Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Zvykneš si. Jen nepočítej, nemysli na ty zasraný dny, nebo se zblázníš. Nevzpomínej na to, co se stalo. Nic si neplánuj. Existuje jen dnešek. Všechno se děje v tvý hlavě. Tam je tvoje skutečný vězení.“ Jenže mimo hlavu se Tomkovi dějí mnohem horší věci…Film na nic nečeká a pouští se do hlavního hrdiny. Nedůstojně, nekompromisně a brutálně. Na to, jaké nekončící peklo ho dál čeká, není vůbec připraven. Vztah diváka k Tomkovi se díky tomu utváří poměrně rychle, zvlášť, když je to takový hodný, nesmělý prosťáček od vedle. A stupňující se násilí a nespravedlnost (neustálé zpřísňování rozsudku je fascinující) udělá s emocemi publika své, divák věřící v jeho nevinnu mu fandí na 100 %, atmosféra strachu a beznaděje se člověku vryje pod kůži. Potud jsem film „žral“ bez výtek. Ale navzdory tvrzení tvůrců („na základě skutečných událostí“) jsem měl velký problém uvěřit zjevení 3 z 5 „Rychlých šípů“, kteří šli proti systému. Je to sice můj vlastní problém, ale brání mi to dát vyšší hodnocení, proto za mě „jen“ silné 4*. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Včera jsem v komentáři........ pardon, v recenzi chválil polské tvůrce za to, jak zvládají gangsterský žánr, a hned dneska jsem se podíval na další důkaz. Pravda, gangsteři tentokrát kopali za stát, to ale nic nezměnilo na faktu, že z toho byl další výživný zážitek, ze kterého se sice jednomu lehce zvedá kufr, ale zároveň to byla velká lahůdka:-) Vřele doporučuji, tento film se fakt povedl. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

V ROCE 2019 PODAL TOMASZ KOMENDA ŽALOBU NA POLSKÝ STÁT, ZA 18 LET NEODŮVODNĚNÉHO VĚZNĚNÍ…“ ///   … no a tak Tomek vypráví o místě, kde i krysa a šváb měli větší práva než on. Drsný vyprávění, tak jak to Poláci umí. Pak je tu „chrabrý“ vyšetřovatel a příběh se mění v detektivku. Ten film je otřesnej tím, že ten příběh psal sám život. Navíc je přesvědčivě odvyprávěnej, takže na konci nechyběj emoce.   ///  NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečných událostí. 2.) Já jsem nevinej!.  /// Thx za titule „bounas“.       /// PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  *** ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Drsné polské drama zbavené jakkýkoliv příjemných okamžiků, a možná proto má záhadnou přitažlivost. Nad chudákem Tomkem naštěstí bděli dva strážní andělé, jeho matka a ten policajt, který znovu otevřel případ a Tomka dostal po 18 letech z basy. Stejně myslím, že z toho, co ve vězení zažil, nemůže člověk zůstat normální. Sám Tomasz Komenda po propuštění prohlásil: "Skončila moje noční můra. Ti lidé, co mě zavřeli, nemají srdce. Dnes je konec toho, co se nikdy nemělo stát. Žádné peníze mi nevynahradí 18 let." ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Príbeh je to bez debaty smutný a poľutovaniahodný. Poliaci znova vytiahli ťažkú tému a znova ukázali, že takéto filmy im idú. Nepopieram kvality filmu, ani to že niektoré scény vo väznici boli veľmi nepríjemné. No vyššie ako na 3* ísť nemôžem z 2 dôvodov- prvým bola príliš veľká predvídateľnosť deja a tým druhým, že filmov na podobnú tému som už pár videl a mal som pri sledovaní pocit že všetko z toho čo tu bolo som už videl niekde inde. Vo výsledku je to dráma s pár nepeknými momentami, ktorá si neberie servítku pred ústa a ukazuje, že aj v dnešnej dobe si môžete odsedieť 25 rokov v base za nič. Ale určite ma nezasiahla ani nerozložila takým spôsobom aby som si ju výraznejšie zapamätal. Vzhľadom na 89%, ktoré film drží v čase môjho komentáru, "len" nadpriemer a 60% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v poľských mestách Varšava, Wroclaw a Zabrze. (MikaelSVK)
  • Komenda film o sebe nedokázal v kine dopozerať. „Odišiel som, keď bol filmový Tomek zatknutý. Bol to najhorší deň v mojom živote. Neprajem nikomu, aby niečo také zažil. Myslel som si, že to znesiem, pretože som bol na natáčaní, dokonca som hral v jednej scéne. Ale pri natáčaní tých ťažkých scén som nemohol byť,“ povedal Komenda v rozhovore pre poľský portál Magazyn WP. Poliak dúfa, že tento film prinúti každého policajta i prokurátora dobre si rozmyslieť každé rozhodnutie. (siloalampa)
  • V skutočnosti sa Komenda pokúsil vo väzení o samovraždu až 3 krát. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno