Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je pečlivě vystavěná, Dustin hraje skvěle, a ta sociální kritika nezaměstnatelnosti herců, tupých seriálů a nemožnosti prosadit divadelní hru apod. z toho sem tam vystrčí růžky. A přesto je to až na ten úžasný převlek takové nemastné, neslané a nedotažené. Nejde se v ničem do hloubky, každé téma se jen trochu nakousne a jde se dál. Chybí mi i větší propracování vztahů postav po odhalení, jak zareagovali jeho bývalí kolegové, režisér, producenti, a koneckonců není nikde ani naznačeno, jak dopadla divadelní hra Michaelova spolubydlícího. Je to stále nadprůměrný snímek, ale pro mne osobně ne ve všem dotažený, občas laciný, jako by jel na hraně komedie pro masy a kritiky směrem do vlastních řad, a nemohl se rozhodnout, čím vlastně je. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonala komedie, fakt bych necekal, ze takhle uz docela starej film bude tak perfektne sviznej a prakticky nepretrzite skvele vtipnej, ale ze spojeni Pollack a Hoffman se dalo cekat neco extra. Pribeh sice nijak neprekvapi a da se odhadnout prakticky od zacatku do konce, ale o to tu nejde, tady jde hlavne o naprosto dokonalyho Hoffmana a jeho problemy coby zenska, ke konci to sice spadne spis do romantiky, ale vetsinu casu to je fakt skvele vtipny. Navic tu jsou ve vedlejsich rolich paradni Murray a Gaynes. Fakt nevim, co bych filmu vytknul. ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

za tych 30. rokov tootsie stratila trocha zo svojej krásy (hlavne hudba patrí do inej doby a hustota gagov je nižšia ako u dnešnych filmov) ale i tak ide stale o svižnú komediu ktora vyzerá vynikajuco (milujem ten určity "look" filmov z 80iatok) a je plná skvelych hereckych vykonov či už od dustina hoffmana po billa murraya, kde ale u mna na plnej čiare vyhráva george gaynes (inak slávny komandant lassard z policajnej akadémie) ako senilny doktor john van horn... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku zná určitě většina z mé generace a starší a je to jeden z mála amerických filmů, které se na československém televizním kanálu mohli objevit před revolucí. A myslím, že by se mohla líbit i těm mladším, protože je to kvalitně natočná komedie, kterou vyzdvihuje zejména herecký výkon Dustin Hoffmana. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sydney Pollack vie velmi dobre ako natocit kultovy film /Jeremiah Johnson, Tri Dni Kondora ....../ a teraz v tomto filme Tootsie sa rozhodol natocit prezliekacsku komediu. A vybral si priam skvele : Dustin Hoffman je fakt cislo a vyborny herec, to po tomto filme viem naisto. Spolu s filmami ako Mrs Doubtfire a,Nekdo to rad horke je toto suverenne najlepsia prevlekova komedia. 95 % ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Scénář snímku byl mnohokrát přepsán, než získal finální podobu. (S.i.d.)
  • Dustin Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci provázel v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny, ovšem natáčet se mohlo také jen tři hodiny. Pak totiž herci začínaly viditelně rašit vousy. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Knihovna Kongresu USA jmenovala Tootsie v roce 1998 "kulturně významným filmem" a vybrala ho pro uchování v Národním filmovém registru. (S.i.d.)

Reklama

Reklama