Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební komedie Jen ho nechte, ať se bojí, jejíž scénář byl napsán pro Luďka Sobotu a jeho spolupracovníky z divadla Semafor, je příběhem hudebního skladatele Aleše Brabce, který pro tvorbu zdánlivě potřebuje zvláštní atmosféru vyvolanou šokem... (Bontonfilm)

Recenze (169)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Zase to jeden zajímavý filmový námět pro komedii. Hlavně tentokrát bez proniknutí do roviny fantasy nebo sci-fi, zčásti řešící i docela závažné psychologické téma, jakým je umělecká inspirace při nervových poruchách a zvláštních psychických stavech. Osobně Jen ho nechte, ať se bojí vidím v řebříčku o něco výš, než předchozí komedii s Luďkem Sobotou Jáchyme, hoď ho do stroje, povyšuje to zejména HELENA VONDRÁČKOVÁ a vůbec filmová hudba. Filmové zpracování písní na filmovém platně skvěle dokumentuje styl tehdejších videoklipů - Jitrocel a rozmarýn (navíc s přítomnosti oblíbeného Orchestru Václava Hybše) odkazuje na dobové festivaly populárních písní, které byli obvykle skvělou dílnou na vznik dobrých písniček, Svatba naruby je obdobou technicky zajímavých studiových klipů v režii Jána Roháče ze slovenské TV-hitparády Našich deväť, Když má láska zelenou s nadsázkou připomíná různá Dostaveníčka s točením písňových klipů v přírodě na nejrůznějších místech, někdy v porovnání s obsahem textu písně i šílených. A konečně - divadélko Suterén představuje paralelu k slavnému Semaforu 60.let, s nadčasovou tvorbou. Ovšem vedle těchto legrácek je nejhezčí písní Létání s docela abstraktním zpracováním, které představuje jednu z mála vážných chvíli jinak bláznivé komedie. Celý film pod taktovkou Ladislava Rychmana dopadl skvěle, snímek má vtip, gradující napětí, i hezky opakující se některé momenty a samozřejmě i scénář od dvojky Vlček - Borovička (známé z oblíbených Chalupářů), plus hezká parta komiků pohromadě v hereckém obsazení (Menšík, Filipovský, Krampol, výjimečně ve filmu Miloslav Šimek). Nakonec i tu Sobotovu nepovedenou etudku s přbíjením klince a věšení obrazu lze přežít bez újmy na zdraví. 85% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Strach je docela přirozená lidská reakce na nějaký nepříjemný podnět. Mladému skladateli z této komedie pomáhá k mimořádným výkonům při jeho tvorbě. A tak když je potřeba zapnout na plné obrátky, a přijít s top finálovou podobou chystaného muzikálu pro menší pražské divadlo, vyrukuje jeho šéf na skladatele s neotřelou a málo obvyklou metodou jež má zaručit optimální výsledek. Zkrátka vyděsit ho k smrti a pak se dílo podaří. Role je přímo psaná pro Ludka Sobotu, který předvedl sérii roztržitých výstupů pro jaké proslul. Jeho hudební skladatel je tradičně nesmělý, posléze zamilovaný do Vondráčkové alias Marcely Malé (počáteční písmeno M v ženském jméně má poslední dobou něco do sebe) a hrál tuhle roli stejně jako všechny své ostatní. Podobně laděný film nakonec v ničem příliš nepřekvapí. Rychman natočil tuto hudební komedii nejlépe jak to jen šlo, s dobrými herci, ale přesto by se dalo od ní očekávat více, zvláště v hudebních číslech a od scénáře, který je jednoduchý a to se odrazilo na výsledné podobě filmu. Pobavit se u toho ale dá. 60% ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Po Jáchymovi asi nej Sobotův film. Jeho kreace a přeřeky jsou prostě skvělé. V tomto je prostě nenapodobitelný a je škoda, že se projevil v tak málo filmech. I tento snímek splňuje mou normu pro oddech, až na ty písničky, ty ve filmu moc nemusím. Přesto jsem film viděl mnohokrát a doufám, že ještě uvidím. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Jen ho nechte, ať se bojí - zde bych se rozhodně nebál, že v tomto filmu bude nouze o legraci. Stačí si přečíst herecké obsazení - Luděk Sobota, Petr Nárožný, Miloslav Šimek, Vladimír Menšík a další skvělí herci slibují v této dnes už klasické komedii výbornou zábavu. My jsme se tedy doma pobavili velice a hodinka a půl uběhla jako voda. Myslím že se socialismem, který se objevuje v jiných komentářích bych tento film určitě nespojoval, k tomu jsou vhodnější jiné československé ubohosti. Nesmělý suplent lidové školy umění Aleš Brabec, kterého ztvárnil Luděk Sobota se nám líbil a pobavil nás. Film Jen ho nechte, ať se bojí si u mne tedy vybojoval tří ustrašené hvězdičky ***. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nudná, nevtipná hudobná komédia s Luďkom Sobotom a Helenou Vondráčkovou v hlavných úlohách. Umekotaný Sobota by ešte ako tak ušiel, ale herecké kreácie Vondráčkovej sú tak príšerné, že sa na to ani pozerať nedá. Nikdy sa mi nepáčila ani ako speváčka, no ale veškeré jej herecké pokusy ma privádzajú takmer až do zúrivosti. Slizká socialistická fiflena. Celý tento film zachraňujú herci vo vedľajších úlohách, ktorí podávajú omnoho kvalitnejšie výkony ako ústredná dvojica. ** ()

Galerie (7)

Zajímavosti (26)

  • V čase 01:24:28 osloví Soukup (Miloslav Šimek) Mydlocha (Petr Nárožný) skutečným hercovým jménem „Petře“, přestože jeho postava se jmenuje Metoděj. (fisus)
  • Luděk Sobota měl při natáčení románek s Helenou Vondráčkovou, což zpěvačka sama přiznala na dvd v rozhovoru. (M.B)
  • Obec s názvem Komušín, kam jezdí Aleš Brabec (Luděk Sobota) za maminkou, opravdu existuje, nachází se u Horažďovic v okresu Klatovy. (M.B)

Reklama

Reklama