Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh z počátku 17. století se točí kolem kouzelné lahvičky. Jediná kapka z ní může splnit jakékoliv přání. Každý majitel ji pak musí prodat někomu dalšímu, ovšem za polovinu ceny. Podle legendy ten, na nějž zbude poslední kapka, propadne peklu. (Filmbox)

Recenze (134)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

(2x) Drsná středověká pohádka pro pokročilé. Tenhle zvláštní historický dobrodružní příběh z období třicetileté války má prvky fantasy, hororu, komedie, muzikálu i dobrodružního filmu a diváka nepřestává různými zvraty a nečekanými momenty překvapovat od začátku až do konce. Překvapivým pak zůstává i strhující výkon 13-tileté Michaely Kudláčkové v hlavní roli, stejně jako jedna z nejlepších filmových kreací věčného mladíka Ivana Vyskočila coby potulního muzikanta Matouše Psíka, postavy s pozoruhodnou charakterovou proměnou. Neprávem opomíjený snímek nabídl rovněž další z řad zajímavých filmových rolí někteřích hereckých legend (Haničinec, Munzar, Somr), po pěti letech od TV-seriálu Útek zo zlatej krajiny se na československé plátno vrátil i estonský herec Bruno O'Ya. Bojové váleční scény jsou natočeny velice působivě, silnou atmosféru v pozadí příběhu umocňuje navíc krajina (pustý les, strašidelné úskalí, temná chalupa, všude přítomná špína, bláto) i využití zajímavých kostýmů, dobových rekvizit a zbraní i hudebních motivů. Středověk v české kinematografii ztvárněný jedinečným a naprosto originálním způsobem! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Název sliboval víc, než Ráža nakonec nabídnul, nicméně 17.století plné hrdlořezů, katů propadlých hazardu a zanedbané stomatologické péče bylo vzhledem k možnostem vyobrazeno znamenitě. Potulný kejklíř Vyskočil si ještě vyskakoval, ale to chudák netušil, že krutý Osman Anife si už brousí tu svou tureckou šavli, co má ukrytou v dutině ústní.. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Zázraky se nedějou..." Nevím jak to bylo s tou červenou lahvičkou, nicméně co vím jistě, že tento film takovým malým zázrakem je. A to nejen proto že jej z velké míry tahne 13letá dětská herečka Michela Kudlačková (známá pro mě zatím jen že seriálu My všichni školou povinni). Hezkou dvojici vytváří s potulným muzikantem v podání Ivana Vyskočila a to zvláště když se dají spolu do zpěvu: "Už kohoutek kokrha, kokrha, naše Manda ospala, ospala, něco se jí zdálo." Přitom to propojení atmosféry drsného středověku (viz zejména úvodní scéna přepadení) s jistou uvolněností, kterou přináší hudba a zpěv vážně funguje. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost temný a syrový historický film s nádechem něčeho rádoby nadpřirozeného. Já bych to ale s tím nadpřirozeným zase tak nehrotil, protože v té době byl nadpřirozený i prd pod vodou. K velkému překvapení mi ale k dokonalosti chyběla snad jenom jedna věc. Mrzelo mě totiž trošičku to, že tvůrci se rozhodli pojmout středověk tak poctivě, že jsem hercům kolikrát ani nerozuměl. Žvatlali si různými jazyky a někdy i česky tak, jak kdyby měli v hubě žvanec. No a ta holčička, co ji hraje Michaela Kudláčková tam do toho taky nemusela tak řvát. Bylo jí slyšet každý druhý slovo. Každopádně i tak jsem vůbec nečekal, že něco takového v našich luzích a hájích vzniklo. V krásných kulisách české země poctivý středověký příběh? Mohlo by toho být víc. Já si pořád říkám, že naše země je pro takové příběhy jako dělaná. Jen otázka, kdo by se toho ujal. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice poctivě, co se reálií týče, natočené drama z doby vpádu pasovských do Čech. Právě tou realistickou špínou všude kolem, na lidech i v lidech, film získává body. Naopak je trochu ztrácí jakousi nerozhodností, jestli chce být pohádkou nebo historickým dramatem. Na pohádku je přitom příliš drsný, a na historické drama by k námětu měl být povolán scénárista schopný hlubšího ponoru. Nicméně je to velice povedený projekt. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Michaela Kudláčková (Magdaléna) počas skoro ročnej pauzy v natáčaní, ktoré bolo zavinené jej zranením nohy, natočila film Skleněný dům (1981). (Raccoon.city)
  • Žobrákov si vo filme zahrali členovia divadelného spolku Jablonský. Dali im staré handry a vyváľali ich v blate, ale režisérovi sa aj tak zdali málo špinaví, a tak maskérka jednej divadelníčke poliala vlasy a nechty olejom. (Raccoon.city)
  • Natáčelo se na zřícenině Dobronice u Bechyně, v Táboře a Jindřichově Hradci. (rakovnik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno