Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záhada, skládanka, vzrušující pocit nejistoty a tápání, labyrint klamných stop, stejně jako hold americkému černému filmu a detektivnímu příběhu natočenému v stylu retro. To všechno nabízí slavný americký film, jehož děj se odehrává v Los Angeles v roce 1937. Soukromý detektiv Gittes, vyšetřující obvykle manželské nevěry, se ujímá komplikovaného případu, který slibuje cosi nezvyklého – a také se postupně mění v případ vraždy. Gittes jde za rozřešením velmi tvrdohlavě, přes varování slovní i fyzická... Detektivní thriller byl natočen v roce 1974 a dodnes představuje mimořádnou ukázku perfektního filmového řemesla, na níž se podílejí všechny složky: od scénáře Roberta Townea (který byl oceněný Oscarem) přes kameru Johna A. Alonsea a herecké výkony Jacka Nicholsona, Faye Dunawayové a Johna Hustona, až po strhující režii Romana Polanského (Nůž ve vodě, Hnus, Ples upírů, Tess, Rosemary má děťátko, Pianista). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (640)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film som si pamätal ešte z detstva, ale už len matne, takže som si to rád pozrel na ČT1 znova. Veľká hanba, že tento kult doteraz na dvd nevyšiel. Trošku som sa pobavil na scéne "s nožom v nose", ktorú som si ako jedinú z detsva zapamätal. Pobavilo ma na nej to , že ten nôž držal v ruke práve R. Polanski, čo som v detsve nemohol tušiť. Spletitý príbeh vyšetrovania je zrežírovaný bravúrne, to sa musí nechať. Polanski je pán režisér a 11 nominácií na oscara je zaslúžených a jedna premenená soška zase nezaslúžená. J. Nicolson a F. Dunaway sú bezchybný a hudba J.Goldsmitha do úžasnej hutnej atmosféry sekne dokonale. Záverečná scéna je naozaj silná. Z výstrelov na auto a dlhého trúbenia ozývajúceho sa čínskou štvrťou mi behal mráz po chrbte.100%. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář (ne dokonalý, ani ne nejlepší), chápu co Polanský kritizoval, co tou zápletkou sděloval, ale nijak mě to nebere a netuším, proč by to měl být až takový kult. Dobrý thriller s jistým přesahem pro společnost, no. Ten závěr je ale naprosto nesmyslný, Nicholsonův detektiv něco kutí a člověk čeká nějaký chytrý zvrat, nějaké sbíhání příprav a ono to dopadne hrozně nelogicky až hloupě. A je mi jedno, že tím chtěl Polanský taky něco sdělit, to se dalo vymyslet mnohem lépe. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Vsetci to tu chvalia do nebies a mozno prave preto som ja az tak nadseny nebol. Proste nebol to zly film, rezisera Polanskeho si vazim, ale zase su z mojho pohladu aj lepsie filmy z tohto zanru. Pocas prvej polovici filmu som premyslal, o co tam vlastne ide a ked sa v druhej polovici vsetko pekne vykristalizovalo a nabehlo tam trosku napätia, zrazu bol koniec. Jack Nicholson je ako vzdy skvely herec a taktiez aj Faye Dunaway zahrala svoju rolu velmi dobre - hned po filme som si pozrel iny film s F. Dunaway BONNIE A CLYDE (1967) a tak som si ju mohol pekne porovnat. Film ziskal jedneho Oscara za scenar od Roberta Townea, ale mal az 10 nominacii vratane najlepsieho filmu, rezii, herca v hlavnej ulohe Jacka Nicholsona alebo herecku v hlavnej ulohe Faye Dunaway. Avsak v roku 1975 si v konkurencii sosku za najlepsi film zobral KMOTR 2 (1974), za reziu Francis Ford Coppola opät za Kmotra 2, herec Art Carney za hlavnu ulohu v drame HARRY A TONTO (1974) a herecka Ellen Burstyn za hlavnu ulohu v romantickej drame ALICE TU UZ NEBYDLI (1974)... 12.12.2009 ______ Jack Nicholson - (J.J. Gittes) +++ Faye Dunaway - (Evelyn Mulwray) +++ John Huston - (Noah Cross) +++ Diane Ladd - (Ida Sessions) +++ Roman Polanski - (Muž s dýkou) +++ Perry Lopez - (Escobar) +++ John Hillerman - (Yelburton) +++ Darrell Zwerling - (Hollis Mulwray) +++ Joe Mantell - (Walsh) +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dost jsem to prožíval, hlavně to vedro. Po deseti minutách sledování filmu, jsem natáhnul v pokoji deku, namazal jsem se opalovacím krémem a nasadil slunečné brejle. Větší verdo jsem letos v létě snad ještě nezažil. A nejen to, letos v létě jsem neviděl ani lepší kriminálku, ani lépe hrajícího Nicholsona. Dá se říci, že nebýt tohoto filmu letošní léto by stálo za hovno. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski umí vytvořit prvotřídní atmosféru dusného tajemna. Pokud k tomu přičtete i výborný scénář, bezchybné herecké výkony (Jack Nicholson snad nikdy nezklame!), podmanivé prostředí a oslnivou hudbu, dostanete jeden z nejlepších filmů v historii kinematografie. S tíživým, ale bezchybným závěrem. ()

Galerie (151)

Zajímavosti (51)

  • Samotné natáčení se zvrhlo v nekonečnou sérii vzteklých výbuchů. Roman Polanski předváděl ďábelské puntičkářství a sám se do role Jakea Gittese projektoval natolik, že se členové štábu záhy mezi sebou začali sázet, kdy režisér začne nutit Jacka Nicholsona mluvit s polským přízvukem. (Siriuss)
  • Podle časopisu Empire byl k Čínské čtvrti napsán nejlepší scénář všech dob. (bohhous22)
  • Noah Cross (John Huston) byl zařazen Americkou filmovou institucí v žebříčku nejzápornějších postav amerického filmu na 16. příčku. (TheDude)

Související novinky

Zemřel scenárista Robert Towne

Zemřel scenárista Robert Towne

03.07.2024

Přichází smutné zprávy z Kalifornie. Ve věku devětaosmdesáti let odešla legenda mezi hollywoodskými tvůrci a držitel Oscara i Zlatého glóbu za legendární snímek Čínská čtvrť, scenárista Robert Towne.… (více)

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

The Batman obdržel známku výjimečného filmu

17.02.2022

Chystaný komiksový snímek The Batman režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic) s Robertem Pattinsonem (Maják) a Zoe Kravitz (Sedmilhářky) v hlavních rolích se na internetu v posledních týdnech… (více)

Ben Affleck zpátky u režie

Ben Affleck zpátky u režie

09.08.2020

Herec, režisér a oscarový scenárista Ben Affleck (Město, Argo) se po čtyřech letech vrátí za kameru. Napíše a natočí snímek The Big Goodbye, jenž bude vyprávět o pozadí vzniku snímku Čínská čtvrť… (více)

Reklama

Reklama