Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 4 (1992) (série)


Vraždy podle abecedy (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The ABC Murders (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, 1992, 1 h 43 min

Obsahy(1)

Herculu Poirotovi kdosi v pravidelných intervalech posílá dopisy podepsané šifrou ABC, v nichž stojí, kdy a kde dojde k příští vraždě. Pachatel postupuje systematicky, jména obětí i místa činu následují po sobě v abecedním pořadí. Ačkoli jsou Poirot a inspektor Japp informováni předem, prohnaný vrah jim stále uniká. A ještě si s nimi zahrává, když oznamuje, že znovu udeří. S tak drzým zločincem se detektiv dosud nikdy nesetkal! Musí ochránit lidské životy - a čas pracuje proti němu. Mrtvé ale přece jen něco spojuje: všechny navštívil nenápadný podomní prodavač punčoch... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

LencaN 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S04E01 - První z Poirotů, který má stopáž nad 100 minut. Zdánlivě nevyřešitelný zločin. Nějaký šílenec vždy informuje Poirota, že se stane vražda a místo a jméno oběti je vždy podle abecedy, přičemž vrah u zavražděných nechává abecední jízdní řád, jako jiní padouši nechávají ve filmech kapesníky či bílé rukavice. Oběti nic nespojuje, ale čím více se stane, tím více do toho Poirot proniká. Tady jsem si té hlavní stopy absolutně nevšimla. A konečný zvrat byl unikátní, do poslední chvíle jsem netušila motiv vraha nebo k čemu to vůbec bylo a ONO vysvětlení mě vůbec nenapadlo. Super humor, chudák Hastings, nikdo nechtěl slyšet, jak zastřelil toho úžasného kajmana. Lokace taky zajímavé, jedna vražda v dobovém obchůdku, pak jsme u moře a na starém sídle, takže pestré záběry. Ale líbilo se mi tady i to jak kamera najela na písmeno, ke kterému se měl vztahovat následující děj. Změnila se tu trochu i konstrukce odhalování, kdy podobně jako v Columbovi skoro od začátku víme, kdo vraždí a sledujeme, jak se k němu Poirot přibližuje. Ale nic není takové, jak se může zdát. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

I když tenhle film není tak napínavý jako knížka, řadí se k těm lepším. Poirot, který lítá po celé Anglii, tentokrát čelí zdánlivě mnohem silnějšímu protivníkovi, který malé šedé buňky několikrát převeze. Suchet opět exceluje a jsou ti i Hastings a Japp. Výborný film, stejně jako většina z devadesátých let. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každému se líbí něco jiného, ale s tím, že Vraždy podle abecedy je nejlepší kniha A. Christie bych si také dovolil nesouhlasit. Některé jsou ještě lepší, ale to už je těžko představitelné. Avšak filmové zpracování této nadprůměrné detektivky se také mimořádně vyvedlo. Divák je v neustálém napětí a s očekáváním sleduje kdo bude další obětí chladnokrevného vraha. A na to se rozhodně vyplatí si počkat. Hercule Poirot v podání zatím nepřekonaného Davida Sucheta tomu jistě přijde na kloub... ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje absolutně první setkání s knírkatým borcem v buřince. Bohužel nejspíš i moje poslední. Detektivka to nebyla špatná, pointa příjěmně překvapivá. No ale kam se poděl sebemenší náznak nějaké té pravé detektivkové atmosféry, to mi zůstává záhadou. Poirot je oproti takovému Sherlockovi slaboučký odvárek, který není ani vtipný, ani nijak zvlášť důmyslný či pokrokový (alespoň tedy v tomto kousku). Největší průšvich je právě ta atmoška, která se nedá s Sherlockovými případy a zpracováním vůbec srovnávat. Dalo by se říci, že je to moje druhé setkání s Agatiným příběhem, ale ani z toho nejsem nijak zvlášť na větvi. Ruku na srdce, ale tohle že je právě ten nejlepší příběh od nejopěvovanější detektivní spisovatelky všech doby? Knihomol tedy zrovna nejsem, ale tohle je prostě slaboučký jak třikrát vylouhovaný anglický čaj. Takže si dovolím tvrdit, že Vraždy na Nilu, Orient expresu nebo kdekoli jinde mi zůstanou navždy utajeny :o). ()

djbarrel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší Poirot ! Děj má spád, ponurou atmosféru, šílence ... člověk by až řekl, že to není krimínálka, ale spíš thriller. Velmi dobře provedené a zápletka je opravdu vynikající. Když už jsem myslel, že je po všem, začali se objevovat nové skutečnosti. Ne že by to u Poirota nebylo zvykem, ale tady to má celé takový zvláštní nádech. Velmi dobrý film. 94 % ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno