Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (373)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Maratónce jsem měla v podvědomí jako "ten" film s Dustinem Hoffmanem, Laurencem Olivierem, v němž je jistá brutální scéna, v níž hlavní roli figuruje právě Laurence, coby sadistický lékař, který Dustinovi na zubařském křesle způsobí mučivé trýznění. O filmu jsem si myslela, že bude více, snad asi, šokující, či ještě více napínavý. Asi ta nejdrsnější scéna je právě na zubařském křesle, zbytek filmu je napínavým, skvěle zvládnutým příběhem, v němž mi však chybělo "něco" z toho, abych z něj mohla být v údivu a říkala si třeba "tak to je mazec..." Dustin geniální jako vždy, tentokráte v ženské společnosti Marthe Keller, která si o rok později zažila románek s "Bobby Deerfieldem." ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman sice není mým oblíbencem, avšak jeho filmy často opravdu stojí za to! Maratónec není výjimkou. Příběh obyčejného studenta, který se bez vlastního zapřičinění zaplete do špíny kolem uprchlých nacistů a diamantů, zaujme od samého začátku. Nechybí ani scény, které si člověk bude na dlouhou dobu pamatovat, např. nekompromisní, nevyšperkovaná, tvrdá a testosteronová bitka Roye Scheidera v pokoji, prohledávání Hoffmanova bytu, zubařina či čepel v rukávu Laurence Oliviera. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když vás na ženský něco strašně přitahuje a vy nevíte co to je? tak tenhle pocit mi nezpůsobila ženská ale postaral se o to tento film. Tempo se rozjíždí velmi zvolna a pak následuje jedna brilantní scéna za druhou. Tajemná atmosféra, herecké výkony známého tria, originální zápletka činí Maratónce velmi zdařilým filmem tohoto žánru. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ptáte se mě, jestli je to bezpečné? Nemám se na toto spíš ptát já vás, pane doktore..? Když se řekne Maratónec, každému se asi vybaví proslulá scéna dentální tortury, někdo si třeba vzpomene i na Babeovu sexuální výdrž, ale pro mne je hlavní devízou temný, místy až mysteriózní feeling, ke kterému výrazně přispívá i to, že Schlesinger dlouho neodhalí karty a kašle na nějakou dějovou sevřenost. Vyzdvihovat herecké výkony ústředního dua je jako nosit nacistické zločince do Jižní Ameriky, ale je na místě ocenit i upozaďovaný talisman pro štěstí, který se používal hlavně v 70.letech a nosil jméno Roy Scheider. Škoda, že „Jewish revenge fantasy“ už nepatrně ohlodal zub času a taky od novely značně odlišného konce, který celkové vyznění zlehka polije hřebíčkovou tinkturou. Dodatek: Všimli jste si, co si postava Hoffmana na sebe navlékla, když vylezla narychlo z vany, aby se skryla před poskoky nacisty Szella? V čem byla mučena a v čem utíkala po ulicích před svými pronásledovateli? Pruhované pyžamové kalhoty nápadně připomínající část vězeňského mundúru (třeba v koncentračním táboře). Náhoda, nebo úmysl? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Obyčejný sportující student se dostává do soukolí smrtící partie tajných služeb a bohatého fašistického zubaře. Hodně pomalý rozjezd s příliš mnoha tématy, postupně však houstnoucí noir atmosféra a chápání souvislostí, výtečně vypointovaný konec a výjimečné herecké výkony Dustina Hoffmana a Roy Scheidera. "Je to bezpečné?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OK26KtN99R4 ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)
  • Hlavní roli měl hrát původně Al Pacino. (Kulmon)
  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama