Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (374)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller s přesvědčivým výkonem Dustina Hoffmana a démonickým Laurencem Olivierem. Film má vynikající atmosféru a to, že Hoffman zde není žádný Rambo ale normální člověk, který se zaplete do něčeho velkého dělá z filmu o to napínavější podívanou, protože mu neustále držíte palce. A pokud máte strach ze zubařů tak tento film vám ho ještě prohloubí. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý sedmdesátkový thriller, ale k nepatří úplně k absolutní špičce té doby. Hlavně kvůli nepřehledné a nepříliš záživné první půlhodině. Motá se v ní politika, antisemitismus, minulost hlavního hrdiny, osudy jeho bratra a není zrovna zábavné se v tom orientovat. S příchodem fašisty Oliviera se to naštěstí zlepší a film začne hrát na klasiku - osudy jedince v soukolí jiných mocí a hned se na to kouká líp. Několik scén, zejména ona citovaná "Je to bezpečné?", je vynikajících. Osobně jsem však doufal v maličko lepší a výraznější hudbu. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ak sa ma raz niekto v živote spýta: "Je to bezpečné?", tak mu jednu vyjebem. Od detstva je môj vzťah so zubárom na bode mrazu. Ja tam nechcem ísť, on ma tam nechce, no proste "vzťahová idylka". Prečo sa tento snímok volá "Maratónec" divákovi v jednej chvíli veľmi rýchlo docvakne, pričom človeku je toho, čo sa ho snaží dolapiť priam ľúto. Pri týchto starších snímkoch mám vždy najviac obavy z "nereálnosti" deja, respektíve správania postáv. Tento film je však ďaleko viac o príbehu, ktorý treba veľmi pozorne sledovať, lebo akonáhle stratíte niť, tá ihla v kope sena je definitívne stratená. Odbočiek je tu totiž miestami trochu viac ako "z kruháča", a preto treba pozorne sledovať "značky". ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle legendární thriller Johna Schlesingera viděl kdysi v 80. letech, připadal mi jako film z jiného světa, tak výjimečný, natolik rozdílný od běžné (neřku-li východoevropské) produkce. Dnes po letech musím svůj názor na tenhle snímek trochu přehodnotit. Výjimečnost zmizela, zub času se na Maratónci přece jen podepsal, jelikož žánr, do kterého patří, ušel za ta léta notný kus cesty, legendární ,,zubařská" scéna dnes už nikoho neděsí, v žánru byly za tu dobu natočeny desítky a desítky milníků a z Maratónce se stal ,,jen" skvěle natočený nadprůměrný thriller. Je to málo? Není. Stále je dobře vidět, že John Schlesinger odvedl poctivou práci. Maratónec je jedna z legend, která pluje především na vlně nostalgie. Asi se budu muset znovu podívat na Tři dny kondora... ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje řadu výborných, až nezapomenutelných scén (kromě obligátních dentistických alotrií také úvodní hádku v autech či souboj R. Scheidera s Číňanem), ale jako celek na mne působil jaksi nesouvisle, nespojitě. Motiv bývalého nacisty vždy mrazí (viz Nadaný žák), Laurence Olivier navíc hraje výborně. Hereckým výkonům ovšem zcela jasně dominuje Dustin Hofman. Jeho "babe" Levy je nejistý intelektuál, plný traumat z minulosti, která se snaží ventilovat každodenním běžeckým tréninkem. V průběhu celého filmu se prezentuje jako oběť a na konci se jí opravdu stane... ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Postava Dr. Szella je založena na skutečné postavě Josefa Mengeleho, hlavního doktora v Auschwitz, který se v době natáčení filmu ještě skrýval v Jižní Americe. (Javert)
  • Pri skúške scény, kde Babea (Dustin Hoffman) topia vo vani, si herec vyžiadal, aby ho topili naozaj, pretože chcel vedieť ako dlho vydrží pod vodou a či bude schopný zápasiť. Po tom, ako omdlel pod vodou, ho musel preberať lekár. Akonáhle otvoril oči, prehlásil: „Fajn. Môžeme to skúsiť ešte raz?" (DEGESH)
  • Přestože hrál Dustin Hoffman doktoranda, bylo mu v době natáčení 38 let. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama