Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je 2. polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. (NFA)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (350)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dnes možná více než úsměvný pohled do budoucnosti tak, jak si jej v třiašedesátém vyprojektoval režisér Polák, nicméně neměli bychom zapomínat, že tehdy byl vesmír terpve cosi jako tabula rasa, nepopsaný list, velká neznámá. Vůně nedozírných dálek, možnost nechat pracovat fantazii na plné obrátky, pokusit se o absurdní příběh vzdálený milion světelných let. A kosmická loď s posádkou snů, rozuměj hereckým Olympem (Štěpánek, Medřická, Lukavský, Lackovič, Kačírková, Smolík, Deyl, Macháček a další), se jen stěží odmítá. IKARIE je jistě film moderní, alespoň v rámci možností a doby, která na něj bezprostředně působila. Je zhmotněním představ tady a teď. Star Wars, Star Trek a další hrdinové následujících generací velkých i malých diváků se měli teprve zrodit. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

nebojím a nehanbím sa povedať, že hodnotenie nie je úplne objektívne, ale 3 roky pred prvým dielom Star Treku, 5 rokov pred planétou opíc a vesmírnou odyseou a 8 pred THX 1138 tu Česi natočili TOTO!!! Úžasné ba priam revolučné, prelomové: je na čo byť hrdý. Výprava a efekty naozaj úctyhodné - pritom skvelý humor, dobrý scenár a atmosféra a HUDBA!!! scéna oslavy je roztomilo depresívna. Má to myšlienku, má to obsah, má to formu. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Český pokus o hlubokomyslnou sci-fi ála Stanley Kubrick. Obdivuhodné a odvážné zvlášť při představě, že Kubrick ještě neměl svou "Odysseu" ani v hlavě a "Star Wars" bylo v plenách ale já se opravdu hodně nudil a výsledný dojem obdivoval jen díky tomu, že něco takového vzniklo i u nás a zvláště před takovou dobou. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Není to žádný Star Trek, ale klasika českého sci-fi. Děj filmu se odehrává samozřejmě v budoucnosti a je o cestě první rakety Ikarie XB 1, která letí k planetám u Alfa Cantauri. Ze začátku si užíváme idylickou cestu vesmírem, seznámíme se s posádkou lodi. Brzy se začne projevovat ponorková nemoc. Loď ale cestuje dál k místu určení. O proti již zmiňovanému Star Treku tu nenajdete žádné mimozemšťany. Ikarie je filosofický, morální a konverzační film, každý se v něm najde své. Pokud jste fanda sci-fi, tak je pro vás tento kousek povinností. Podobný film u nás od té doby natočen nebyl. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý klenot! Ať už se jedná o první část plnou vtípků (skoro až parodický robot Patrik mě snad nikdy neomrzí), nebo tu druhou, o poznání vážnější, jedná se o skvěle natočené sci-fi, kterému snad ani není co vytknout, neboť všichni zúčastnění zahráli skvěle (charisma Radovana Lukavského, výraz Dany Medřické a podivná krása Ireny Kačírkové ve vědeckofantastyckym filmu? Sakra skvěle!). Interiéry jsou na úrovni mnohem mladších snímků (to triky také, leč přeci jen z dnešního pohledu působí trošku směšně a nedopracovaně - hlavně ohňochvost rakety). Nemá cenu tenhle film nějak analyzovat (jak velmi pěkně předvedl Eodeon), stačí jen říct, že tohle je prostě skvělej film, na který se rád znovu podívám (a taky jsem tak po asi dvaceti minutách po prvním shlédnutí učinil). Není co říct, je jen potřeba obdivovat tenhle film jako celek i jako jednotlivé součásti. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (45)

  • Prípravy a natáčanie filmu zabrali dva roky a snímka bola predaná do 42 štátov celého sveta. (Raccoon.city)
  • Kameraman Ján Kališ často zaberal tváre hercov tak, aby dobrá polovica filmového plátna zostávala voľná pre detaily pozadia. (Raccoon.city)
  • Spoločenský tanec budúcnosti hostia filmového festivalu v Terste pomenovali „kozmický twist“. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno