Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman tady herecky vysloveně čaruje a věřil jsem mu nejen tu ženskou (proč nebyl v nominaci za nejlepší ženský herecký výkon nechápu), ale tu sociální situaci, která ho k tomu dohanala a na které je postavena pointa celého příběhu. Na rozdíl od kolegů už nejsem až tak nadšen z celého příběhu, myslím si že se dalo z celé té travestovly udělat mnohem víc zábavy něco na způsob scény, kdy se do bytu za Dustinem a Billem dobývá Jessica a pak taky, že by se dlouholetý chlap vyvaroval všech klopýtnutí co způsobuje okmažitě změna na ženu, tomu odmítám uvěřit. Naštěstí film dobře funguje jako celek a nejne hlavní role je skvěle obsazena, Jessica byla vysloveně k sežrání a ani ve společných scénách s Dustinem se neztrácela a Bill je snad nejlepší herec vedlejších rolí všech dob s tím že samozřejmě zvládne i hlavní. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jóó, Dustin Hoffman je ve své roli opravdu vynikající. Role mu jde jedna radost a otravné otrapy odráží s noblesou. Jen ten zbytek mi příšel nezajímavý, pomalu se mi zdálo, že vše je postaveno na Tootsie, což mi kazilo dojem. Asi to zní absurdně, ale je to tak. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který mě až to teď míjel, a přitom je to vynikající komedie! Dustin Hoffman má obrovské charisma, ať už zde hraje muže nebo ženu, a nutno říct, že ta ženská figura se mu opravdu povedla. Postava rázné "Dorothy" dokáže vytěžit obrovské množství zábavy a nezbývá než obdivovat Hoffmanovo herecké umění. Celkově je to velmi svěží podívaná s vtipnými dialogy (dobře funguje dvojice Hoffman+Murray). Konec je samozřejmě celkem klasický happy end, ale od komedie tohoto typu ani nic jiného čekat nemůžeme, a tak jsem byla maximálně spokojená. ~(4,1)~ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman strávil v ženském převleku tolik času, že se dokonce žertem obával o vývoj svého syna, který se narodil pár dní před začátkem zkoušek a na konci natáčení mu byl rok a čtvrt: "Vidí mě v sukni tak často, že si musí myslet, že jít do práce znamená převlíknout se za ženskou. Ještě z toho bude mít trvalé následky!" řekl Hoffman. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Všechno, co ve filmu řekne Bill Murray, byla improvizace. (viperblade)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)

Reklama

Reklama