Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (134)

sud 

všechny recenze uživatele

Po delší době velice příjemné překvápko na poli českého filmu. Drsný dobrodružný film s lehkým nádechem fantasy a velice přitažlivým dějem. Atmosféra předvečera třicetileté války z filmu přímo sálá a film se nebojí ukázat nějakou brutálnější scénu či jemný nádech erotiky. Na čistého klaďase zde nenarazíš, všichni jsou na stejné lodi a myslí jen a pouze na sebe. Zkrátka a dobře "Maso a krev" po Česku (a navíc o 4 roky dříve). 95%. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Klasik děl pro děti a mládež Ludvík Ráža má ve své filmografii celou řadu úspěšných titulů (nejvíce mi v mysli utkvělo OCELOVÉ MĚSTO). Téma této inscenace je atraktivní i neobvyklé zároveň: válka pasovských, poslední zoufalé mocenské vzepětí pokořeného Rudolfa II., je skvěle zasazeno do prolnutí pohádkových a reálných prvků. Jejich kombinací se vystupňovává napětí a ponor do doby, v níž se krok za krokem prosazovala krutost v činech a drsnost v dosavadní toleranci až k rychle se blížící tragédii patové třicetileté války. Poněkud zaráží její určení mládeži nebo dokonce rodině, ale v době akčních filmů s jejich protlakovým krveproléváním je vlastně i to nepodstatná maličkost. Televizní tvorba této doby přinesla řadu podobně komponovaných historických inscenací. Jejich celek (početně jdou do desítek) by dnes zasloužil hlubokou analýzu. Určitě se tu totiž jedná o pozoruhodnou kapitolu dějin naší dramatické tvorby. ()

Reklama

aquiver 

všechny recenze uživatele

Vynikající film - tu temně historický, tu pohádkový, a tu zas hudební. A funguje to! Strhující je především Míša Kudláčková coby 13 letá dívka v ohrožení, hlavní hrdinka příběhu. Československou kinematografii miluju a jsem za to pravidelně odměňován třeba nenápadnými dobrodružnými snímky... 80 % ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě, co se reálií týče, natočené drama z doby vpádu pasovských do Čech. Právě tou realistickou špínou všude kolem, na lidech i v lidech, film získává body. Naopak je trochu ztrácí jakousi nerozhodností, jestli chce být pohádkou nebo historickým dramatem. Na pohádku je přitom příliš drsný, a na historické drama by k námětu měl být povolán scénárista schopný hlubšího ponoru. Nicméně je to velice povedený projekt. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Něco mezi téměř dobrým a téměř skvělým filmem, jak je ostatně u Ráži zvykem: Poměrně zdařile a silně vystižené "gró" příběhu, obstojná atmosféra, některé skvělé scény, ale celek zabitý jak principálem kočovné divadelní společnosti. K onomu "téměř" tentokrát přispívají zejména faktory signifikantní pro dobu vzniku, a to nejen způsob vyprávění (postižený snad i tím, že to částečně má být pohádka pro děti), ale také nezaměnitelně ječivý hlas M. Kudláčkové a od úvodního komentáře při každé příležitosti se projevující nereflektovaný český nacionální socialismus, definovaný pojmy "Němec" a "boháč" jako synonymy zla. Přitom ale historická doba příběhu je zobrazena uvěřitelně (arci ve velmi určitém a omezeném výseku), také šarvátky sehrány poctivě (až na poněkud kavalírsky noblesní šermování). Herecky je to v pohodě, ačkoli vyloženě excelujícího hráče, který by svou postavu patřičně zdůraznil, zde postrádáme. Na druhou stranu si nelze nevšimnout, jak různí vždy a všude vyčnívající až trčící herci (např. Munzar, Haničinec) jsou zde k dobru věci poslušně skryti v postavě (což se žel nestalo třeba u Somra, který se poněkud míjí žánrem, s čímž má ovšem problém i režisér). Obzvláště dobře působí estonský představitel německého kapitána O´Ya nebo představitel žebráka Kašehrnka. Koncepčně je zajímavé, jak se děj stále vrací k stejným osobám a místu, ačkoli by vlastně měl jít dál. Jako nějaký bludný kořen, zádrhel na cestě (zde z Prahy do Krumlova) - lahvička? Myslím, že filmů odehrávajících se v českých zemích 1. pol. 17. stol. máme proklatě málo a konstatuji, že Poslední propadne peklu stojí za vidění. Je dost velká šance, že vás chytne mnohem víc než mne. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • V průběhu natáčení si hlavní představitelka Michaela Kudláčková zlomila nohu. Filmování ale pokračovalo dál. Mladá herečka dostala na záda speciální popruhy, za které ji při natáčení chůze v polodetailu Ivan Vyskočil přenášel. (zla.ovce)
  • Režisér Ráža musel na príkaz komunistických cenzorov zázraky poprieť, a preto na konci filmu postava muzikanta povie, že zázraky neexistujú. (Raccoon.city)
  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama