Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (292)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Raya and the Last Dragon je pre mňa jednou z tých slabších disneyoviek. Ničím ma to neohúrilo. Najkrajšia je animácia, krásna farebná. Príbehovo ale nič extra, stokrát videné a pre mňa trošku priakčné. Animované filmy a teda aj disneyovky pozerám spolu s deťmi, je to jedna z našich obľúbených aktivít, tu som si však nebola istá, či je to pre malé deti najvhodnejšie, veď jasné má to rating PG. Dosť veľa sa tu používa meč, čiže skôr je to vhodné pre trošku staršie deti, aj keď mňa môj 6ročný beťár jeden ukecal. Videlo sa mi to tiež také nejaké feministické alebo možno len politicky korektné? Ja si princezné inak predstavujem, asi tak viac dievčensky, ten typ ako Snehulienka alebo Popoluška a hlavne bez meča, i keď u Mulan mi to nevadilo. No a prečo vlastne bojovali dve mladé dievčence proti sebe? Nemohol byť jeden z nich radšej princ? A na konci by sa do seba s Rayou zamilovali, ale to už vymýšľam iný príbeh. Tiež mi tu chýbala nejaká pekná pesnička, to mám na Disney filmoch najradšej. 60% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je to vizuálně podmanivý animák se solidním příběhem, který je díky pěkně vybudované mytologii i vcelku fajn postavám mnohem lepší fantasy, než třeba Andersonův scénáristický výtrus Monster Hunter. Spousta lidí se v tom dál nimrat nebude a spokojí se s tím. Já mezi ně tak úplně nepatřím, ale stejně tak nemám potřebu nimrat. Jsem za každý aspoň trochu originální příběh rád. Ano, je to korektní a tak vůbec Disney vykuchané, ale zároveň to nemá ty dětské mozky ani čím vytunelovat. Další animák do sbírky ke kouskům jako Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, nebo Rebelka. Za příběhy s nějakým základním poselstvím...v tomto případě o důvěře, bychom měli být vlastně vděční. V tomto případě se totiž hollywoodští pokrytci nepokoušeli děti očkovat novou "sex and color osvětou", která teď przní většinu filmů a seriálů pro dospělé. Resp. díky českému dabingu nemusíme řešit, že byly v originále některé postavy přeobsazeny, aby byly namluveny nebělochy... . ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mi v průběhu děje na mysli vytanulo hned několik různých snímků, k nimž měla Raya a drak v určitém slova smyslu blízko - ať už se jednalo o dystopické příběhy (Šílený Max, Smrtelné stroje), Mimi šéfa (kdo viděl, pochopí) či "obscurovsky" vypadající nestvůry Druuni. Tím však nechci tvrdit, že by tato disneyovka jen vykrádala starší filmy a neměla žádnou přidanou hodnotu. Raya a drak je příběhem o naději a důvěře, o vzájemnosti a ohleduplnosti, ale i o lžích a lidské podlosti. Sisu s hlasem Awkwafiny byla opravdu vtipně kouzelná a na humoru tomu přidávaly postavy Noi s triem opičáků a Tuk Tuk (coby rozkošný kříženec pásovce a Totora). V neposlední řadě nesmím opomenout zmínit dechberoucí animaci. Člověk sice tuší, jak to celé dopadne, i tak jsem se ale nechal v poslední třetině filmu řádně napnout, ale i mile dojmout. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zatímco Pixar se neustále snaží přicházet s originálními koncepty a nápady,Disney jede na jistotu a Raya s drakem je toho jasným důkazem.Animace je skvělá,lokace jsou pestré,humoru sice není až tolik,ale je funkční a hudba je výborná,ale samotný příběh moc originality nepobral a kdo viděl víc jak dvě pohádky,ví celkem přesně kudy se bude ubírat.Raya je většinu času sympaťačka,ale taková Moana byla lepší a pokud je na scéně drak v jakékoliv podobě,strhává pozornost na sebe (i díky hlasu Awkwafiny).Ty čtyři jsou nakonec s hodně odřenýma ušima...70% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

59. celovečerní Disney měl relativně smůlu. Premiéru posunula pandemie, takže nakonec na rok 21 připadly hned dvě hlavní disneyovky, což není úplně ideální stav. Přesto přijetí odborné i laické veřejnosti bylo nakonec vřelé. Stylizace inspirovaná jihovýchodní Asií je pořád populární, hlavní hrdinka, její nemesis a hlavní drak se povedly. Na příkladech jejich postav bylo možné vykreslit celou škálu odlišných přístupů k životu i povah. Klasickou Disney - roztomilost tu dostala na starosti velká parta zvířátek a dětských postav. A kupodivu to celé do sebe vcelku hezky zapadlo, i když prolog byl hodně na sílu. Určité proslovy a situace jako bych už někde viděla... ano, samozřejmě, v asijských epizodách Xeny ;) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)
  • Jedná se o třetí animovaný film společnosti Disney, který je produkován v poměru stran 2.35:1. Další dva zmíněné snímky jsou Duše (2020) a Frčíme (2020). (Kuzmik)
  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama