorú sme si asi viacerí dávali. To skutočne po siréne všetci prestanú a sme v pohode? A nenašiel by sa nikto, kto by chcel porušovať pravidlá? Že to všetko funguje? V jadre je všade vidieť ako (a nielen v Amerike) stúpa napätie. Spoločnosť sa vysoko polarizuje. Nadávame si všetkého možného. Fašistov, slniečkarov, buzerantov a podobne. A nakoniec to celé vybuchne ako obrovská sopka. Čo na filme trošku nechápem sú pre mňa dve veci. Že tu máme týpka, ktorý vníma streľbu ako úžasnú nebeskú hudbu. Toto pôsobí už trošku komicky. Celá tá scénka v policajnom voze s tým týpkom s vytetovaným hákovým krížom na tvári a tou sfetovanou magorkou je divná. A rovnako nerozumiem jednému. "Očistci" chcú "očistiť" Ameriku od imigrantov a "teroristov", no keď im iná vláda umožní ísť domov a rozhodnú sa utiecť do bezpečia a preč z "ich krajiny" tak rýchlo ich ešte ideme zabiť, aby nestihli utiect. Prečo? Keď utečú do Mexika alebo Kanady, nie sú z "vašej krajiny" preč rovnako? Ale celkovo toto je popkornový akčňak, ktorý miestami úplne nerieši logiku. Ale prvýkrát som mal pocit, že do tohto sveta aj niečo priniesli. Kým predošlé filmy ma nebavili a dokopy neurobili so svojim konceptom nič prevratné a viac-menej recyklovali čo sme videli minule, tak tentokrát to tvorcovia trošku upravili a vďaka tomu máme zaujímavejší film, než som si myslel, že bude. Takže prekvapivo som našiel prvý film z tejto série, ktorý ma fakt bavil. Hodnotenie: B ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Očistit Spojené sráče od všech zkurvených přistěhovalců není zas až tak špatný nápad, ovšem ti Indiáni by to už dneska kvantitativně nezvládli. Každopádně po výživném prvním dílu a čtyřech nudných, sterilních a přitroublých pokračováních se do pětice všeho nenávistného opět urodilo a čistí se zase jakž takž s grácií, svižně, dramaticky, zábavně a vcelku hlavopatoidně, byť kapku klišovitě a tendenčně. A tak tu máme předsudečně rasistického texaského rančera, co se nakonec bezhlavě zamiluje do altruistických Mexičanů, bandu exemplárně vypatlaných Okamurů, Vandasů a dalších neonacistů, kteří, jak jinak než zaslouženě, dostanou sežrat jejich vlastní rasistcínu, obří pravicovou konspiraci á la zlá Trumpeta i socialistickou hispánskou lůzu, které chyběla už jen Aurora. A když se všichni vzájemně zkoxují, morálním vítězem je mlčenlivě moudrý náčelník Povislá tortilla, jenž je nad všechny ty bílé, černé i hnědé huby vysoce povznesen. Neomarxistická manipulace tu však tentokrát zdaleka nepřevládala nad xenofobii, homofobií, strachem z tranzistorů i nebinárních pacientů, tudíž poctivé 3,5001245, protože jsem 103 minut skoro vůbec nezlobil. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Dylan (Josh Lucas) a Juan (Tenoch Huerta) v čase 1:22:38 vyndávají lana z bedny a přehodí si je přes ramena. V čase 1:22:46 ale lana u sebe nemají, zatímco v čase 1:22:53 je opět mají. (mary800)

Související novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno