Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je 2. polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. (NFA)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (355)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dnes možná více než úsměvný pohled do budoucnosti tak, jak si jej v třiašedesátém vyprojektoval režisér Polák, nicméně neměli bychom zapomínat, že tehdy byl vesmír terpve cosi jako tabula rasa, nepopsaný list, velká neznámá. Vůně nedozírných dálek, možnost nechat pracovat fantazii na plné obrátky, pokusit se o absurdní příběh vzdálený milion světelných let. A kosmická loď s posádkou snů, rozuměj hereckým Olympem (Štěpánek, Medřická, Lukavský, Lackovič, Kačírková, Smolík, Deyl, Macháček a další), se jen stěží odmítá. IKARIE je jistě film moderní, alespoň v rámci možností a doby, která na něj bezprostředně působila. Je zhmotněním představ tady a teď. Star Wars, Star Trek a další hrdinové následujících generací velkých i malých diváků se měli teprve zrodit. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Po pravdě jsem čekal trošku myšlenkově a dějově ucelenější dílo, protože tohle vyznělo spíše jako takové eskapády a dobrodružství posádky Ikarie na cestě odněkd někam. Na druhou stranu jde asi opravdu o nejlepší a žánrově nejvyhraněnější Československé(potažmo České či Slovenské)Sci-Fi. Rozhodně palec nahoru. ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Označení "český Star Trek" to docela dobře vystihuje, při sledování rutiny posádky jsem si opravdu vzpomněla na členy posádky lodi Enterprise. Vůbec všechny ty jevy, kterým musí posádka čelit... Ještě, že je to jenom hodina a půl, jinak bych asi usnula. Něco jako napětí se totiž ukáže pouze v případě zmateného člena posádky, jinak se neději nic extra zajímavého. Ale je celkem milé, jak to končí a výprava mi nepřišla vůbec špatná. Schválně, jestli u nás ještě někdy vznikne podobný film? 7/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hard science fiction z Barrandova, když ještě kapitánu Kirkovi teklo mlíko po bradě a Ripleyová převlékala panenky? Uau! S přihlédnutím na dobu vzniku (dva roky po výletu Gagarina, pět let před Kubrickovým vyhozením kosti do vzduchu) vskutku pozoruhodné. Má to několik zajímavých myšlenek, herecké bardy, správnou klaustrofobickou depku i prchavou nadřazenost lidu budoucnosti. Vousaté triky dotvářejí osobitou formu a já bych u nich pouze vyměnil „edwoodovský“ zvuk kosmických lodí za vesmírné ticho. Doteď jsem netušil, že si národní umělec František Smolík zahrál Anthonyho Hopkinse.. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Do Kubrickova mistrovského díla 2001 bylo tehdy ještě daleko, ke Scottově Vetřelci ještě dál a tak si režisér Jindřich Polák natočil vlastní sci-fi, které se vymyká jakémukoliv jinému českému filmu a v rámci žánru zůstává v domácí tvorbě dodnes ojedinělé. Naprostá klasika, doprovozená uhrančivě skvostnou hudbou Zdeňka Lišky, působivými triky a skvělým hereckým obsazením. V roli vědců, putujících vesmírem k nečekanému objevu, se představí takové legendy českého filmu jako - Zdeněk Štěpánek, František Smolík, Radovan Lukavský, Rudolf Deyl ml. či Otto Lackovič. Ikarie XB 1, je dodnes opomíjeným a polozapomenutým snímkem, což je věčná škoda, protože má rozhodně co nabídnout i dnešním divákům. Film už nám trošičku zestárnul, ale jeho tíživá atmosféra stále trvá. Hodně pochmurný příspěvek pana Poláka. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (45)

  • Spoločenský tanec budúcnosti hostia filmového festivalu v Terste pomenovali „kozmický twist“. (Raccoon.city)
  • Vo filme museli de facto obísť jedinú vec, a to bol stav beztiaže, ktorý sa dal v tej dobe natočiť len v určitom stave letu lietadla na niekoľko sekúnd, čo by bolo pre natáčanie dosť náročné. (Raccoon.city)
  • Skafandre kozmonautov vytvorili filmári podľa fotiek sovietskych kozmonautov, ktoré mali zmiasť amerických odborníkov v NASA. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama