Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zemičku kdesi pod horami ovládají vysoce postavení zločinci, lidé propojení s politikou, mafií, ale i s policií, soudy a velkými kšefty. Závislá teenagerka zmizí z resocializačního centra, nikomu ale nechybí. O nuceném sexu a drogách chce vypovídat na policii, ale pošlou ji pryč. Vyhledá novináře, který se pustí do rozplétání neuvěřitelné chobotnice zločinu, mafie, vydírání. Nadějný politik se stane předsedou a ovládne celou zemi, protože kdo má moc, má pod palcem i policii i státní obchody. Z malého veksláka se stává velký vyděrač, který s lidmi zachází jako s šachovými figurkami. Jenže může pravda přežít mezi lidmi, kterým jde o prachy a moc? Nebo se Bůh peněz neštítí ani vraždit? (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer

Recenze (379)

Fr 

všechny recenze uživatele

„TY BUDEŠ VLÁDNOUT A JÁ BUDU MÍT POKOJ. NNEBUDE SE DO MĚ NAVÁŽET ŽÁDNEJ POLICAJT, NOVINÁŘ…“ Slovensko jako jeden velkej bordel – což (zejména) oceníte, když jste politik. Smyšlenej příběh opravdickýho Kuciaka, ve filmový podobě. A pak že je v našich končinách o témata nouze! Prostě jen stačí sledovat, jak ti nahoře ztrácej kontakt s realitou. A pak to dokázat natočit! /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Předlohou byla stejnojmenná kniha slovenského investigativního novináře Arpáda Soltésze, který se při jejím psaní inspiroval skutečnými událostmi spojenými s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, archeoložky Martiny Kušnírové.. 2.) Ve slovenských kinech film zaznamenal rekordní návštěvnost během prvního víkendu, když na něj během prvních čtyř dní od premiéry přišlo 98 tisíc lidí. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Počas sledovania filmu sa mi po celý čas otváral nožík vo vrecku a neraz mi hlavou prebehla myšlienka, že niekde mordujem Fica, Kaliňáka a iných. V tomto Sviňa funguje perfektne a spĺňa svoj účel. Inak celkom slabota. Herci sa síce čo-to snažia a napríklad taký Jožko Vajda vyzerá skutočne ako sviňa, no scény a udalosti vo filme sú vo väčšine prípadov pritiahnuté za vlasy, dialógy pôsobia neprirodzene až neuveriteľne a nefunguje tu ani dramatická rovina. Scény, ktoré by mali byť smutné alebo dojemné necítite - nemáte prečo. Čo je škoda, lebo technickú úroveň by to aj malo, no tá réžia je tak slabá, že nebyť aktuálnej témy, ten film by sotva utiahol nad 2 hviezdy. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo. Současných slovenských filmů se ke mně dostane naprosté minimum (řekl bych, že se jich ročně asi ani moc netočí), ale když už se poštěstí na nějaký narazit, tak jsem snad pokaždé byl nadšený (z posledních let se mi vybavují třeba filmy Špína nebo Kandidát, které mi i přijdou podobného ražení jako Sviňa). Jozef Vajda v hlavní roli je absolutně bezchybný a bavil mě i zbytek herců (za zmínku stojí např. hodně atraktivní Gabriela Marcinková). Naprosto chápu, že 2 roky po Kuciakově smrti přišli Slováci s filmem, který toto téma zpracovává - ten krátký časový odstup je za mě v pohodě, spíš si jenom říkám, jestli ten film bude za něco stát třeba i za 20 let, až si to už nebude nikdo pamatovat... Každopádně celkem mě překvapuje ta silná kritika od Slováků, kterou zde vidím v mnoha komentářích; možná jenom neznám tak dobře ten kontext, ale osobně mi na tom filmu asi nic zásadního nevadí a sednul mi. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Môj názor na film "Sviňa" bude trošku zložitejší. No je treba si niečo povedať. V prvom rade poviem, že sa na film dá pozerať dvomi očami. Ako fiktívny príbeh (ako sa to na začiatku prezentuje) alebo ako film inšpirovaný skutočnosťou. Ako fiktívny príbeh to podľa mňa funguje veľmi dobre. Ako príbeh podľa skutočnej udalosti je to dobré tiež, no myslím si, že trošku mohli tvorcovia lepšie spracovať časovú líniu. Pretože miestami vôbec nemám šajnu koľko rokov alebo mesiacov od jednotlivých udalostí uplynie. A tvorcovia miestami chcú toho ukázať veľmi veľa. Môj pocit je, že ak by sa sústredili na niektoré udalosti trošku viac, mohol byť film o niečo silnejší. Myslím si, že ho ale veľmi výrazne zdvíhajú jeho herecké výkony. Najmä keď viete, koho títo herci v skutočnosti reprezentujú (aj keď podobnosť čisto náhodná - jak inak). Jozef Vajda je vynikajúci. Marko Igonda takisto. Myslím si, že si dokonca priam ukážkovo osvojil predsedovu rétoriku. Spolu aj s miestami, kde rád dáva prestávky. A samozrejme si vypočujeme aj nejaké známe výroky. Diana Mórová je takisto skvelá. A je skoro až fascinujúce ako jednoducho sa dali niektoré veci pre ňu vybaviť. Pri niektorých scénkach v tomto "resocializačnom zariadení" mi bolo vnútorne horšie ako keď som pozeral "Špinu". Vie to byť skutočne silné. No potom sú tu momenty, kde film vyslovene premrhal svoj potenciál. Nechcem ísť do spoilerov, no povedzme, že počas filmu sa objaví jedno telo. A myslím si, že to malo byť zachytené oveľa silnejšie. Pretože potenciál k tomu, aby sa tam niečo pridalo bol. Lenže film sa snaží zachytiť toho čo najviac. A tam to trošku začína zlyhávať. Pretože radšej by som sa viac venoval iným miestam viac. Napriek tomu si ale myslím, že film je treba vidieť. Hlavne teraz pred voľbami. Pretože je smutné, že najsilnejšou stranou na Slovensku sú stále najväčší pokrytci a zlodeji. A je to tak paradoxné, až je mi z toho zle. Hodnotenie: B+ ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale film na mě působil jako otrocké převedení příběhu Jána Kuciaka na plátno. Invence téměř žádná, všude samé klišé a když už tvůrci někde přitlačí ve vyprávění na pilu, působí to kontraproduktivně. Snímek je po technické stránce bez problému, vím, jak Slováci (a nejen oni) kauzou trpěli, ale tenhle počin je celkem zbytečný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikl na motivy knihy slovenského novináře Arpáda Soltésze. Ten se v ní inspiroval skutečnými událostmi okolo vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. (raikonen16)
  • Scény z domu novinára a jeho snúbenice boli nakrúcané v renesančnom vinohradníckom dome vo Svätom Jure. (Plaque)
  • Film Sviňa, ktorý opisuje prepojenia zločincov a mafiánov na slovenských politikov si za 3 týždne v slovenských kinách pozrelo rekordných 315 320 divákov. [Zdroj: dobrenoviny.sk] (cappolo)

Reklama

Reklama