Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se na jejich střední škole začnou dít strašidelné věci, studenti z Herrington High učiní děsivý objev, který potvrdí jejich nejhorší obavy - místní učitelé pocházejí z jiné planety. Když se paraziti, kteří se zmocňují mysli člověka, začnou rychle šířit z učitelského sboru a napadat i těla studentů, osud lidstva leží v rukou těch, kteří zůstali nedotčeni. Nesourodá směsice samotářů, vůdčích osobností, počítačových maniaků a sportovců teď musí zachránit svět před mimozemskou nadvládou. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ač nejsem vůbec fanouškem Roberta Rodrigueze a jeho tvorba mě nechává chladným, tak Fakultu jsem si vychutnal. Je plná klišé, nepříliš povedených triků, očekávaných lekaček, ale - má atmosféru. A toho já si na filmech opravdu vážím. Už úvodní skladba The Kids Aren´t Alright od Offspring, mě navnadila na 104 minut dlouhou jízdu, mezi upocené fotbalisty, krásné slečny a slizký pedagogický sbor, který se jaksi nakazil neznámým virem a začíná si nárokovat ovládnutí lidstva. Naštěstí je zde parta odvážných studentů, odhodlaných postavit se neznámému zlu. Z herců potěšili hlavně Clea DuVall, Josh Hartnett a Elijah Wood. Režisér Rodriguez se zde nechává očividně inspirovat staršími sci-fi snímky, jako Invaze lupičů těl (1956 - Don Siegel) a Věc (1982 - John Carpenter). Zejména na Carpenterův horor zde nechává silně vzpomenout výbornou šňupací scénou, která evidentně připomíná sekvenci, kdy Kurt Russel provádí na polárnících krevní test. Fakulta se mi líbila. Na nic si nehraje, baví, vyleká a také vzdává hold snímku, který mám tak rád. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To najlepšie z môjho pohľadu prišlo hneď na začiatku a to je pesnička od The Offspring - The Kids Aren't Alright, lebo to je proste pecka. A potom sa to už tak viezlo, postupom času sa film v hororových prvkoch aj vylepšoval, ale Fakulta stále nebol taký horor, aký vychádza z našich fakúlt každý rok. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ukázka postmoderní vyprázdněnosti kdysi tak produktivní kategorie "ukradených těl". Fakulta se nezmůže než na upocené a nedůsledné citace (ve Invazi zlodějů lidských těl přeci nešlo o cizopasení, ale o nevratnou krádež identity), na neškodné konspirace, které naprosto likvidují existenční neklid původní verze a rozuzlení, které mimozemskou invazi v tupém slova smyslu redukuje na možnost zrodit se dokonalejší a dosáhnout ukojení (všechny postavy se nakonec napárují podle svých představ). Ideologický guláš, v němž se motiv ukradeného těla mění v užitkový a efektní trik v jinak klasické "high-school" zápletce o potřebě označkovat si svoje teritorium v kolektivu, působí o to více plytce, že se odvolává na skutečné klasiky, které dokázaly něco víc než jen opisovat archetypální lidský strach z cizince v nás. Navíc je ten film ve vší pubertální tuposti nudný a afektovaný. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I po letech zábavný film o škole plné násilí, kde se studenti šikanují navzájem, o divném učitelském sboru, který je napaden mimozemšťany jako první, a o nevyrovnané skupince studentů, co chtějí zachránit nejen sebe, ale celý svět. Přímé odkazy na Lupiče těl a Vládce loutek zřejmě míří na ty, co dané knihy a filmy neznají, naopak citace scén z Věci - zkouška, kdo je už v moci mimozemšťanů a kdo ne, a hlava s chapadýlky by měly asi oslovit naopak ty znalé. Ostatně i samotný mimozemšťan tak trochu finální Věc připomíná. Výborný je soundtrack - Another Brick in the Wall Part ll od Pink Floyd (zde v podání Class od ´99) prolíná celým snímkem a k tomu namátkou The Offspring, D Generation, Soul Asylum, Oasis, Sheryl Crow či Garbage. Nejvíce se mi líbili paraziti v akváriu. Hodnocení ponechávám, i když kdysi se mi film líbil mnohem více. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tohle je svým způsobem zvláštní film. Chvílemi jsou zde děsuplné hororové situace, chvílemi jsou k vidění situace vtipné, a do toho všeho mimozemšťané. A to vše pod režijní taktovkou Roberta Rodrigueze a s několika budoucími hereckými hvězdami. Ale hezky postupně. Dějově je to neuvěřitelně perfektní záležitost. Jedná se o docela nápaditý horor, který skrývá nejedno překvapení od začátku až do konce. Jedná se také o poměrně vtipný film, kdy jsem se perfektně nasmál. A jsou zde k vidění Elijah Wood a Josh Hartnett v hlavních rolích. Ať chci nebo ne, výsledek je skvělý. Film nenudí, herci nenudí, režisér nenudí. Dokonalá souhra a zároveň předpoklad pro zajímavý film. Prostě se na to dobře koukalo a docela rychle to uteklo. Takže z mého pohledu je to určitě nadprůměr, proto dávám čtyři hvězdičky. ()

Galerie (141)

Zajímavosti (34)

  • Když si Casey (Elijah Wood) v kabince zastavuje krvácení z nosu, můžeme si na zdi za ním všimnout nápisu “Tito & Tarantula“. V čele této americké rockové kapely stojí frontman a kytarista Tito Larriva, který pro režiséra Rodrigueze složil hudbu do dvou jeho filmů Desperado (1995) a Od soumraku do úsvitu (1996), rovněž si v nich i zahrál. (Stocki)
  • Keď učiteľ Furlong (Jon Stewart) sotí Zekea (Josh Hartnett) do akvária plného vody, vidíme, ako je pochopiteľne celý mokrý. V ďalšom zábere, keď s partiou vychádzajú z triedy, je však "zázračne" suchý. (tXtX)

Reklama

Reklama