Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dozvuky českých komedií 60. let nalezneme v opravdu vtipné a pro někoho možná trochu zamotané sci-fi. Tři časové roviny se navzájem prolínají a vytváří tak kolotoč absurdního humoru. ,,Teď musím zastřelit sebe z minulosti, páč sotva uživím z jednoho platu sebe a ještě abych byl dvakrát..." Film začíná v nejmenovaném městě (podobně jako Agent W4C) a spěje k oblíbenému masakru - byť jen pěti lidí včetně prodavačky květin( ve Čtyřech vraždách to byla plná podzemní garáž a v Agentovi dokonce 200 mrtvol v bazénu). Ten okomentuje hl.hrdina: Naštěstí se nestalo nic horšího, zítra budou čilí jako rybičky...co zítra, ještě dnes! T.Pištěk si posteskl, že tu krásnou vodíkovou pumu, co pro ně vyrobil, místo aby ve filmu smontovali, hodili ji i s kufříkem do vody. Zato Hitlerův bunkr, kde je vše do puntíku historicky přesně, naštěstí ve filmu ponechali. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typická česká dobová crazy komedie 70. let, téměř jakoby z legendární dílny pánů Vorlíčka a Lipského, jen ozvláštněna o velmi vysokou míru velmi přínosného prvku sci-fi, poznávacího to znamení režiséra Jindřicha Poláka. Jeho ,,Návštěvníky" ještě pro tentokrát nevysílá Centrální mozek lidstva, přesto i oni již chtějí cestou do minulosti zachránit svět, respektive svou představu světa, a ani jim nevyjde vše přesně dle jejich pečlivě připraveného plánu. Povedená sci-fi komedie, i když jí lze mnohé co vytknout...přesto se na ni, i po těch letech, dívat dá bez zjevné újmy... Podobné filmy: Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova! ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Je asi trochu zvláštní, že 8 let po vzniku Zabil jsem Einsteina, pánové... šel do kin další film, v němž se cestuje do minulosti, aby se tam ovlivnila budoucnost (a v obou navíc hraje jednu z hlavních rolí Sovák), ale jinak mi oba filmy přijdou dostatečně svébytné a odlišné, aby to "ospravedlnilo" vznik tohoto Polákova "epigona". Má to výtečné obsazení, hraje tam příjemně pohodová Svobodova hudba, potěší tam vidět dobovou Prahu (rozhodnutí točit několik scén na střeše Kotvy - která je zde vydávána za terasu bytu - mi ale přijde jako bizar, jehož smysl nechápu), stejně jako krásný exemplář vozu Mercedes-Benz 220 D [W115], v němž se prohání Menšík, a udiví i výskyt telefonu v nákladním voze Škoda-Liaz 100.47, který ve filmu řídí Nárožný. Po stránce humoru mi to ale moc vtipné nepřijde, a od chvíle, kdy se Kostka/Bureš poprvé vrátí do současnosti, to sice začne být nejzajímavější, ale současně to nedává smysl, protože se tam nedodržuje princip, že změny v minulosti ovlivní budoucnost (např. Sovák/Abard je v minulosti zabit, ale přesto se v přítomnosti opět vyskytuje, a takových nesmyslů je tam víc), ty scény s Hitlerem v bunkru jsou strašně trapné (Hitler například mluví dokonale česky, ale jeho vojáci pak už mluví normálně německy), a celkově mi přijde debilní i to, že se ve filmu cestuje do minulosti stylem vesmírné turistiky, tedy tak, že raketa normálně letí ze Země do vesmíru a postavy mají na sobě skafandry, a až ve vesmíru najednou raketa zmizí do minulosti, aniž by se film jakkoli obtěžoval ten mechanismus vysvětlit. Takže když si shrnu nepůvodní námět, nevtipný humor a nelogický děj, vyjde mi z toho nakonec jen dost slabá komedie, které si osobně moc necením, a opět jsem si potvrdil můj odvěký názor, že Češi sci-fi nikdy moc neuměli. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Výborný film, ve kterém sice sem tam něco zaskřípá, ale člověk se při jeho sledování rozhodně nenudí. Vedle skvělých fórů a promyšleného děje určitě stojí za pozornost propracovanost reálií: skvěle zvládnutý hlavní stan, dobře zahraný Hitler, atmosféra kosmického "letiště", nehledě ke spoustě roztomilých drobností. Vedle neodolatelných hereckých výkonů hlavních postav jsou nezapomenutelné i některé epizodní roličky, například řidič v podání Petra Nárožného... Celkový dojem: 80% ()

themic 

všechny recenze uživatele

Podle mě jedna z nejlepších komedií sedmdesátých let..:) Můj nejoblíbenější film v hlavní roly s Petrem Kostkou, který podal vynikající výkon spolu s kapacitou Jiřím Sovákem, Vladimírem Menšíkem a dalšími... Hodně povedená česká sci-fi, která nemá ani v dnešní době žádného pořádného konkurenta v české tvorbě..:) Dobrá zápletka a příběh..:) Celkově film hodnotím 100%, protože nemám co bych vytknul..:) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Když pilot Karel Bureš (Petr Kostka) jedná s nacistickými spiklenci v hotelu, objeví se prostřihy pláže, která má evokovat exotickou krajinu. Jedná se o pláž na adrese Malecón San Martin 527, Pucusana v Peru. (sator)
  • Ve scéně, kdy zděšenému Hitlerovi (František Vicena) pustí dokument o prohrané nadvládě Německa, je použit střihový dokument, který doprovází sugestivní hudba. Jedná o skladbu „Ich hab' an dich gedacht“ od skladatele Hanse-Otty Borgmanna, s textem od Hanse-Fritze Beckmana. Píseň zazněla prvně ve filmu Tango Notturno (1937) a nazpívala ji Pola Negri. (sator)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama