Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (373)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Príbeh je jasný a karty sa rozdajú, tak aby sa pochopilo, kto je kto. Aj keď ma to zo začiatku moc nebavilo a chytilo ma to až d polky kedy "Kuciak" začne svoje vyšetrovanie, nakoniec som spokojný. Herecký je to fajn obsadené (obzvlášť Vajda si to neskutočne užíva), je to drsné a štipľavé svojím slovníkom, ale nejaké výraznejšie emócie tomu chýbajú a tak to nemá taký dopad na diváka ako si zrejme tvorcovia mysleli, že bude mať. Zvyšok sa mi písať, nechce pretože to trefne napísal Cervenak, tak sa presuňte tam. 60% - 3* ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale film na mě působil jako otrocké převedení příběhu Jána Kuciaka na plátno. Invence téměř žádná, všude samé klišé a když už tvůrci někde přitlačí ve vyprávění na pilu, působí to kontraproduktivně. Snímek je po technické stránce bez problému, vím, jak Slováci (a nejen oni) kauzou trpěli, ale tenhle počin je celkem zbytečný. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $2,861,102▐ Kde bolo, tam bolo... Pekne sa ukazujeme svetu ako krásne sociálne vieme vládnuť. No veru máme tu veľmi pôsobivý námet, ktorý sa odráža od skoro všedného života v našej utešenej republike a je len na každom čo si z toho zoberie ako reálne čo zapôsobí, ako čo funguje v zákulisí politiky. Hneď od úvodu to slušne upúta, prichádza jeden dobrý chod za druhým. Mariana Čengel Solčanská to tento krát na politickú notu zvláda dosť dobre. Nie je to nejak zbytočne rozklieštené, rozhárané, príliš zmatečné. Herci to prevažne ustoja, zvládajú svoje party. Najviac sa ukáže Jozef Vajda, ten sa teda priam dokonale zhostil svojej postavy Wagnera (Kočnera). Malé výhrady mám len k buranskému vyjadrovaniu niektorých postáv, niekedy tých nadávok aj cez príliš. Ináč som bol až nečakane dosť spokojný. /65%/ ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Opět kvalitní slovenský snímek, který se nebojí ukázat pravdu i když je to jakoby fiktivní příběh, postavy podobností se skutečností jsou jasné. Politici si šijí zákony jen pro sebe, normální občané nemají takřka žádná práva, novináři nesmí to a to,vyslýchat a zveřejnit mladistvou osobu bez zákonného zástupce, do toho zapletená církev, překrucovaná pravda v médiích a závěrečná věta: kam jsme to dospěli. Bohužel to bylo, je a bude. Škoda, že se netočí takové filmy s podobnou tématikou u nás o nás. Na tvrdo. ()

marhoul

všechny recenze uživatele

Arpáda Soltésza sleduji, čtu, poslouchám, zrovna nedávno mě dorazil podcastem slovenského Denníka N, kde rozvinul svou vizi o stavu současné společnosti a pošpekuloval o realitě budoucnosti blízké. Bylo to na panáka. Trefil se mi do mé aktuální skepse z lidstva jako takového. Ačkoli někdy přehání, je mi převážně sympatický svou hrubozrnnou prezentací, no a když hodně přestřelí, jeho věc. Obhájit si to vždycky dokáže. Napsal knihu Sviňa, podle níž je natočen tento film. Osobně práci režisérky Solčanské nemusím. Únos byla zfušovaná splácanina lokálního významu, která stěží oslovila člověka žijícího na druhém břehu Moravy, natož publikum vzdálenější. Mizerně natočená, pročež mi nešla pochválit ani z úcty k reálné minulosti, což je škoda, poněvadž takové téma si žádalo zpracování precizní! Samozřejmě Únos slovenské publikum oslovil, ale to podle mě nestačí. Když jsem se domákla, že Sviňu má v pařátech opět tato dáma, už jsem tušila... Filmu výjimečně hodnocení nedám, nebudu srážet jeho celkové skóre, protože fiktivní předloha trefně poukazuje na celou řadu závažných, nechutných bolestí, kterými si Slovensko aktuálně prochází a já mám tuto zemi velmi ráda. Aktivně sleduji, co se v ní děje a fandím všem, kteří to chtějí změnit. Kteří chtějí svoji malou zemi posunout dál. Každý apel k věci je důležitý, ačkoli si iluze nedělám. Zabedněný nacionalistický omezenec, který se nezajímá o nic, ale k urně trefí (bohužel), takový si lupen do kina určitě kupovat nebude, aby si pak popřemýšlel nad děním ve své společnosti v širším kontextu. Zajdou si na to zase jen ti, kteří se v situaci orientují s názory podobnými, jako tvůrci… Priatelia, nabudúci týždeň sa držte, nech vám to dobre dopadne! Bude to veľmi ťažké, ale možno motyka vystrelí a my, čo vás máme radi (ono se to možná nezdá, ale je nás dost), my vám to budeme srdečne priať. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Titulnú pieseň k filmu naspievala skupina Hrdza, ktorej repertoár tvoria najmä ľudové piesne v modernom šate. Titulnou piesňou sa stala "Slovensko moje, otčina moja", ktorej najznámejšiu úpravu poznáme od skladateľa a kňaza Jozefa Strečanského, ktorého prenasledovali v období komunizmu. (giaruj)
  • Film se natáčel v Trenčíně, Bratislavě, Nitře, Šamoríně a v jejich blízkém okolí. (Duoscop)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)

Reklama

Reklama