Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film. Tootsie je nejlepší komedie jakou jsem kdy viděl. Tento film a Lepší už to nebude jsou podle mě dva nejlepší filmy svých žánrů. Zatímco Lepší už to nebude je nejlepší dramatická komedie, Tootsie je nejlepší samostatná komedie. Samozřejmě s romantickými efekty:-). Dustin Hoffman jako herec, který hraje ženu. Jeden z nejlepších hereckých výkonů filmové historie:-). Já to říkám pořád, Dustin umí opravdu hrát buď jen blbce nebo velice charakterní postavy. Jessica Lange předvedla jeden z nejlepších ženských vedlejších výkonů historie. Tedy alespoň podle mého názoru. Skvělý scénář. Skvělá kamera a velmi působivá hudba. Výborný střih a velice působivý zvuk. Sydney Pollack byl pan machr. Myslím, že Tootsie a Vzpomínky na Afriku jsou jeho dvě nejlepší díla. Ostatní herci byli též skvělí. Především Bill Murray a Teri Garr. Nejlepší scéna je podle mě jak Michael převlečený za ženu má na scéně políbit doktora a jak Michael přijde za svojí přítelkyní a ona mu řekne, že roli ředitelky, kterou měla hrát ona teď dali nějaké tlusté bábě (Dustin). Výborná byla ovšem i scéna jak Michael mluvil na scéně s paní na lůžku a scénář mu přišel nesmyslný, tak využil vlastních slov. U mě má tento film to nejlepší hodnocení. Skvěle jsem se bavil:-). ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Další z filmů, který mě až to teď míjel, a přitom je to vynikající komedie! Dustin Hoffman má obrovské charisma, ať už zde hraje muže nebo ženu, a nutno říct, že ta ženská figura se mu opravdu povedla. Postava rázné "Dorothy" dokáže vytěžit obrovské množství zábavy a nezbývá než obdivovat Hoffmanovo herecké umění. Celkově je to velmi svěží podívaná s vtipnými dialogy (dobře funguje dvojice Hoffman+Murray). Konec je samozřejmě celkem klasický happy end, ale od komedie tohoto typu ani nic jiného čekat nemůžeme, a tak jsem byla maximálně spokojená. ~(4,1)~ ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

"Julie thinks you're gay?" - "No, my friend Sandy. I mean, it's crazy..." - Then sleep with her!" - "I slept with her once, she still thinks I'm gay" - "Oh oh, that's not good one" --- Milé, se zvlášť povedeným závěrem. Ale preferovat asi vždycky budu Mrs. Doubtfire, jakožto větší řachandu (což by podle mě mělo být synonymem převlekové komedie), Tootsie je moc ukecaná a ne už tak vtipná. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na Někdo to rád horké to zdaleka nemá, ale přesto jde o nadprůměrnou záležitost a jednu z těch nejlepších transvestity komedií, v níž dominuje vynikající Dustin Hoffman, který se sice neřadí mezi mé oblíbence, ale respekt coby herec u mě má značný. Čas u Tootsie poměrně rychle odsýpá, takže se divák nenudí a občas se může od srdce zasmát. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Režisér Sydney Pollack sa počas natáčania tak často hádal s Dustinom Hoffmanom (Michael/Dorothy), že po tomto filme s ním odmietol spolupracovať. (Raccoon.city)
  • Dustin Hoffman (Michael/Dorothy) sa inšpiroval transsexuálnou tenistkou Renée Richards, ktorá sa v 70-tych rokoch preslávila bojom za svoje práva. (classic)
  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)

Reklama

Reklama