Reklama

Reklama

Jak jsem se stal gangsterem

  • Polsko Jak zostałem gangsterem. Historia prawdziwa (více)
Trailer

VOD (1)

Ctižádostivý gangster si klestí cestu vzhůru varšavským podsvětím, až se nakonec pokusí dobýt nejvyšší metu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (89)

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Budu se opakovat, ale Pšonci umí a marně čekám na den, kdy se dostaneme alespoň na jejich level. Občas trochu bije do očí sterilně vypiplaný svícení zářivkami v cool barvách (teal & orange, modrofialová, …), ale vlastně se na to kouká dobře. A zdá se mi to, nebo tu máme docela povedený polský ekvivalent Nicolase Cage? ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Bohužial sa mi práve pri tejto gangsterke stalo, že mi nesadla táto sebavedomá, pozitívna, až veselá atmosféra a hlavné postavy márne usilovali o moje sympatie a nefandil som im, akokoľvek zlý a neetický, ale za to groteskný bol ich skutok. Jasné, že aj extrémny život skutočných gangstrov pozostáva hlavne zo zábavy, no komédia toto nakoniec tiež nebola. Viac by sa mi tu hodil konvenčnejší formát, keďže sú to predsa len vážne veci. Koniec bol ale výborný a dotiahol to na 70%. A to je už myslím za štyri. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem to stokrát a řeknu to znova - Polsko je co se týče tohohle žánru úplně, ale úplně jinde než celý zbytek světa a zas a znova dokazujou, že i takhle malá a "nevýrazná" země se dokáže ve filmovém odvětví prosadit ve světové kvalitě. How I Became a Gangster je precizně a poutavě odvyprávěná cesta gangstera z jeho vlastní role jakožto vypravěče, která kombinuje dynamicky natočený příběh, výborné zpracování a audiovizálně dravý styl na pozadí true-based story o vzestupu bosse od dob, kdy byl ještě dítě, až po jeho zavření do tmavé cely. Dojde na akci, na krev, na gangsterské intriky a podvody a hlavně charakterová stránka hlavní postavy je vtahující a takhle charismatický týpek budící respekt vyvolává hrůzu i přes obrazovku. Na Polsko bych řekl až nečekaně vysokorozpočtové a po vizuální stránce by se člověk až divil, jak "dobře" film vypadá a řekl bych, že je právem jeden z nejlépe hodnocených kousků. Polština je opět brutální a zvedá hodnocení ještě o hvězdu výše, protože slovo kurwa bude v divákovi rezonovat ještě pěkný týden po skončení a sice to nedosahuje průraznosti jako loňská Furioza (která byla žánrem ale přece jen úplně jinde), ale na poměry filmů poslední doby je tohle jako blesk z čistého nebe. No ja pierdole dobra rozrywka! ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Evidentne ten prechod od socializmu ku kapitalizmu bol v Poľsku veľmi podobný vývoju na Slovensku. Hlúpe teplákové mafie zarábajúce na nečinnosti štátu. Skvelé zhrnutie jednej éry na celkom vtipnom a pravdivom príbehu. Gangsterka s takým anglosaským feelingom, vedel by som si reálne predstaviť v hlavnej úlohe Toma Hardyho. Alebo kľudne aj nášho Černáka, ten má ten mafiánsky ksicht lepší než Marcin Kowalczyk v hlavnej role. V každom prípade Poliaci filmovo prudko stúpajú a pod réžiou Vegu si viem predstaviť, že by tento film bol úplne bezchybný. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Snaživý gangsterský kousek na motivy těch největších filmových "fláků" alá Scorsese od našich severních sousedů, který se rozhodně nemá za co stydět! Ideálně bych si představoval stopáž o dobrou půlhodinku kratší, jako divák jsem místy trpěl v první půlce, ale v druhé tempo nabralo velice slušné obrátky (aspoň se to vykompenzovalo). Jedná o audivozuálně stylovou žánrovku, jež sází na ty největší hudební hity minulého století. Kromě toho jsem si s těmi slow-motion chvílemi plus různým zasahováním hlavního hrdiny do děje z pozice vypravěče připadal i ve filmu jako od Ritchieho. Příběh je srozumitelný, dost lineární, což ale není na škodu. S brutalitou se taktéž ve filmu nešetří. Jsem přesně na 7/10 (hlavně díky konci!), film mohu s čistým svědomím doporučit. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Když je hlavní protagonista (Marcin Kowalczyk) v knihovně, prohlédne si knížku „ZŁY“ od Leopolda Tyrmanda. Jedná se o odkaz na začátkem filmu, kde si do stejné knížky hrdina vkládal první „vydělané“ peníze z pouličních rvaček. Kniha je krimi odehrávající se ve stejné době, ve které začíná děj filmu. (Karlosik_4)
  • Ve filmu ani jednou nezazní jméno hlavního protagonisty (Marcin Kowalczyk). V závěrečných titulcích je pak označen jako „bohater“, v překladu „hrdina“. (Punisher)
  • Když hlavnímu protagonistovi (Marcin Kowalczyk) nasedne do taxi kněz, pronese k němu větu: „Nikomu to neříkej.“ Tuto větu pedofilní duchovní nejčastěji adresují sexuálně zneužitým dětem. (Punisher)

Reklama

Reklama