Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (268)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se současným remakem v této Romerově klasice zombíci nejsou tím prvkem, který by naháněl strach. Lehce ironicky řečeno, místo nebezpečných predátorů se tu komíhají mátožní chudáčci, které můžete mlátit pěstí, strkat je či rozetírat jim dorty po tváři a celkem nic moc vám nehrozí. Samozřejmě, že trochu přeháním, ale občas byla nemohoucnost mrtvolných hladovců opravdu do očí bijící. Pokud jde o masky, ve srovnání třeba s Fulciho zombíky jsou zde ti Romerovi v drtivé míře pouze bledí ve tváři a vizuálně spíše připomínají člověka, který snědl něco špatného a pochoduje na záchod, aby se vyzvracel. Vážně pojaté scény se tu schizofrenně bijí s ironickou nadsázkou, ale díky bohu za ní. Tolik proklamovaná kritika konzumní společnosti, která nemůže žít bez svých supermarketů ani po smrti (huh!! toť ale protimluv:o), není zase tolik výrazná a co moc Romerovi nejde, je psychologizace postav. Z možnosti přiblížit pocity lidí, kteří žijí v izolaci obklíčeni hordou "živých mrtvých" a se svým novým osudem se musí psychicky vyrovnat, šlo vymáčknout mnohem více a především zajímavějším způsobem. Takhle Romero místama nudí a uspává, místama baví, ale určitě tu chybí nějaká stěžejní scéna, která by se člověku zaryla do hlavy razancí zombího kousnutí. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Solidní pokračování. Po noci přichází den a je plný nově probudivších se nemrtvích. Romero opět do zombie vyvraždovačky komponuje kritiku aktualních problémů společnosti. Konkrétně nepostadatelnost různých marketů v životě řadových lidí. Sice tento díl není tak strašidelný jako Night ale stále má dost co nabídnout. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pomalé a amatérsky natočené. „Herci“ by nezapadli ani do amatérského divadla. Velmi pomalé zombie dokážou překvapit každého útokem ze zálohy, ačkoliv je musí jít slyšet a vidět na stovky metrů daleko. Velmi jednoduché jsou také masky – zombie jsou jednoduše nabarveny šedo-zeleně. Po zhlédnutí si o to víc cením Romerova Day of the Dead, které je natočeno o několik stupňů lépe. Zhlédnuto v režisérské verzi, dodívat jsem se musel na několikrát, čemuž vůbec nepomohla naprosto přemrštěná stopáž. Místy to ale byla skvělá komedie. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Romerova klasika, která na pozadí akčního horroru zejména kritizuje konzumní společnost. V roce, kdy byl film natočen jsem se narodil a něco jako obchodní centra jsem řadu let za komoušů neznal. Dnes vidím, jak již před 30ti lety existovaly na západě gigantická obchodní centra, která vymívala lidem mozky, stejně jako je tomu dnes v ČR. Film mě občas docela rozesmál tímto paradoxem, občas pobavily kultovní scény, které filmaři používají v akčních filmech a horrorech do dnes (klipovitě sestříhané ozbrojování Arnolda v Komandu nebylo ve filmu první ...), z některých scén jsem byl trochu v rozpacích. Dorty na xichtech zombíků mě vyloženě urazily, tohle si Romero mohl odpustit... Jinak ale výborná gore klasika s hlubší myšlenkou, což se asi nikomu takhle docela dobře spojit nikdy nepodařilo ... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se zombi filmy třeba od Fulciho, si tento drží laťku dost vysoko. Sice už není tak úderný jako night of living death, ale Romerovi se zdařilo to, o co se ostatní splatterový a jim podobní tvůrci jim nepokoušejí... pokusil se nastavit zrcadlo dnešní konzumní společnosti... celé se to projevuje sice jen tím, že zombie jsou i ve smrti přitahováni k supermarketům a tím, že spíš než jako zombie vypadají jako takové ty panny, co jsou všude ve výlohách. Také se mi zdálo, že film je natočený opravdu dobře, nápaditě, ale vévodí mu opravdu špatné herecké výkony, které by se v normálním béčku staly organickou součástí filmu a tady působí jen a jen nepřesvědčivě.... Film stojí za vidění také kvůli hudbě, kterou má na svědomí jiný klasik žánru, Dario Argento. Málokterému zombi filmu se povedlo tak dobře propojit své vlastní znaky se znaky satirického žánru.... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Sledgeova (Taso N. Stavrakis) střeva jsou skutečná kraví střeva. Zakomponovat skutečné vnitřnosti byl nápad Toma Saviniho, který bydlel u jatek. (Mr.Hudson)
  • Ve scéně v čase 0:30:29 Stephen Andrews (David Emge) vystřelí několikrát za sebou, přestože nemá automatickou pušku. (dc125)
  • Tom Savini se rozhodl aplikovat na zombie make-up v šedé barvě, protože Noc oživlých mrtvol (1968) byla natočena v černobílých barvách a tvůrci se proto nezabývali otázkou odstínu pleti zombie. Savini později uvedl, že svého rozhodnutí litoval, protože v konečné verzi filmu vypadal make-up modře. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama