Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer

Recenze (145)

lamps 

všechny recenze uživatele

Dobrá práce. Ani maličko mi nevadilo, že se nikam nespěchá - spíše naopak. Postavám jsme se dostali pod kůži a tohle je evidentně dlouhodobá zakázka, tudíž ta hromaděná atmosféra a vnitřní napětí, které byly v posledních epizodách nonstop hmatatelné, se určitě bohatě splatí. Znepokojuje mě vlastně jen to, že když už se tvůrci rozhoupali k větší akci, většinou to vyústilo v nedotažený a uspěchaný (Daemon vs Krabák), popřípadě jen hloupý zvrat (drak v předposlední epizodě). Sviňáků se tu ale schází dostatek, a byť mě zatím žádný nebaví tak jako Malíček (Hra o trůny byla celkově z pohledu charakterů jinde), na clash v druhé sezóně se moc těším. A vše navíc korunuje chvályhodný feministický tón, který tomu dodává dříve nepoznaný rozsah a dokonce i nějakou historickou hodnotu. 80 % ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rod Draka byl jedním z nejočekávanějších seriálů roku. A čekání se vyplatilo. Návrat do Západozemí se povedl na výbornou a divák, který byl zklamaný po závěrečné 8. sérii Hry o trůny bude u Rodu Draka s nadšením sledovat tuto show. Největší kritika padá na nudný děj, skoky v čase a na tmu v některých scénách. Osobně můžu říct, že mě tyto komentáře dokáží rozesmát, protože takhle skvěle napsané dialogy, výborně napsané postavy nemá ani náhodou takový Prsteny moci, které lidé s Rod Draka srovnávají. Ano skoky v čase možná jsou trochu na škodu, postavy jsou dalším a dalším dílem starší a tak se přeobsazují herci. Na tyhle věci si, ale divák bude muset zvyknout, protože 1. série slouží jako výstavba pro budoucí dění. Co se týče tmy v některých scénách můžu za sebe říct, že je to možná zbytečně tmavý, ale já, který seriál sledoval v noci jsem s tím neměl proto žádný problém, ale ve dne to bude horší koukání o tom žádná. Největší chválu si zaslouží herci. Každý podává přesvědčivé výkony. Matt Smith v roli Daemona Targaryena si dokáže seriál ukrást pro sebe aniž by promluvil. Mladá Milly Alcock jako Rhaenyra, dcera krále Viseryse odvedla skvělou práci. Můj největší respekt si, ale zaslouží Paddy Considine v roli Viseryse. V jedné epizodě předvede takový herecký výkon, že o budoucím vítězy Emmy je již rozhodnuto. Stanice HBO potvrdila, že jde o jednoznačného krále, co se týče televizní produkce. Kinematografie Rodu Draka je fantastická a vedle tohohle vypadá Hra o trůny jako levnější podívaná. Efekty jsou na vysoké úrovni a scény na dracích jsou každým dalším dílem lepší a lepší. Jedna sekvence s draky bere dech. No a nesměl bych zapomenout na skladatele Ramina Djawadiho, který po 8. sériích Hry o trůny předvedl, že ještě má co nabídnout. Djawadi je pro Hru o trůny stejně důležitý jako John Williams pro Star Wars. Rod Draka je pro mě osobně jeden z adeptů na seriál roku. 9/10 ()

Reklama

Luicy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám-li být upřímná, tak knižní předlohu (Oheň a krev), byť je to jen strohý výčet Targaryenské historie, mám velice ráda. Nicméně tvůrci seriálu tomu dodali tu správnou omáčku, a tak příběh posunuli na úplně jinej level a já smekám nad tím, jak se k tomu postavili. Samozřejmě se tam našlo několik nepřesností a pasáže, které byly méně povedené (obecně i ty time skipy by mohly být udělané trochu lépe), avšak i přesto bych řekla, že byl seriál tvořen se ctí k knižní předloze (na rozdíl od jiných fantasy adaptacích). Práce s charaktery byla velmi povedená a mnohem více se mi líbily pomalejší povídací části. Sympatický byl i výběr herců, kde dle mého názoru kraloval Matt Smith a Paddy Considine. Z řad něžného pohlaví zase Milly Alcock a od pohledu velice sympatická Eve Best, jen škoda že se tam neobjevovala častěji. Seriál určitě doporučuju a doufám, že z druhé série budu opět mile překvapená, jako tomu bylo u série první. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

