Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Řidič starého náklaďáku Charvát (M. Perepeczko) se před půlrokem vrátil z vězení, kde byl za napadení. Kolegové jeho minulost znají, ale před svou bytnou Jarošovou (J. Obermaierová) a jejím desetiletým synkem Míšou vystupuje Charvát jako bezúhonný a spolehlivý člověk. Jedné víkendové noci muž sveze dvě studentky (J. Nagyová a D. Patrasová), kterým ujel poslední vlak. Neovládne své potlačované touhy a na odlehlém místě jednu z dívek znásilní a obě dvě zavraždí. Jejich těl se zbaví na velké skládce. Jenže mrtvoly druhý den objeví starý lesník, a tak se hned rozběhne pátrání. Vyšetřovatel Kameník (Z. Buchvaldek) se zpočátku nemá čeho chytit, tím spíš že korunní svědek záhy zemře na infarkt. Přesto se však díky pečlivé kriminalistické práci podaří dát dohromady několik stop, které ukazují správným směrem… (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kriminálka se slušnou atmosférou, spádem, skvěle obsazeným a výborně zahraným vrahem, slušným hudebním motivem a samozřejmě s již příslovečnými scénami brutálního znásilnění a dvou dost explicitních vražd. Co naopak film trochu sráží je moc na hák brané vyšetřování, které chtělo víc času, na druhou stranu má díky tomu film velký spád. Na hraně tří a čtyř hvězd, ale mírně nadhodnotím, tak 72 %. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Zhollywoodštěná verze skutečného případu vyniká především skvělým obsazením a naturalistickými scénami znásilnění, odvážnými i na dnešní dobu. V pozdních sedmdesátkách musely mít ještě větší sílu. Jindřich Polák vtiskl filmu nepříjemně realistickou atmosféru, ale jaksi neměl s čím pracovat. Scénář je zoufale přímočarý a tak se opřel o herce. Z nich mě zaujal výborný Marek Perepeczko a především pragmatická Jana Janěková. Kriminalisté se moc nepředvedli a Arebela s Xénií neměly dost prostoru. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Realistický krimi snímek podle skutečné události, s docela akčním závěrem (na české poměry oné doby). Jindřich Polák je tvůrcem dnes již kultovních rodinných seriálů pro děti (např. Pan Tau, Chobotnice z ll. patra, Návštěvníci) či sci-fi snímků (Ikarie XB 1, Zítra vstanu a opařím se čajem), ale tady se opravdu vyznamenal v žánru zcela odlišném. Točit rozhodně uměl a za Smrt stopařek si odnáší poctivé čtyři hvězdičky. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Solidně natočené krimi podle skutečných událostí, kterého se zajímavě zhostil režisér Jindřich Polák. V titulní roli polský herec Marek Perepeczko předvádí solidní studii muže, který vraždí pro svou potřebu, ale ve skrytu duše si je vědom, že udělal něco moc špatného. V rolích obětí Dagmar Patrasová a Jana Nagyová a v roli vrahovi sousedky nic netušící Jaroslava Obermaierová, roli vyšetřovatele ztvárnil zesnulý Zdeněk Buchvaldek. Vyšetřovací postupy i metody jsou celkem autentické, nic moc přehnaného ani nepravděpodobného ve filmu není, až na ten komunistický úlevný závěr po dopadení vraha, je to zručně odvedené krimi. Nevadil lehký odklon od reality skutečných událostí, v rámci zlepšení dramatičnosti filmového děje, jako spíše absence diváckých emocí. U takového filmu jsou potřeba ve velké míře. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Matne sa mi marí, že Smrť stopárok som prvý raz videl ako dieťa a iba v útržkoch. Nie celé. To sa mi podarilo až v roku 2017. Šofér nákladiaku Charvát je ťažko zabudnuteľná postava. Snímka je naturalistická, relatívne „dokumentárna“ a väčšinu času snímaná z pohľadu beštiálneho vraha, pričom obete a policajti majú v podstate len cameá. V tomto Smrť stopárok veľmi pripomína podobne chladný, bezcitný a o 5 rokov starší Deň Šakala s Edwardom Foxxom. Snímka sa spolieha na realistickú atmosféru, legendárnu scénu so zabíjaním v nočnom lese a na živočíšny výkon mužného Mareka Perepeczka (takú negatívnu rolu vraj nesmel hrať žiadny český herec, lebo by mu to navždy zničilo kariéru, tak to podľa očakávaní schytal Poliak). Poteší sympaticky krátka stopáž a pár úderných scén. Ale ku koncu to jemne nudí. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (22)

  • Polského herce Marka Perepeczka pro postavu vraha objevil režisér Polák v barrandovské kartotéce a obsadil ho, protože uměl zahrát roli přesvědčivě. Perepeczko se kvůli filmu uvolnil na celé čtyři měsíce ze závazků ve Varšavě a režisér měl výjimečně k dispozici herce po celou dobu natáčení, což by s československým hercem nešlo tak snadno. (BoredSeal)
  • Ačkoli Marek Perepeczko, který se věnoval kulturistice, na první pohled působil velmi robustně a brutálně, jeho povaha byla naprosto odlišná. Projevilo se to ve scéně, kdy měl Martu (Dagmar Patrasová) škrtit. Odmítal ji pořádně stisknout. Po její drobné slovní provokaci ji stiskl tak, že měla na krku otlaky několik dnů. (Dinsberg)

Reklama

Reklama