Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv Mark McPherson vyšetřuje vraždu Laury Huntové, jejíž tělo bylo nalezeno u ní v bytě. Tato krásná, úspěšná mladá žena nejspíše zemřela v pátek v noci za velmi podivných okolností. Podezřelými jsou její bývalý milenec, arogantní novinář Waldo Lydecker, současný snoubenec a playboy Shelby Carpenter a přítelkyně Ann Treadwellová. Všichni k Lauře shlížejí s neskrývaným obdivem, přesto musí McPherson z každého stále doslova "dolovat" nové důležité informace...

Film patřící mezi nejlepší tituly žánru noir (takzvaného černého filmu) natočil hollywoodský režisér Otto Preminger podle úspěšného kriminálního románu spisovatelky Very Casparyové. Téma posedlosti krásou podpořil jakousi chladnou elegancí, temným laděním, stíny a častým deštěm. Vedle svižných dialogů, v nichž nechybí cynický humor, pomáhá atmosféru napětí působivě dotvářet černobílá kamera (za níž stál Joseph LaShelle) oceněná Oscarem. Krásou oslňující Lauru ztělesnila herečka Gene Tierneyová (Láska není hřích, Noc a město, Smrtelný hřích), Marka McPhersona ztvárnil Dana Andrews (Jízda do Ox-Bow, Nejlepší léta našeho života). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna z noiroviek, ktorú zhltnete s ľahkosťou a veľkým potešením. Snímok ponúka príjemne zamotaný dej, prekvapivý a napínavý záver, typickú potemnelú atmosféru a v neposlednom rade aj výborné herecké výkony. Od najlepších filmov tohto žánru ani nečakám nič iné. Veľká spokojnosť, môžem len odporučiť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Úžasně vtipná, svižná a cynická hard boiled detektivka. Tak skvělé a rychle navazující dialogy a dějové zvraty a čistotu klasického stylu uvidíte málokde. Okouzlující hlavní padouch, hlavní hrdinka i detektiv. Proč už se dneska takové filmy netočí? A proč aspoň nejsou uváděné v televizi? Proč si je člověk může užít jen na speciálních studijních projekcích? ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Dobrý herci (představitel Walda mi trochu připomínal Petera Cushinga, Dana Andrews je sympaťák a Vincent Price hrál toho slizskýho playboye taky skvěle, jenom škoda, že neměl víc prostoru), dobrý dialogy, ale poměrně nezajímavý příběh. Tak nějak mi bylo úplně jedno, kdo jí zabil a to rozuzlení přišlo fakt poměrně rychle. No a místama jsem se celkem nudil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Dobrá detektivka, u které mi bohužel chvíli trvalo se naladit na styl humoru, který bych tu asi ani nečekal (možný důvod pro budoucí další projekci) a krapet mi v něm haprovala skutečnost, že jsem sympatizoval se "špatným" hrdinou a tudíž mě konec nepotěšil, jakkoliv byl nevyhnutelný. Jinak podraz na diváka se povedl, dávkování napětí méně, každopádně prozatím dávám pouze lepší 3* (a asi patřím mezi ten nejpřízemnější typ diváka, ale teorie o snění mě fakt nenapadla). ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Se mnou je potíž, že si nepamatuju jména, takže občas mívám u detektivek problémy. Tady jsem se naštěstí po chvilce tápání rychle chytnul. Líbilo se mi, že film nebyl noirový, lépe řečeno takový, co si pod tím pojmem představuju – temný, ponurý. První plus. Další obavu jsem měl z koncepce – nemám rád, když vím závěr dopředu, pak jen zbývá převyprávění příběhu z minulosti, abych se dostal tam, kde jsem. Nicméně tady to bylo podobně brilantně vymyšleno jako např. v It Happened Tomorrow. Děj příjemně začíná v přítomnosti, vrací se nenuceně do minulosti a opět plynule přejde k vyšetřování v současnosti. Další plus. Jako menší negativum bych viděl, že jsem někdy za polovinou občas ztrácel koncentraci – režisér si s námi hraje, nabízí nám a zavrhuje možné vrahy – dobrý tah, jen jsem si nebyl jist, jestli úplně myšlenkově stíhám (právě kvůli lehké nejasnosti v postavách). Závěr byl fajn, byť nijak zvláť velkolepý, přecejen těch variant bylo více, a tak si jednu vybral. Nejefektivnější moment si režisér vybral velkým zvratem o poznání dříve. Slušná detektivka. # [viděno: v noci, monitor, sluchátka] # příběh 8 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 7 ()

Galerie (72)

Zajímavosti (12)

  • Snímek je známý i díky ústřední melodii. Na dotaz, proč odmítla roli Laury, Hedy Lamarr odpověděla: "Poslali mi scénář, ne soundtrack." (IQ Tiqe)
  • Film byl v roce 2008 zařazen Americkým filmovým institutem na 4. místo v Top 10 kategorie mysteriózní. (TheDude)
  • Původně začal snímek točit režisér Rouben Mamoulian, vystřídal ho ale Otto Preminger, který zničil všechny do té doby natočené scény. (Epistemolog)

Reklama

Reklama