Reklama

Reklama

Vraždy ve Valhalle

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Island, 2020, 6 h 16 min (Minutáž: 45–48 min)

Hrají:

Nína Dögg Filippusdóttir, Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Arndís Hrönn Egilsdóttir, Bergur Ebbi Benediktsson, Aldís Amah Hamilton (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Island ochromí první případ sériových vražd v historii země. Podaří se vyšetřovatelům pachatele zastavit včas? (Česká televize)

Recenze (86)

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Za mě velice slušná kriminálka, kterých jsem už viděl opravdu nespočet. Žeru je:) a co si budeme, sever v tomhle drží absolutorium, protože na jejich atmosféru a charaktery postav má opravdu málo která země. A všichni tam umí sakra dobře hrát. První případ sériového vraha v zemi je samo o sobě fascinující. Propletenec kde nic nevíte jistě. Silnější čtyřka. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z islandských seriálů, kterých se v posledních letech pár vyrojilo, jež jsou temné a využívají naplno severských předností. Tato malá zemička na nás chrlí seriály podobné drsným severským kriminálkám ze Švédska nebo Finska. Seriál se odehrává v podobném duchu jako například V pasti. Zatímco výše jmenovaný seriál více využívá islandské krajiny a pracuje s exteriéry tak typickými pro tuto zemi, Vraždy ve Valhalle se zaměřují čistě na temnou minulost dětského domova a zainteresovanost vrcholných policejních špiček. O Islandu se toho v médiích moc nedozvíte. Víme tak jen, že je to vcelku klidná, mírná země. Můžeme tak jen odhadovat, zda je klidná i politicky neboť v obou zmíněných seriálech se do případů zapojují negativním způsobem i představitelé moci. Otázkou tak je, zda tvůrci vycházeli ze své fantazie nebo ze zkušenosti. Nevíme. V pasti jsem hodnotil čtyřmi, protože mi to přišlo kapánek lepší. Hlavně se mi zde nelíbil tak úplně závěr a také se neposunulo žádným způsobem znásilnění spolužačky, přestože kriminalistka se vzhledem k zaangažovanosti svého syna, tomuto případu věnovala. ()

Reklama

Najt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý příběh, suverénní atmosféra, krásná zmrzlá země a výborně napsané postavy dělají z této poctivé kriminálky výborný projekt. Vlastně od začátku se něco děje, nejdříve přibývají vraždy ( škoda, ze jich nebylo více ), ohledávají se místa činu, začne se vyšetřovat a posledni třetina se úplně změní. Divák je stale napnutý díky povedené atmosféře a čeká, co se bude dít. Vždycky je prostor pro zlepšení, ale Brot v rámci realistické severské kriminalistiky, je ztvárněn skvěle prakticky po všech stránkách. // 4,5* ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Islandská pochmurná kriminálka. Oceňuji sexy postavu 42letého Björna Thorse (vyšetřovatel povolaný z Norska Arnar). Rovněž přitažlivý mladistvě vyhlížející vystudovaný právník 39letý Bergur Ebbi Benediktsson (policejní ajťák Erlingur) by stál za hřích. Doma je známý jako spisovatel a stand-up komik. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Úplně nejásám, ale šlo to. Mrazivá nebyla jenom islandská příroda, což je naprosto v pořádku, ale i ti studení lidé byli o kapánek ledovější, než by bylo zdrávo. U severských detektivek se sice jaksi očekává, že hlavní vyšetřovatelé budou bezemoční a málomluvní roboti s totálně posraným (pardon, ale jinak to nazvat nelze) osobním životem, ale tady to hnali až do extrémů, což už bylo spíš směšné než dramatické. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (5)

  • Celý seriál je natočen v islandštině, ale objevuje se zde němčina i angličitna. (Quentin10)
  • Vraždy ve Valhalle jsou zjevně založeny na skutečných událostech. Ve 40. letech 20. století na Islandu došlo v Dětském domově chlapců ke zneužívání mladistvých. (Quentin10)

Reklama

Reklama