Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový thriller ze současnosti od režiséra Sametových vrahů je příběhem policisty protikorupčního útvaru Tomáše Krásy, pro kterého není idea právního státu jen frází. Dvoudílný televizní film, který byl inspirován románem Václava Lásky, vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, které nejsou dodnes právně dořešeny a jejichž pozadí je mnoha občanům neznámé. Míra drzosti jejich aktérů je úměrná výši zisku, ve filmu stejně jako ve skutečnosti. Odvážný policista a sebevědomá novinářka mají v rukou silné karty v podobě velmi podezřelé smlouvy a několika fotografií nezvyklé sestavy hráčů golfu kdesi v Jižní Africe. Proti nim ale stojí falešní hráči, rozhodnutí udělat cokoliv pro miliardovou výhru. Sledování a odposlechy jsou jen střípkem v mozaice jejich hráčské strategie. Je to jako v životě, kde není jisté, kdo koho sleduje a proč. Režisér J. Svoboda obsadil do hlavní role svého filmu R. Krajča, který se před časem vzdal filmového herectví a několik let nabídky na role ve filmu nepřijímal. Jeho partnerku v boji s korupcí hraje A. Fixová a v dalších, neméně výrazných a významných rolích se můžeme těšit kupříkladu na O. Vetchého, M. Donutila, T. Töpfera a řadu dalších hereckých osobností. Hlavním kameramanem filmu je V. Smutný. (Česká televize)

(více)

Recenze (146)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

1. Díl. Slušně se nám rozjela veliká chobotnice. Je celkem obtížné orientovat se v množství postav, někteří hráči nám nebyli představeni. Obávám se, že za týden nebudu vědět, kdo je kdo. Ovšem na rozuzlení se těším, protože nejen z posledního rozhovoru bylo jasné, kam hlavní hrdina směřuje. Myslím, že rodinné štěstí to nebude. Zatím výborná kriminálka, míchnutá špionáží, ze současnosti. Kdyby se hlavní hrdina jmenoval Pravda, vznikl by zajímavý útvar Pravda a Láska :-) 2. Díl. Tak už víme, kdo s kým a jak. Slušně až mrazivě realistické, až na úplný závěr. Na druhou stranu, stejně vlastně nikdy nevíte, s kým jednáte. Ve světle současné zakázky na eshop s dálníčními známkami a Kuciakem od sousedů více než aktuální a o to více uvěřitelné. Než žít v neustálém strachu, mnoho lidí raději volí svobodu. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Richard Krajčo jako neúplatný policista, který jde proti všemocnému zkorumpovanému systému. Začnu tedy pozitivy - technicky dobré, fajn temná atmosféra, výborné obsazení, vyprávěno svižně a napínavě. Kriminalista jako jeden jediný čestný proti všem - sorry tomu jsem vůbec neuvěřil, neuvěřil jsem tomu, že celá česká policie jde po krku jednomu borcovi, který kazí jednu velkou cinknutou zakázku s nasazením sci-fi technologie, jako kdyby pašoval plutonium pro Irán. Asi jsem alergický na vidění světa, jak jaké je to tady beznadějné Palermo/ Matrix , jednak mám pocit, že v divokých devadesátkách to bylo divočejší ( včetně mrtvol ) a po miléniu, kdy byli na vrcholu lobisti, z kterých se stali miliardáři je dnešní doba z hlediska korupce ještě zlatá ( čemuž pomáhá, že tomu tady šéfuje jenom jeden boss a ten vytváří trochu jiný druh problémů než obálky pod stolem) a není to tady jako v Bulharsku, nedejbože Rusku. Režisér Svoboda umí kvalitní věci a tento tv film není špatný, ale jestli si na něco vzpomenu z tohoto díla za týden, tak jen na hysterického Vetchého, oblíbenkyni Ha Than jako thajskou masérku a Annu Fixovou alias Moniku Farskou z Ulice ve sprše. Nic víc. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

