Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává za druhé světové války v Anglii. Nebeskými jezdci jsou nazýváni letci britské RAF. Proti německým fašistům v této jednotce bojují bok po boku Angličané, Kanaďané, Poláci a Čechoslováci. Film líčí dramatické příhody posádky anglického bombardovacího letounu typu Wellington, kterou tvoří Kanaďan, dva Angličané a tři Čechoslováci. Střízlivým způsobem, nesporně poznamenaným britským civilismem, vypráví o hrdinství řadových bojovníků, nečinících si nárok ani na slávu, ani na vděčnost národa. Podle slov režiséra J. Poláka měl být snímek „alespoň částečným splacením dluhu těmto lidem“. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To je hrabě z Norfolku, náš druhej pilot. My ho zaučujem, viď. Tatínek mu potom koupí bombarďák a bude lítat ve svým." Nejsem žádný hrdina, takže v bombardéru RAF za války nad mořem bych si patrně sehnal pernamentku na záchod a ostatní by museli na dvoreček. Ano, tak mizerně jsem se tam nahoře cítil, i když Prcek se mi snažil permanentně zlepšit náladu a za to jsem mu byl vděčný. A moje uši zase potěšilo když zaslechly skladbu Riders in the Sky. Taky mě zaujalo to, že pro Angličany připomíná čeština krční chorobu, což pro mě představuje holandština. Ale to je věc vkusu. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem žádný lepší český válečný film. Silný a opravdový příběh, excelující Jiří Herzán a smutný osud československých pilotů. Nejhorší na tom je, že na ty, kteří to přežili a vrátili se po válce domů, čekal komunistický kriminál... :(( Jinak snímek se dost liší od většiny českých filmů, připadalo mi, že to snad ani není český film. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o letcích bojujících v Anglii, z nichž mimo další národnosti jsou i Čechoslováci. Takhle si představuji přesvědčivý válečný snímek bez jakéhokoliv zbytečného patosu. Napínavé scény jsou hodně působivé a vzhledem k tomu, jak je filmaři museli natočit jsou i věrohodné. Jediné, co mě občas trochu vadilo byly rychlé dramaturgické sledy scén, jakoby nedotažených a rychle na sebe časově navazujících. Každopádně ve válečném ranku československých filmů jsou Nebeští jezdci špičkou. Nezapomenutelný je Jirka Hrzán v roli Prcka, nebo krásná Jana Nováková jako Pat, která byla bohužel v témže roce natáčení snímku zavražděna svým žárlivým manželem. Jak jinak však mohl dopadnout takový film, než že brzy po svém vzniku skončil v trezoru. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu skutocne skvely film. Dnes som sa pri par scenach trosku nudil, ale nemozem dat menej, ako 4 hviezdicky, pretoze reziser z tohto filmu urobil maly zazrak, ze dokazal natocit film a pritom nemal k dispozicii ani jedno funkcne lietadlo. Herecke vykony tiez perfektne, obrovska skoda, ze takyto film musel byt dlho v trezore... 17.06.2009 ______ Jiří Bednář - (Študent) +++ Jiří Hrzán - (Prcek) +++ Svatopluk Matyáš - (Pavel) +++ Elsie Randolph - (Sestra Hendersonová) +++ Joan Seton - (Paní Watkinsonová) +++ Charles Cameron - (Bradley) +++ Jana Nováková - (Patricia) +++ Winston Chrislock - (Tommy) +++ Vojtěch Holý - (George) +++ Ivan Krajíček - (mechanik) +++ Hudba: Evžen Illín +++ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Patos postrádající pocta hrstce, které vděčí takové mnoho. Československá "Memphis Belle“ s výborným "Prckem“ Hrzánem v hlavní roli, jehož kadence hlášek je hodna předního střelce bombardéru Wellington. Ač téměř bez konverzace, vydávají poslední minuty v záchranném člunu silnou výpověď o marnosti války za sto válečných filmů dohromady. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (35)

  • Závěrečná scéna na moři byla točena na Balatonu. Bylo však téměř bezvětří a tak filmaři dodávali zdání mořských vln velkým motorovým větrákem. (PaRi)
  • Jediný, kdo letěl natáčet scenérii Anglie, byl kameraman. Šlo hlavně o hřbitov padlých. (RadimFišer)
  • Při scéně na taneční zábavě v nejmenovaném městečku jsou vidět na pultu sifonové lahve československé výroby, které se prodávaly až v 60. letech dvacátého století. (Robbi)

Související novinky

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama