Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (182)

tomik99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Upřímně jsem hodně mile překvapen. Do nového světa jsem vklouzl jako po másle a hodně rychle jsem se sžil s novými postavami, které mě začaly okamžitě zajímat. Musím říci, že při začátku GoT jsem byl celou první řadu zmatený, tady jsem se chytil hned. Je to lépe vypravěčsky zvládnuté, chytlavé a stále se s celým světem nakládá důkladně a s péčí. Je to jako pocit, kdybych z toho světa nikdy neodešel. Skvělý pilot a už se těším, jak to bude pokračovat dál. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režijní veterán Hry o trůny Miguel Sapochnik má návrat do Západozemí pevně v rukou. Krátký úvodní text výslovně zasazuje děj do období vlády Targaryenů 200 let před událostmi původní ságy, následující scény to pak elegantně ilustrují, když se prolog odehrává v Harrenově (který my známe už jen jako ruinu) a následují staré známé červené střechy Králova přístaviště, nad nimiž ovšem s všední samozřejmostí poletují draci. Rod draka v rámci úvodní více než hodinové epizody se záviděníhodnou sebejistotou představuje nové postavy, jejich charakter, ambice, postavení a vzájemné vztahy, a to vše skrze slova i činy, aniž by se ovšem nechal zdržovat od zásadních událostí či dokonce zvratů. Zkrátka perfektně zvládnutá expozice.   Prequel v sobě kombinuje štědrý rozpočet a jím umožněné měřítko posledních řad Hry o trůny (draci, monumentální turnaj) a zároveň větší důraz na politiku a také silnější vlivy reálného evropského sředověku z prvních řad mateřské série. Tam má kořeny ústřední téma epizody, totiž následovnictví a s ním spojený velmi odlišný úděl mužských a ženských potomků vládnoucího rodu. K historii se ale obrací i důsledné zobrazení rytířského turnaje ne jako pouhé kratochvíle, kde náš hrdina vybojuje srdce krásné panny, nýbrž jako obrovské události pro celou populaci, jež má nepředstavitelně menší možnosti zábavy než my. Silných historických vlivů využívá i nádherná výprava v podobě propracovaných šatů a šperků nebo i bohatě vyřezávaných křesel a stoliček v turnajové lóži. Vizuál se mnohdy nebojí tmavšího ladění a necítí potřebu zbytečně přesvětlovat interiéry kamenného hradu, které by měly být osvětlené jen tlumeným světlem z ne dost velkých oken či pouze světlem svícnů a krbů. Toho pak často využívají i detaily a velké detaily na tváře herců, v nichž se vykreslují ostré stíny. O hudbu se opět stará mistr Ramin Djawadi, který znovu odvádí skvělou práci, byť z první epizody na sebe strhlo nejvíce pozornosti jeho variování vlastního hlavního motivu Hry o trůny. Rod draka zkrátka začíná nad očekávání skvěle. ()

Reklama

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hneď začíname kvalitne podávaným rozprávaním. Bohužiaľ ho kazia nezaujímaví herci a dokonca černoch ako člen rodiny Targaryenovcov. Táto rasová vyváženosť je slabosťou dnešných umiernených tvorcov, ktorí vyznávajú cancel culture a pritom sa tvária ako tí najtolerantnejší. Počujeme modifikovanú melódiu GoT a necháme sa unášať letom nad mestom na jednom z desiatich drakov. Hlavnými postavami sú kráľova sebavedomá mladá dcéra a jej na trón si nárokujúci strýko, ktorý svojmu bratovi, kráľovi, robí vrásky vzatím spravodlivosti do vlastných rúk pri trestaní zločincov hlavného mesta pred turnajom, kde podlo skopne koňa syna pravej ruky svojho brata, ktorý s ním nesúhlasil. Je to podstatná záporná postava na vytváranie konfliktov a napätia. Kráľ verí na základe sna na mužského potomka, no pri musí zaplatiť veľkú daň. Čudoval som sa, koľko brutality bolo na turnaji, niekedy to vyzeralo ako boj gladiátorov a nie šľachty. Kráľovi radcovia spoľahlivo intrigujú, každý podľa svojich schopností a je sa na čo tešiť v ďalších epizódach. ()

