Reklama

Reklama

Rod Draka - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 10 h 4 min (Minutáž: 51–67 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Paddy Considine, Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Matt Smith, Steve Toussaint, Eve Best, Rhys Ifans, Sonoja Mizuno, Fabien Frankel, Milly Alcock, Emily Carey (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (149)

lamps 

všechny recenze uživatele

Dobrá práce. Ani maličko mi nevadilo, že se nikam nespěchá - spíše naopak. Postavám jsme se dostali pod kůži a tohle je evidentně dlouhodobá zakázka, tudíž ta hromaděná atmosféra a vnitřní napětí, které byly v posledních epizodách nonstop hmatatelné, se určitě bohatě splatí. Znepokojuje mě vlastně jen to, že když už se tvůrci rozhoupali k větší akci, většinou to vyústilo v nedotažený a uspěchaný (Daemon vs Krabák), popřípadě jen hloupý zvrat (drak v předposlední epizodě). Sviňáků se tu ale schází dostatek, a byť mě zatím žádný nebaví tak jako Malíček (Hra o trůny byla celkově z pohledu charakterů jinde), na clash v druhé sezóně se moc těším. A vše navíc korunuje chvályhodný feministický tón, který tomu dodává dříve nepoznaný rozsah a dokonce i nějakou historickou hodnotu. 80 % ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Voci tomuto prequelu som mal na pociatku miernu skepsu, avsak uz prva epizoda moje obavy zmyla. Vynikajuci pribeh, herci, dialogy a uzasna kamera s hudobnym doprovodom. Hlavnym tahakom su vsak rozhodne zive a jedinecne charaktery, to sa tvorcom naozaj podarilo a tiez poryvy intrig a pribehov, v ktorych sa ocitnu. Odkazy, obrazy a artfakty pozite v GoT sa tu ukazu parkrat a fanusika rozhodne zahraju pri srdiecku. :) Druha seria bude, myslim, akcnejsia a velkolepejsia. Za mna najsilnejsie sceny - Rhaenyrino dospievanie - jelen, ci let na drakovy a konfrontacia strycka - uzasna kamera, Daemon-ov solo-vypad s Black Sister v ruke, rozhovor s leaderkou podsvetia White Worm - paradna dikcia :), Daemon v Dracej sluji, Raenys na drakovi v septe, Viserisova hostina s rodinou okolo bola velmi emotivna a zaverecna epizoda ich ma tiez zo 2. Vrelo odporucam. 85% a mierne nadnesene pathviezdie. Sem z druhou seriou. :) ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prequel Hry o trůny bodoval ve všech aspektech. Nádherné kostýmy, rekvizity a interiéry se střídaly s opulentními exteriéry a trikovými záběry nejen na draky, protože tady už nebylo nutné šetřit jako v první řadě původního seriálu. Zkušeně vedená kamera zabírá atmosféricky a úsporně, leč jasně čitelně nasvícené scény, jež hudbou znovu doprovodil dvorní mistr Západozemí Ramin Djawadi. Především je ale Rod draka mistrovsky napsaným a zahraným dramatem plným trojrozměrných a nejednoznačných postav. Oproti posledním řadám Hry o trůny je méně rozkošatěný, více se soustředí na mocenské intriky, znovu více čerpá z historických reálií evropského středověku (resp. raného novověku). Nesmírně efektně i efektivně vypráví slovem i obrazem, textem i subtextem. Rod draka měl nelehký úděl navázat na povětšinou vynikající Hru o trůny a zároveň znovu přesvědčit ty, jež osmá řada odradila. Povedlo se to skvěle. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 80%. Dlho očakávaný seriál, ktorý predchádza príbehom Jona Snowa a Daenerys Targareyen búra rekordy sledovanosti a vlastne bavil aj mňa. Aj keď treba podotknúť, že je to úplne iný seriál ako Hra o trony. Zatiaľ čo v príbehoch Piesne ladu a ohňa sledujeme diania niekoľkých rodov zo zapadozeme bojovať o tron, tu sedíme na jednom mieste (King's Landing) a sledujeme (nie veľkolepe, ale komorné) politikárčenie a intrigy niekoľkých rodov (Targaryen, Hightower, Velaryon). Je to znova výborne napísané, postavy majú opäť super napísané postavy a aj keď je príbeh pomalší je zaujímavý. Keď spomínam ten príbeh, tak tempo celého seriálu, je pre mňa asi najväčšie mínus. Mne osobne to prišlo, že sa na všetko strašne dlho čakalo. Každopádne ako celok prvá séria funguje výborne - znova brilantný casting, vypráva, kostýmy, masky, efekty a samozrejme znova vynikajúca hudba. Prvá séria mi spravila chuť, ale verím, že ta druhá kedy sa Tanec drakov rozbehne, ma skutočne nasýti. Obľúbený soundtrack: Rhaenyra's Welcome, Protector of the Realm, The Crown of Jaeharys. Fire and Blood ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Westeros is back. Condal se Sapochnikem vzali podle všech indicií náročnou předlohu, kterou proměnili v shakespearovské drama o dvou rodinách, třech hradech a sedmi dracích, přičemž nejsilnější scénou bylo asi dvouminutové belhání krále trůnním sálem k židli. Pomalé, ale zatraceně výživné! O to víc mě tak mírně zklamalo finále, které je (možná nevyhnutelně, ale stejně) jen dalším setupem bez žádného payoffu. Ne tak špatný, jako finále druhého Hobita, ale rozhodně horší než všechny poslední díly Hry o trůny. Mohlo to být bezchybný, takhle si holt počkáme na druhou sérii, no. 9/10 ()

Galerie (676)

Zajímavosti (29)

  • Lyman Beesbury (Bill Paterson) říká: „Je mi šest a sedmdesát let“. To z něj dělá vzácný příklad postavy, která je v seriálu mladší, než ve zdrojovém materiálu. V knihách Beesburymu bylo 80 let, když zemřel. (mikki089)
  • Lord Commander Harrold Westerling (Graham McTavish) je v seriálu stále naživu. V knižní předloze ovšem zemřel dříve, než se narodili Rhaenyře (Emma D'Arcy) její synové. (mikki089)
  • Přízeň, kterou Alicent (Emily Carey) dává Daemonovi (Matt Smith), je jasně vidět na jeho kopí, když mu kopí bylo předáno po oznámení, že má čelit Cristonovi (Fabien Frankel). To pak chybí, když se jejich koně staví na zadní, ale je zpět během souboje a je vidět, jak letí po tyči, když se oba muži střetnou. (mikki089)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama