Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

milwaukee 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý, smutný a obávám se, že bude ještě hůř. Držet hubu, držet krok a do ničeho se nesrat. Už začínám chápat, proč v určitém období naší slavné demokracie, poměrně dost policistů páchalo takové zvláštní sebevraždy. A o armádních zakázkách taky něco vím, ale raději nebudu pokračovat, abych neskončil jako Krajčo, který to zahrál parádně ()

subic 

všechny recenze uživatele

Vysoká hra aneb zmatek nad zmatek. Tento 2dílný TV film je zahlcen tolika postavami, že se v tom těžko jeden vyzná zejména po prvním díle. V tom druhém si to pak trochu sedne, ale klidně to mohli natáhnout na 3 díly a některé věci ještě trochu dovysvětlit. Je to taková hra politiků s policií a kdo koho vlastně odposlouchává a sleduje a vítěz je vlastně předem daný. A nakonec hlavní postava mastňák Krajčo, nikdy jsem ho neměl rád, ale ta několikaletá přestávka mu prospěla. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Mafiánská témata dorazila ze slunné Itálie do Čech. 1) Vše to může a nemusí být pravda. Úvaha o tom, že za vším je systém a ne muži v černém, zní zajímavě a, bohužel, i velmi věrohodně._____ 2) 43letému Richardu Krajčovi (policista Krása) to moc sluší i v pokročilejším věku._____ 3) Snímek vychází vstříc mínění velké části naší populaci o tom, že všichni kradou a kdo nekrade, tak se na to chystá. Těžko říci, jak moc je to pravda._____ 4) Navzdory tématu a oblíbeným hercům je celkový dojem poněkud rozpačitý. Není to zlé, ale druhý den už nevím, co jsem sledoval._____ 5) Za smutnou zmínku stojí i žlučovitá nenávist, kterou stříkají někteří odpadoví a jednohvězdičkoví komentátoři ať na režiséra Svobodu, herce Krajča, autora knižní předlohy Lásku či poradce režiséra Šlachtu. Hodnotit film podle sympatií či nesympatií k jeho protagonistům je opravdu ukázkou vysoké kulturní úrovně. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Temné vody advokacie, temné vody politiky, temné vody policie, temné vody médií...jenom u mek dondy za 80 na hodinu se může člověk vztekat maximálně kvůli přepálenýmu oleji. Morálka a slušnost jsou handicapy a v dnešní době se za ně tvrdě platí. Tenhle biják to zatím podává dostatečně srozumitelně. Po prvním dílu nehodnotím, zatím ale převládá spokojenost. Jenom ten barevnej filtr mi nelahodí./// Po druhém dílu říkám narozdíl od všemu a všem loajální recenzentky Mirky Spáčilové, která tomu udělila 45%, že ANO, tohle mělo hlavu a patu a stálo za to se do něčeho podobného pustit. Jasně, bylo to přepálený, všichni jsou tady cool zrovna jako ve filmu, agenti mají dokonale vypucovaný káry, protože v myčce podle všeho snad i bydlej, na investigativu mají v ČT Marka Wollnera, kterej už 15 let nevytáhl paty z kanclu, kamery tajných složek máme všichni snad i v konečníku, ale nic z toho nedeklasuje hlavní message, totiž že žijeme v kleptokracii, kde bohatší pes mrdá všechno a všechny. A komu se to nelíbí, ten ať se nediví vůbec ničemu. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Politický mix thrilleru a krimi, na takový subžánr fakt nejsem v našich končinách zvyklý, i proto musím smeknout před režisérem Svobodou, že se toho nebál a během těch tří hodinek natočil snímek, jenž se svým zpracováním blíží tvorbě ze západu. Jasně, na akční scény rozpočet nestačil (a buďme rádi, vím, jak katastrofálně většinou nějaké přestřelky v českých filmech končí), ale to vůbec nevadí. Richard Krajčo nesmírně sympatický. Možná v tom hraje roli to, že ho na obrazovkách jako herce nevídám, ale se svou rolí policisty z protikorupčního se popasoval na jedničku s hvězdičkou. Vetchý jako vždy brilantní, stejné měřítko si zaslouží i dokonalý Donutil ve vedlejší roli. Ten zvolený závěr byl jen logickým vyústěním všeho, co se předtím na obrazovce událo. I hudební podkres musím pochválit....Suma sumárum...Na výtvor z tuzemska až překvapivě kvalitní. 7/10 P.S. Jediné, co mě trochu trklo do očí, byly ty všudypřítomné nastrčené kamery. To mi osobně přišlo malinko přestřelené...Ale třeba to tak funguje :D ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Autor předlohy, románu „Advokát“, Václav Láska, od 18 let pracoval v řadách Policie ČR. Začínal jako řadový policista na obvodním oddělení. Později pracoval jako asistent vyšetřovatele a posléze vyšetřovatel na Krajském úřadu vyšetřování se specializací na hospodářskou kriminalitu. V roce 1999 nastoupil na Úřad finanční kriminality a ochrany státu (ÚFKOS), kde vedl vyšetřování související s IPB a s Harvardskými fondy. Po zániku ÚFKOS v roce 2003 opustil řady policie a krátce pracoval v oblasti ekonomického poradenství. Od roku 2004 se věnoval právní praxi v advokátní kanceláři. V roce 2014 úspěšně kandidoval do Senátu PČR. V roce 2020 mu byla vydána nová kniha „Senátor“, která je pokračováním osudů Tomáše Krásy z románu „Advokát“ a opět řeší problémy ve vysokých politických kruzích. (bearmeedek)
  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)

Reklama

Reklama