První série - (9/10). Západozemí je zpět baby! V plné dračí síle a je to zatraceně sexy. Po držkopádu posledních sérií Game of Thrones bylo mé očekávání velmi opatrné a převažovala spíš skepse. Mé obavy byly však sežehnuty na popel hned v první epizodě a já jsem s radostí nasedl na tuto nezapomenutelnou jízdu na několik týdnů. Byla to cesta, která byla zakončena exkluzivní kino projekcí posledního dílu, což byl teprve zážitek. Je něco se dívat na seriál doma, ale když vidíte poprvé v životě epizodu nějakého seriálu na velkém plátně, tak je to silný zážitek, který vás vtáhne ani nevíte jak. House of the Dragon není žádný seriál, kde by byly monumentální a epické bitvy. Tohle je seriál, který staví na dialozích a od nich odvíjí celý následný děj. Intriky a pletichaření je hlavní náplní v tomto dračím dezertu, který jsem s radostí slupnul jak malinu. Casting je perfektní a Matt Smith si od prvních epizod získal mé srdce a věřím že i většiny fanoušků. Ještě bych vypíchnul další trefu do dračího a tou je Ewan Mitchell, který hraje jednookého fantoma. Nevím, jestli ho miluju nebo ne (spíš ano). Ramin Djawadi mi ukázal už u jeho předchozích projektů, že patří ke skladatelské smetánce. Jeho soundtrack je však ztělesněním čiré dokonalosti a když na scénu přicházejí dlouhé a táhlé záběry, nebo jenom nějaká epická korunovace nebo nástup na trůn, tak on vytasí něco, co vás zasáhne na to správné místo a díky němu jsem se taktéž cítil u House of the Dragon  jako doma. Převažuje ve mně naprostá spojenost a všechny křivdy jsou vůči Game of Thrones odpuštěny. Teď už jenom můžu s radostí očekávat druhou sérií, která ovšem bude tentokrát seriálovou událostí roku. Tady bylo hodně těžké vybrat tu nejlepší epizodu za celou sérii, protože tady máme celou plejádu úžasných scén a momentů, které se odehrávají napříč celým seriálem. Nakonec jsem však zvolil epizodu, která mě na konci několikrát přežvýkala a nakonec jako flák masa vyplivla. Nejlepší epizoda: Driftmark (S01E07) ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

na jednu stranu mě baví a na tu druhou mě překvapují komentáře zhrzených fanoušků, kritizující, že nedostali další GoT, kde jedna epická bitva střídá druhou a v každé epizodě jsou minimálně dva až deset zvratů (nemluvě kritice časového skoku o kterém se vědělo dopředu). Ono to dost možná bude tím, že Rod Draka ani nechtěl být a neměl být novou Hrou o trůny (minimálně ne v první řadě) a za mě tvůrci přinesli přesně to co slíbili. Jde se hodně po postavách, které se postupně rozestavují na pomyslné šachovnici, nic tu není černobílé, hodně se mluví, intrikaří a politikaří a mě osobně tyhle středověké čachry dost bavili. Tu a tam samozřejmě vykoukne drak a ač tady nebyly tyhle ambice, mimoděk se objeví i nějaká ta scéna která se vryje spolehlivě do paměti. Rod draka není bez chybičky, ale to koneckonců nebyl ani start (a konec) "trůnů" . Konec velmi slušně navnadil na budoucí děj a s konstatováním, že Drak v prvním kole porazil i přes nedostatky prsten se budu těšit na další řadu...85% ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Podle George R. R. Martina je Aegon (Tom Glynn-Carney), který si uzurpoval Železný trůn od Rhaenyry (Emma D'Arcy), založen na následnické krizi po smrti anglického krále Jindřicha I. v roce 1135, který svou dceru a jediné žijící legitimní dítě, Matildu, jmenoval jako dědice Anglie a tím i první vládnoucí královnou. Trůn si uzurpoval Matyldin bratranec Štěpán z Blois, který přijel do Londýna a byl korunován, zatímco Matilda byla pryč. Štěpánovo tvrzení bylo podpořeno zprávami, že král na smrtelné posteli změnil názor a jmenoval ho dědicem. (mikki089)
  • Název této epizody pochází ze vznešených slov rodu Hightowerů. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama