Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve Francii 14. století a je o posledním, oficiálním, Francií posvěceném duelu mezi dvěma muži. Jean de Carrouges (Matt Damon) a Jacques Le Gris (Adam Driver) jsou přátelé, ze kterých se stanou rivalové. Středobodem jejich pře je Marguerite (Jodie Comer), žena Carrougese. Tu Le Gris dle jejích slov napadne, ona ho veřejně obviní, jenže on tvrdí, že je nevinný. Carrouges začne bránit čest své ženy a výsledkem je duel s tím nejvyšším rizikem – smrtí. V případě prokázání nevinny Le Grise navíc Marguerite hrozí ještě upálení za živa. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (709)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vzpouzela se, jak se sluší, neboť je to dáma. Ale nebylo to proti její vůli." Středověká romantika je snem každýho chlapa. Jenže dneska se to nesmí říkat, takže ani já to neřeknu. Spíš se zaměřím na to, že jsem se nemohl rozhodnout, komu budu fandit. Spravedlivýmu buranovi? Intelektuálnímu nadrženci? Nespokojený manželce? Kdepak. Já si vybral církev. Ta byla tradičně boží. Kluci upalovačský zase rozjeli svoji ligu a znásilněná přece nemůže otěhotnět. To je snad jasný každýmu ministrantovi, kterej někdy našel svýmu knězi nádor na varlatech. Ale abych jen netruchlil nad rozprášeným semenem, tak mě bavili požitkářskej Pierre a infantilní král Karel VI, ale celkově to na mě bylo zbytečně dlouhý. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Historickej MeToo Rašomon. Nikdo neumí točit středověky tak dobře, jako Ridley. Světlá to výjimka mezi starými režiséry. Ten člověk má stále absolutně top formu. Konflikt mezi společensky neobratným Carroughesem a extrovertním Le Grisem je nosný i tak, ale když se do toho pak přidá ten třetí pohled, tak  mi té lady bylo nefalšovaně líto. Finální souboj je skvělej, ryzí masakr. ()

Reklama

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Film, který chce být zároveň feministický, protože to je cool a in, a zároveň historický a o intrikách u dvora, protože to táhne, a zároveň se věnovat problému subjektivní pravdy a fenoménu interpretace a sebeklamu, protože to je dostatečně intelektuální, a zároveň chce být o přátelství a o vazalství atd. atp., a při všech těch liniích, kterým se tak či onak věnuje, je vlastně obsahově rozpadlý a působí jalově, a navíc poněkud arogantně opomíjí fakt, že ve všech zvolených kategoriích už má kinematografie svoje opusy, takže takovéhle spojení by u slavného režiséra mohlo fungovat, jen pokud by všechna ta pole ovládl, jedinečně skloubil, aby se navzájem posilovala v nějakém uhrančivém, nesmlouvavě platném a originálním nasvícení našeho vztahu ke skutečnosti. To ale nebylo Scottovou ambicí, stačil mu divácky poutavý, ale vlastně nenáročný, nehluboký a ve všem průměrný počin, který potáhnou slavná jména a jistá kinosálová výpravnost. Nabízí sice zdánlivě celou řadu témat k zamyšlení, ale sám s nimi nijak objevně nepracuje. Je to vlastně nenáročný kýč. Tři různé perspektivy nejsou nijak do hloubky propracované, jejich odlišnosti pochopitelné jsou, to v čem se shodují, se naopak někdy opakuje zbytečně, nadbytečně, nebo dokonce bezmyšlenkovitě a lze rychle pochopit, že se nad tím nemá uvažovat příliš do hloubky, stejně jako nad těmi rozdíly - jejich součet netvoří ústrojný celek s vlastním významem, mají se interpretovat jen ad hoc, jednotlivě, odtržitě. Ostatně oslabující pro vyznění (zato méně autorsky náročné) je i to, že právě prožitky jednotlivých protagonistů nejsou natočené z osobní perspektivy, jejich očima, takže se pro diváka objektivně stírá, co režisér zamýšlel zdůraznit jako rozdíl, v čem měla být shoda, byť by to třeba do prožívání postavy zapadalo jinak, a co ho jen dostatečně nezajímalo, aby o tom uvažoval. Snímku chybí hloubka, kompaktnost, integrita a přesah. A humor, mimo jiné se tenhle film bere zbytečně vážně, na to, jak je vlastně povrchní. Musím bohužel konstatovat, že zatímco se s gustem dychtivě a po kdovíkolikáté vrátím ke Zneuctění, , které při vší vtipnosti na totéž téma zároveň dokáže i zastavit srdce a zazábst do morku kostí, než abych věnovala ještě další zlomek myšlenky tomuhle produktu, který se chce hlavně zavděčit širému mainstreamu. *~ ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Adam Driver a Matt Damon predviedli fantastické herecké divadlo. Akčných scén je pomenej, ale keď na ne príde, stoja skutočne za to. Mrzí ma ale, že v trojici pohľadoch hlavných postáv sa niektoré zábery takmer do detailu opakovali. Nazdávam sa, že v spoločných scénach mohol Ridley Scott hlavných hrdinov výraznejšie odlíšiť. S menším váhaním dávam plný počet. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rytíř Jean Ješitný ze Chovigny a panoš Le Gris z Misogyn v duelu o velikost svého ega a zahoření spanilé lady.. Středověká soap opera, ve které Scott obklopen zkušeným štábem prodává svůj rukopis z historických spektáklů (návrat ke kořenům The Duellists, arény gladiátorů či gravitaci šálící sněhové vločky) a způsobem vyprávění nechá diváka, aby se i prostřednictvím měnících se detailů popasoval s hledáním pravdy. První prisma Damona ostříhaného střepem působí trochu nesourodě a větší prostor dostávají spíš komparz s výpravou než postavy, nicméně v průběhu druhého si to začne sedat. Poslední hledisko s nenápadným razítkem „truth“ možná až příliš tlačí na pilu paralel ze současností, ale není to nic, co by při pranýřování patriarchátu a pokrytectví nešlo spolknout. Obzvláště, když závěrečné zběsilé mlácení do plechů udělá z Maximových aktivit v cirku jen nevinné kočkování.. Překvapil mě Affleck. Toho medieval Bruce Waynea bez zdrženlivosti a morálky dává s gustem a jistotou.. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • I přes veškerou historickou věrohodnost, kterou se film snaží zachovávat, v žádných kronikách, spisech či zachovalostech se nikdy neobjevila zmínka o existenci helmy s jakýmsi polo-hledím, kterou ve filmu můžeme vidět. Tyto helmy byly vytvořeny čistě za účelem filmu, kvůli lepšímu rozpoznání hlavních postav, nejsou však historicky přesné, protože v boji by pak nositeli přinášeli značnou nevýhodu. (LucasAbelle)
  • Vyřízení si účtů, či prokázání nevinny v době, kdy se film odehrává, formou soubojů bylo již na ústupu. Především bylo těžké se ho domoci, protože ho musel posvětit samotný král. Tento konkrétní souboj byl dokonce odložen z původního termínu do času Vánoc, jelikož tehdejší král Karel VI. (Alex Lawther) si nechtěl souboj nechat ujít, ale bránilo mu v tom tažení na Angličany. (vyfuk)
  • Skutečný Jacques Le Gris (Adam Driver) byl pasován na rytíře jen pár okamžiků před soubojem. (vyfuk)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama