Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dorothy Michaelsová je slavnou seriálovou herečkou, ale jako každá hvězda má svoje pečlivě skrývané chyby. Například se musí každý den tajně holit, chodit na vysokých podpadcích se naučila teprve nedávno a v přítomnosti své kolegyně Julie musí skrývat ztopoření něčeho, co by mezi jejíma nohama rozhodně nemělo být. Dorothy je totiž tak trochu chlap, kterého k transvestitismu nepřivedla vášnivá touha po nošení ženských šatů, ale obyčejný prázdný žaludek nezaměstnaného herce. Přestože mi nepřipadá příliš vtipné převléknout chlapa do ženských šatů, tak v tomto případě mne to ještě bavilo. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dustie Tootsie:) Když se Dustin rozhodl stát se hercem, jeho teta i spousta ostatních lidí mu říkala, že je malý, ošklivý Žid, s velkým nosem a že se nemůže nikdy stát slavným. Že není na herce dost hezký. No, co říkáte teď? Dustin je přesně ten typ, které filmová branže potřebuje jako sůl. Hezouni jsou nuda, ti nejvýraznější a nejzajímavější herci jsou často právě ti charismatičtí, avšak ze začátku pro většinu lidí herecky "nevhodní" a ne dost "hezcí." Dokud nepřijde zlomová role, kde se o něj konečně začnou zajímat jako o charakterního a fenomenálního herce, kde právě jeho "nehollywoodský" vzhled je to, co ho odlišuje a zároveň tak vyvyšuje nad spoustu těch kvalitních, ale mnohdy nepříliš výrazných herců. Dustin je pro mě geniální herec a líbí se mi i vzhledově. Jako ženská Tootsie nemá chybu a je naprosto k zulíbání:) Jeho slovní přestřelky s Billem Murrayem jsou zničující:) Tootsie je humorná, jiskřivá, našlapaná komedie, která má rychlé tempo a úžasný scénář. Go Dusty!:) ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Sydney Pollack vie velmi dobre ako natocit kultovy film /Jeremiah Johnson, Tri Dni Kondora ....../ a teraz v tomto filme Tootsie sa rozhodol natocit prezliekacsku komediu. A vybral si priam skvele : Dustin Hoffman je fakt cislo a vyborny herec, to po tomto filme viem naisto. Spolu s filmami ako Mrs Doubtfire a,Nekdo to rad horke je toto suverenne najlepsia prevlekova komedia. 95 % ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $21miliónovTržby USA $177,200,000Tržby Celosvetovo $210,100,000║ Dustin Hoffman je fakt klasik, prvá polovica filmu je trošku vlažná, alebo lepšie povedané taká rozbehová ale v druhej to už pekne odsýpa a bohato zabáva. /80%/ ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je pečlivě vystavěná, Dustin hraje skvěle, a ta sociální kritika nezaměstnatelnosti herců, tupých seriálů a nemožnosti prosadit divadelní hru apod. z toho sem tam vystrčí růžky. A přesto je to až na ten úžasný převlek takové nemastné, neslané a nedotažené. Nejde se v ničem do hloubky, každé téma se jen trochu nakousne a jde se dál. Chybí mi i větší propracování vztahů postav po odhalení, jak zareagovali jeho bývalí kolegové, režisér, producenti, a koneckonců není nikde ani naznačeno, jak dopadla divadelní hra Michaelova spolubydlícího. Je to stále nadprůměrný snímek, ale pro mne osobně ne ve všem dotažený, občas laciný, jako by jel na hraně komedie pro masy a kritiky směrem do vlastních řad, a nemohl se rozhodnout, čím vlastně je. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Dustin Hoffman si najal zkušeného poradce, transvestitní hvězdu Holly Woodlawa, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)

Reklama

Reklama