Hellierer 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi trochu nadhodnocuju, ale tohle je přesně to, co jsme po těch posledních sériích GoT potřebovali. Návrat do oblíbeného světa, syrového, surového, drsného, líbezně nasnímaného a maximálně atmosférického, navíc zatím zdá se opět skvěle napsaného. Casting na jedničku a rád zase někde vidím Rhyse Ifanse. No a Matt Smith perfektně slizký, kdy je evidentní, že se pro tyhle role narodil! Takže HBO perfektně nalákalo a já už se nemohu dočkat dalších dílů. ()

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úžasný návrat v jaký jsme doufali! Původní seriál Hra o trůny před třemi lety neskončila úplně nejlíp a mnoho diváků po závěrečné řadě zanevřela nad celým seriálem. Dnes se ale píše rok 2022 a HBO nám přináší první spin-off jménem Rod Draka. A jak zatím seriál působí po první epizodě? Je to super! Hned na první pohled jde vidět, že HBO do seriálu nasypalo výrazně více peněz než do původního seriálu a jde to znát. Efekty působí propracovaněji a celkově na vizuální efekty nejde nadávat. Samotní draci sice nejsou pořád dokonalí, ale je to pořád televizní tvorba, která se posouvá kupředu a není pochyb, že za pár let budou seriály na stejné úrovni jako filmy. Přeci jenom si musíme uvědomit, že peníze se více a více investují. Ale zpátky k hlavnímu tématu. Rod Draka dělá přesně to, co by měla Hra o trůny dělat. Propracované dialogy, zajímavé postavy, intriky. Původní seriál v tomto exceloval a ve své nejlepší formě patřil k tomu nejlepšímu co na televizních obrazovkách diváci mohli spatřit. Rod Draka směřuje k tomu, aby se stal pravým nástupcem svého staršího bráchy. A když do toho započítáte výborného režiséra Miquela Sapochnika s kameramanem Fabianem Wagnerem (dělali společně Bitvu bastardů) a skladatele Ramina Djawadiho (jeho hudba je pořád vynikající a při závěrečných titulcích, kdy začne hrát původní hudba ze Hry o trůny jsem měl skoro slzy na krajíčku), tak se není popravdě čeho bát. Seriál začal parádně a je jen otázka jestli se zbytek epizod povede. Já osobně jsem znova zamilovaný a po zpackané osmé řadě Hry o trůny jsem nadšený. Nemůžu se dočkat dalších dílů! ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Režisér Miguel Sapochnik, ktorý nakrútil prvú epizódu, knižnú predlohu nečítal, aby mu nebránila v tvorivom rozlete. Chcel mať rovnakú perspektívu ako diváci, ktorí román nečítali. (krasomama)
  • Název epizody je přímo převzat z názvu kapitoly z knihy „Oheň a krev“, na které je seriál založen. (mikki089)
  • Na turnaji jsme mohli vidět tyto rody: Zlatý lev – rod Lannisterů, Černý jelen na žlutém poli – rod Baratheonů, Černé pelety na červeném pozadí – rod Coleů, Červený lukostřelec na zeleném pozadí – rod Tarlyů, Hořící věž domu – rod Hightowerů, Stříbrný mořský koník na mořské zelené – rod Velaryonů, Skákající pstruh nad vodou – pravděpodobně starý znak rodu Tullyů, Orel – rod Mallisterů, Žluté slunce a trojúhelníkový tvar na modrém pozadí – rod Leffordů, Tři havrani nesoucí srdce – rod Corbrayů, Obrácený muž stažený z kůže – rod Boltonů, Černý Zlovlk – rod Starků. (Veskoslav)

Reklama

Reklama