Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Původně jsem se chystal Boženu si nahrát a uchovat. Božena Němcová není jen tak někdo. Bohužel se záhy ukázalo, že jen tak někdo jsou autorky seriálu. Když si člověk odmyslí, zvědavost na to, jak to s Boženou Němcocou vlastně bylo, anebo mohlo být, zůstane poměrně nudné rodinné drama, které po shlédnutí právem upadne v zapomnění. Laťku poněkud pozvedl poslední díl. Nejzajímavější zůstává postava Josefa Němce, což nepochybně nebyl záměr, ale prostě to tak vyšlo. Taky vás místy popouzela hudba? ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Televizní seriál doplňuje počet českých němcovských příběhů i hereček: k Jiřině Švorcové a Janě Hlaváčové připojuje Annu Kameníkovou a Aňu Geislerovou. Velkým přínosem je i Hájkův Němec. Příkladná je i spolupráce s odborníky a vědci a z toho plynoucí velká a současně účelná výpravnost seriálu. Pomyslná duše české národní světice z masa a kostí se musí radovat. ()

Galerie (136)

Zajímavosti (16)

  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)
  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)

Reklama

Reklama