Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (485)

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Co se pohádek týče, Karel Janák na nich v posledních letech hodně zapracoval a tak jsem očekával méně tristní zážitek než v loňském roce a určitě nejsem zklamán. U té letošní "Princezny..." mi sedl humor a herečtí představitelé jsou výborní (především Marek Eben), dobří, nebo alespoň nejsou špatní a co hlavně - divák se nemusí za tvůrce stydět, jakou směsici trapností a samoúčelného pitvoření za nemalé veřejnoprávní peníze zase vypustili do světa. Nic světoborného, ale ty tři * jsou více než slušné. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Já tedy nevím. Jak jsem tuhle u Dvanácti měsíčků nadsadil, tak tady mám chuť ubrat, protože to nejspíš už nikdy neuvidím a neoslovilo mě to natolik, abych se tady nad tím rozplýval. Ale ani mě to nijak nepohoršilo. Se staršími, často reprízovanými pohádkami to asi nesnese srovnání, ale k zatracení to určitě není. (1 284.) ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka na mě působila velmi sympaticky a to i přes to, že díky hudbě docela často lítala mezi příšlišnou veselostí a klasickou pohádkou. Překvapivě kvalitní casting, protože u Evy Josefíkové jsem se bál přehrávání, ale bylo v pohodě, stejně jako zbylé postavy. Dobře si vychutnával svou postavu Jakub Prachař. Sice mě tam chybělo zlý zlo, ale rozhodně je to pohádka, která neurazí. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* K Vánocům patří pohádky a já se v posledních letech na ně docela těším, i když vím jak to s těmi novými (nejen) televizními dopadá. Tahle zrovna patří do ranku těch, na které se dá koukat (aspoň jednou) a jedná se o pohádku moderní a humornou. Herecké obsazení slušné, teda kromě Ebena, který mi tam prostě nějak nesedl. Potěšili mě natáčecí lokality a netradiční zámek Hradec nad Moravicí, který jsem dosud neznal. Příběh docela nápaditý a netradiční, který pobaví a možná i poučí, ale jinak žádnou přidanou hodnotu pro mě nemá. Mám přísnější hodnocení a tak ode mě dostane známku jen lepší dostatečnou a zapadá do kategorie televizního průměru. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už se stává tradicí, že štědrovečerní pohádky na ČT1 se předhánějí, která spadne do většího hnoje. Princezna a půl království se marně snaží z toho hnoje dostat, zapadla tam až po čepec. Herecké obsazení fakt nemá obdoby, polovina lidí ze Star dance a z dalších debilních pořadů a seriálů to rozhodně nemají jak zachránit, navíc jsou tak nesympatičtí, včetně princezny (nebo co to mělo být), prince i jeho rádce v podaní trapného Ebena. Scénář otřepaná šaškárna a hlavně - celkově je to nastrojené, přehrávané a nepřesvědčivé. Naštěstí si tvůrci odpustili digitální efekty, za což by se tato podívaná určitě potopila do hnoje i s čepcem. Oproti loňskému Kouzelníkovi Žitovi tahle patlanina v konkurenčním boji vychází tedy jako vítěz, avšak to nic nemění na situaci, že se Karel Janák nikdy kvalitně filmovat nenaučí. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (21)

  • Když Egon (Jakub Prachař) předvádí své umění s kordem a porazí jednoho ze svých vojáků, napodobí poté oslavu, kterou používal Usain Bolt při svých vítězstvích v atletice. (Matej.Krajci)
  • Princ Egon (Jakub Prachař) 2x mluví o meči, ale reálně v šermířských soubojích používá kord. (Petsuchos)

Reklama

Reklama