1. DÍL: V těchto filmech je zvláštní několik věcí, vymyšlené politické strany, vymyšlené korupční nitky, kriminální ESA a hromady kyber nesmyslů a IT vymožeností, které v dnešní době neexistují nebo rozhodně ne tak v hojné míře. Když vidíte po městech všude 4K kamery, každá dispečerka umí sosat IP adresy z obyčejného emailu, velký bratr vidí i to co máte v peněžence na 100m? Svět IT jde dopředu, vše je možné, ale musí se to umět, musí to někdo zaplatit a rozhodně to není všude tak běžné. Jako člověka co v IT dělá léta mě tohle akorát naštve, protože si to pak lidé nezasvěcení myslí. Po 1h, pěkná pohádka. To s těmi mobily je komedie. A ta zásahovka? Celé je to taková "A takhle to je lidi". 2. DÍL: Začátek trochu lepší, ale může mi někdo vysvětlit proč pokaždé, když někam jsou mají s sebou zásahovku, která div nemlátí sekretářky u podezřelé osoby? BIS je něco jako Saruman? Všechno vidí, všude má posluhovače. Ty kamery všude mě neskutečně štvou!!! Krajčo prostě na takové role není. Celé prostě uff. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jsem zmatená,nějak  v tom postrádám "umělce" kteří se angažují na všelijakých demonstracích.Nechápu rozdělení do dvou částí.Dosti času zabraly úvodní a závěrečné titulky. A ke scénáři: poměrně opatrný.Ale nedivme se .Pokud jde o politiku ,např kauzy Babiš, je jasno za pár dnů ,jak jde o šílené prachy : např alá Union banka ,není hotovo ani za desetiletí..tenhle nový systém stojí na desítkách zmizelých ,stovkách mrtvých desetitisících okradených v exekucích atd atd...Kdyby se mělo točit případ od případu, byla by to turecká telenovela. Jinak dobrá, ale až příliš dramatická hudba ,ale líbila se mi. Režisér měl trochu víc tlačit na herce,kteří byli ve vedlejších rolích.Chovali se jako kovbojové někde v prérijním městečku. Jsme machové.kdo je víc. Celkově hodnotím jako lépe zdařilé.Volba  hlavního hrdiny Krajča byla dobrá.On je jako chameleon..Roli si střihl s lehkostí vlastní sám sobě. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zatím moc nechápu souvislosti, některé postavy a jejich návaznost na dění a jiné postavy, ale možná to tak má být vyprávěno. Jinak všechna čest panu Svobodovi, přesně takhle si totiž od roku 1990 představuji to, čemu se tady říká demokracie, strach z toho jít proti mocným, protože kriminál z totality nahradil vyhazov z práce, kompro a další špína. Do roku 1989 nám tu šefovali vrazi se srpem a kladivem a od roku 1990 nám tu šéfují mafianské organizace s různým názvem, ale všeobecně říkající si "politické strany" . Pokud si tohle sepne s příběhem, nebudu problém jít s hodnocením vysoko, hudba správně konspirační, úsporný dialogy, sympatický casting i když je škoda, že Karin B místo režie svých filmů začala vyhazovat mobily z auta. Ten cynický závěr se povedl, jinak spousty bot a otázek na který mě seriál nedal odpověď, ovšem to Palermo, který tady od 1990 tzv demokrati - demokratický blok z gaunerama v ústraní, to bylo ukázano velmi věrohodně. Jen doufám, že jednou lidem dojde, že chozením k volbám tohle všechno podporujou bez ohledu na to, jestli volej "demokraty" , ano, komouše a další je to úplně fuk, tenhle seriál je z jejich světa. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (9)

  • Prostředí terminálu se natáčelo na Letišti Pardubice. (pocket22)
  • „Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů korun. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ řekl režisér Jiří Svoboda. (SONY_)
  • „Tomáš Krása je vystudovaný právník, který ale nechce stát na této straně zákona, nechce vytahovat lidi ven z vězení, ale naopak by je tam raději zavíral. Proto jde k zvláštnímu útvaru u policie a snaží se odhalovat korupci někdy i trochu na vlastní pěst. Je to takový samorost a nemyslím si, že se to všem líbí. Sám nevím, jestli bych měl na takovou práci žaludek a taky odvahu, zvlášť když víte, že vám může jít o život,“ uvedl jeho představitel Richard Krajčo. (SONY_)

Reklama

Reklama