Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza zabije draka a získá princeznu a půl království. A tam, kde jiné pohádky končí, naše začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí, stejně tak jejím královským rodičům. Neumí se totiž chovat, jeho způsoby vzbuzují všeobecné pohoršení a to není nic proti tomu, když se na zámku objeví jeho rodiče. Princezna si zoufá, král s královnou taky, jenže královský slib je královský slib. Na scénu přichází bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon, který princeznu nechal napospas drakovi. Ta se nechá obelstít jeho výmluvami a odpustí mu. Honza má princeznu upřímně rád a když pochopí, jak je z celé situace nešťastná, svatbu zruší a vrátí se do rodné chalupy. Princezna odjíždí s Egonem do jeho království, jenže tam teprve pozná jeho pravou povahu. Když chce utéct, Egon ji uvězní. Naštěstí se podaří uniknout princezninu rádci, učiteli dvorské etikety rytíři Valeriánovi. Ten věří, že jediný, kdo může princeznu zachránit, je Honza. Dokáže se ale Honza naučit dvorské mravy tak, aby mohl nepozorován vniknout na Egonův zámek a už podruhé princeznu zachránit? To je úkol stejně těžký jako zabít draka, zvláště když Egon nenechal nic náhodě a zatykače na Honzu s Valeriánem visí na každém rohu. Autorem originálního a vtipného scénáře je Petr Hudský, pohádku natočil Karel Janák. V hlavních rolích uvidíme Matouše Rumla jako Honzu, Evu Josefíkovou jako princeznu, Jakuba Prachaře jako krále Egona a Marka Ebena v roli rytíře Valeriána. Pohádka se točila v nádherných lokacích hradu Bouzova a na zámcích Hradec nad Moravicí a Hrádek u Nechanic. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (486)

bloom 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velice příjemná pohádka, které hodně pomáhá obsazení ústředního páru. Matouš Ruml a Eva Josefíková sice mohou působit jako sázka na jistotu, ale díky jejich zkušenostem a smyslu pro komedii se divákovi z princezny a jejího nápadníka neotevírá kudla v kapse (na rozdíl třeba od toporného Zdeňka Piškuly v předchozí režisérově pohádce). Dokonce i otravnější Jakub Prachař a Maroš Kramár se dají přežít - u prvního se nesympatie snesou s postavou, u druhého jsou daní za slovenskou koprodukci. Za řadu vtipných nápadů, vhodnou nadsázku i Marka Ebena (u kterého se asi bohužel jedná o ojedinělý herecký návrat) rád přimhouřím oči nad televizním zpracováním a zaokrouhlím hodnocení nahoru. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Konečně po nějaké době o Vánocích zase celkem slušná pohádka, i když by se dalo najít spousta much, ale nejsou to žádné masařky, nýbrž pouze octomilky. Herecké obsazení je solidní, Ruml a Josefíková k sobě ladí, stejně jako Kramár s Freimanovou. Svoji roli si vyloženě vychutnal Jakub Prachař a obsazení Honzových rodičů partnerskou dvojicí Malý-Tomicová vysloveně potěší. A přidávám se k ostatním, že je to tak trochu pohádka ve znamení Stardance a u Marka Ebena už nejde poznat, jestli hraje nebo moderuje. Nicméně budu se opakovat, celkový dojem pozitivní, mohlo to být mnohem horší. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Už se u mě stalo vánoční tradicí těžké zkritizování štědrovečerní pohádky, ale dnes udělám výjimku. Pohádka sice často drhla, obsahovala i přímo pitomé momenty, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se nebavil. Nebyla to pro mě až tak pohádka, bral jsem to spíš jako nenáročnou komedii, a ta se díky Egonovi povedla. Jakub Prachař mě rozesmál hned v momentě, kdy se poprvé dostal do záběru, paruka byla dokonalá a později už to nezkazil. I přes prkenného a silou mocí vtipného rytíře Valeriána jsem si to docela užil. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Už se stává tradicí, že štědrovečerní pohádky na ČT1 se předhánějí, která spadne do většího hnoje. Princezna a půl království se marně snaží z toho hnoje dostat, zapadla tam až po čepec. Herecké obsazení fakt nemá obdoby, polovina lidí ze Star dance a z dalších debilních pořadů a seriálů to rozhodně nemají jak zachránit, navíc jsou tak nesympatičtí, včetně princezny (nebo co to mělo být), prince i jeho rádce v podaní trapného Ebena. Scénář otřepaná šaškárna a hlavně - celkově je to nastrojené, přehrávané a nepřesvědčivé. Naštěstí si tvůrci odpustili digitální efekty, za což by se tato podívaná určitě potopila do hnoje i s čepcem. Oproti loňskému Kouzelníkovi Žitovi tahle patlanina v konkurenčním boji vychází tedy jako vítěz, avšak to nic nemění na situaci, že se Karel Janák nikdy kvalitně filmovat nenaučí. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Docela sympatická pohádka - hlavně tím, že očividně neměla větší ambice než pobavit přejedené nebo právě se přejídající diváky. Je to takový standard Karla Janáka s některými sympatickými a některými otravnými herci, s několika dobrými vtipy a se stejným počtem vtipů nevtipných, které poněkud otravná a neustále znějící "komická" hudba dobrými neudělá. Eva Josefíková a Matouš Ruml jsou nicméně fajn (ač mám pocit, že jsem je v pohádkách viděl asi stokrát), Jakub Prachař je otřesný... A Marek Eben se při natáčení asi docela dobře bavil. Rád bych ho viděl hrát ve více filmech a ještě raději bych byl, kdyby si někdy svlékl ten slušňácký kabát (sedí mu, ano, ale věřím, že by bez něj dovedl překvapit). ()

Galerie (79)

Zajímavosti (22)

  • Eva Josefíková si zahrála princeznu už v předchozí Janákově pohádce Korunní princ (2015). V obou případech ji měl sežrat drak. V téže pohádce hrála také Veronika Freimanová roli královny, ale zatímco v Princezně a půl království je královna Freimanová matkou princezny Josefíkové, v Korunním princi je coby matka prince (Patrik Děrgel) její budoucí tchyní. (melica)
  • Přestože je celá pohádka založena na znalosti dvorní etikety, na první hradní hostině po Honzově příjezdu je jídlo neustále servírováno zprava, místo zleva. (kinoholik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno