Reklama

Reklama

Mosul

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Irácká jednotka odpadlíků zachrání život mladému policistovi, který se pak přidá k jejich boji proti Islámskému státu tam, kde kdysi bývaly ulice Mosulu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (126)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Na Mosulu lze určitě ocenit jeho působivé technické zpracování, tedy syrovou vizuální podobu a atmosféru, a pak také prostředí Mosulských ruin, které budily skutečné pocity hrůzy a destrukčních následků války. V tomto ohledu se jedná tedy o vážně výraznou podívanou, ovšem to je bohužel tak asi vše, proč dát Mosulu vůbec šanci. Já osobně jsem tedy čekal především rozhodně víc od akční podoby filmu, a to ve všech směrech, tedy intenzivnější, efektnější, jistě i syrovější a nekompromisnější, zároveň i přehlednější a nápaditější, z čehož vyplývá, že jelikož nic z tohoto ona akce nenabízí, tak jde jen o sled nezajímavých monotónních přestřelek, které ničím nevybočují z nespočtu dalších průměrných produkcí podobného ražení. Zápletka pak disponuje sice svižnějším tempem, nicméně na mě zapůsobila dost chladným, emočně nefunkčním dojmem, její vývoj nenabízí žádné výrazné prvky, v závěru mi chyběla gradace a pointa mě tedy rozhodně neuspokojila, spíš naopak. Veškeré postavy jinak též nelze považovat za nikterak výjimečně povedené, takové rutinní, jednorozměrné figurky bez šance získat si divácké sympatie. A co se obsazení týče, tam lze asi těžko něco vytýkat, kluci se snaží, své si odehráli, ale na nějakou výraznou kariéru to u nikoho asi nevypadá. Celkově lze Mosul tudíž doporučit asi především jen vážně skalním příznivcům akčních podívaných, i když to ale nejspíš na zadek neposadí ani je. Za mě to zkrátka chtělo větší tvůrčí koule, nebát se přitvrdit, sehnat lepšího choreografa akčních scén, zápletku oživit něčím překvapivým a výraznějším, a pak by to jistě byl zatraceně zábavnější kousek. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Irácká speciální jednotka složená z místních policistů v boji v první linii v závěrečných bojích o Mosul. Netflix film inspirovaný skutečností z dob nadvlády Islámského státu, mohl bych tomu vyčítat, že akce mohla být působivější, že to nemá pevnou dějovou linku, že vyprávění je v konstantní rychlosti, ale tenhle film ocením pěti hvězdičkami ikdyž všechno je jen skrz atmosféru a poutavý vizuál. Prostě mám rád filmy o speciálních jednotách v realistickém filmovém balení, mám slabost pro blízkovýchodní konflikty ( ve filmu ) a musím dát body za čistě irácký ( arabský ) příběh v původním jazyce bez přítomnosti amerických superhrdinů. ()

Reklama

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Přes rok jsem to měl stáhlé a pořád se k tomu neměl kdybych se na to vůbec nedíval o nic nepřijdu. Irácká jednotka složená z bývalých policajtů jde z místa A do místa B po cestě nabere jednoho poldu a bojuje s Islámským Státem. Největší problém je v tom, že proti nim stojí tak 10 vojáčků a 4 drony a jejich mise spočívá v tom, spoiler , že jdou navštívit manželku a dceru jednoho z nich. Upřímně čekal jsem teda víc a lepší misi tak, že zklamání. 40 procent 20 za ty drony a 20 za ty jména na konci a úvod, které nabídne velké očekávání, které postupně zabije. P.s. co mě pobavilo nikdo nesmí vědět, že jsou Swat a přesto si tam jezdí v džípech s velkým nápisem S.W.A.T. asi jsou všichni debilní a neumí číst nebo nevím. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Další akční nářez bratří Russových. Jako třeba v Extraction, tak i tady se děj odehrává v Iráku. Nešetří se kulkami ani mrtvými. Ale po shlédnutí výše zmiňovaného filmu jsem byl teda více nadšený než tady. I odhalení poslání celého SWAT týmu mě nechalo chladným. Možná to bylo nedostatečnou kontrukcí postav, nebo prostě chladná režie, ale řežba to byla kvalitní a žádná z postav tady neměla plot - armour, takže jste se báli každou minutu, že někdo vyběhne zpoza rohu a někoho kuchne. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ten mustr je 100x viděný. Zelenáč se musí za pochodu učit, aby přežil ve speciální jednotce během mise. Přidanou hodnotu tomu dodává rozbombardovaný Mosul, kde členové týmu nenaráží jen na členy IS, ale třeba i na ozbrojence pod vedením íránského plukovníka a mě celkem potěšili neokoukaní herci, kteří se sice svými výkony nezapíší do filmových dějin, ale rozhodně působili důvěryhodně a to tady stačí. Akce, o které to mělo být především, je slušná, ale je tu až příliš velká snaha působit autenticky, což se ukazuje především při práci s kamerou. Trocha statiky by neuškodila. Samotný konec dokáže vzít za srdce, takže i když se nejedná o kdovíco. Carnahanovi jeho režisérský debut docela vyšel. 70% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Na jednom vozidle Hummer jednotky S.W.A.T je instalován předválečný československý kulomet vz. 37. (SsgtJira)
  • Verzia na Netflixe je o 15 minút dlhšia než verzia premietaná na festivaloch v r. 2019. (Wargoo)
  • Film se natáčel v Maroku. (Yardak)

Reklama

Reklama