Reklama

Reklama

VOD (1)

Hollywood o něj nestojí a talentovaný Rudy Ray Moore se proto vydá vlastní cestou. V roce 1975 natočí pro černošské publikum film Dolemite. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ve finále fajn překvápko, jeden z nej filmů od Netflixu (což zase tolik neznamená) a především stylovej comeback Eddieho Murphyho. Dost slušná dobová atmosféra a především i tak trochu film pro milovníky filmů. Zároveň se ale jedná o biografii člověka, který se sice zapsal do dějin kinematografie, rozhodně ale tak trochu zvláštním způsobem a bude ve finále fakt těžké říct jestli je ,, Dolemite" vlastně sympatický hrdina (Murphy si ho dává skvěle) a jeho humor je vlastně fakt všechno ne jen vtipný. Zároveň nechci znít jako rasista ale myslím, že tohle bude film, který si užije především afroamerické publikum na které Dolemite cílil především a samotný Dolemite používal především humor, který cení jen afroamerická komunita. Ten film je dobrej, jenom není vyloženě pro každýho a záleží jak moc člověku samotný Moore/Dolemite sedne. Krom comebacku Murphyho jinak cením i výraznou úlohu pro Wesleyho Snipese a jsem rád, že je Eddie zpátky. Jen bych chtěl zároveň i trochu lepší film, Jmenuju se Dolemite ale určitě stojí za to vidět. Zvláštně pokud se člověk zajímá o dějiny filmů a chce se podívat na člověka, který to dělal tak trochu jinak a definitivně přepsal dějiny kinematografie.... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Životopisný film o jednom černochovi, ktorý si myslel, že je vtipný. Nakoniec sa síce presadil, ale mne teda vtipný ani na chvíľu nepripadal. Hlavným plusom tohto filmu je to, že Eddie Murphy nerobí žiadne nechutné blbosti, ale na druhej strane ma nonstop nudil. Objaví sa tu kopa černošských hviezd, čo snáď niekoho poteší. Mňa ale nikto z nich nebavil a to ani Wesley Snipes. Behom celého filmu ma pobavila len scéna jak tá banda nevtipných černochov sleduje v kine skvelú komédiu Front Page a nechápe, čo je na nej smiešne. Ja zase nechápem, čo je smiešne na ich humore. Holt je to asi vec rasy a tento film je orientovaný na milovníkov černošského humoru. Netflix zase na filmovom poli sklamal. 4/10. ()

Reklama

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Někdo si tu v recenzích stěžoval na klišé, a jistě, hrubé obrysy zápletky jsou klišé, tedy: skupina loozerů  spojením svých sil a silou přátelství dokáží udělat něco, co má úspěch. ALE, tady dle mého klišé končí, protože celý zbytek filmu jim plive do pomyslného ksichtu. Jakýpak společenský neduh je divákům neustále připomínán, kdykoliv se dívají na dobový film o Afroameričanech? Ano, správně, rasismus. Tento film to naopak neměl za potřebí a když se hlavní hrdina pokusil k rasismu dostat, tak ho s tím postavy bílé pleti posly do jistých mezí a udělaly pro něj něco dobrého. Nebo třeba na konci filmu, kdy se hlavní hrdina baví s mladým talentovaných chlapcem a diváci (nebo aspoň já) vyloženě čekají, že se ho zeptá na jméno a chlapec odpoví třeba "Snoop dog", "2Pac" nebo "Eminem" (s tím posledním si samozřejmě dělám srandu a chci tím dokázat, že rapu absolutně nerozumím). A i kdyby tam nějaké klišé byly, tak jsem si jich absolutně nevšiml, protože jsem se na film dokázal perfektně naladit, celou dobu jsem se řechtal jak kůň a oproti jiným životopisným filmům, jako je třeba stupidní Bohemian rhapsody, jsem ani neřešil, jestli je něco historicky nepřesné. Prostě byla to sranda podle pravdy a víc bych za tím nehledal. A navíc, mám rád filmy o natáčení filmů, a obzvláště, pokud jsou to komedie (tedy ty filmy samotné, ne ty filmy, které filmařské postavy v těch filmech natáčí). Příběhem bych Jmenuju se Dolemite přirovnal k Edu Woodovi, ale s tím, že tu vidíme úspěch, není to depresivní a má to skvělý happy-end, po kterém vám zůstane úsměv na tváři docela dlouho (stopky jsem bohužel nespouštěl). Navíc extra-barevný obraz (nenarážím na nic rasistického, ale ten film opravdu hýří barvami, a to hlavně z teplé části barevného spektra) podtržený "smooth" sedmdesátkovou černošskou hudbou dokáže vyvolat snad jen pozitivní emoce. Za mě jeden z nejlepších filmů roku 2019 (doteď na tento rok nostalgicky vzpomínám, protože jsem chodil do kina na opravdové pecky) a mrzí mě tak nízké hodnocení od ostatních uživatelů. ()

KIT.HL 

všechny recenze uživatele

Eddie také stárne , ale pořád to v sobě má. Postava sprosťáka Rudyho Ray Moora, který jde za svým cílem , být slavný, mu sedí skutečně jako " prdel tlusté ženské na hajzlíku". Rekonstrukce skutečných událostí v zábavné a po černošsky sprostém provedení ač je dostupná v dabingu vynikne jen s titulky. Pravověrní vyznavači " Motherfuckerů" filmů si to samozřejmě užijí mnohem více než Ti co se berou moc vážně. Příjemně koukatelné. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Eddieho Murphyho jsem neviděl ani nepamatuji, takže na jeho Comeback jsem byl zvědav a jedná se o slušný životopisný černošský film vycházející z blaxploitationu Dolemite ze 70.let. Hlavní hrdina se živí jako stand up komik a zpočátku se mu příliš nedaří, ale jakmile vyslechne vtipné historky místních bezdomovců, tak je upraví, vydá za svoje a vzniká z toho nečekaný hit a honba za slávou. Z herců potěší určitě i Wesley Snipes či Keegan-Michael Key a v menších rolích se zde mihne Snoop Dog či Chris Rock. Film je vtipný především v Angličtině, takže obávám se že dabing ani titulky příliš nepomohou ( rýmy v titulkách nesedí). Já se nečekaně bavil. 80% ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

Související novinky

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Reklama

Reklama