Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kalifát zaujme hneď od začiatku, ale od piatej časti sa to všetko začne kvalitne kaziť, naberá to grády, napätie stúpa. Herecky je to tiež veľmi vydarené ... osobne ma najviac bavil manžel od Pervin, a aj Yussra hrala tú naivnú trúbu Lishu parádne .. ale však toho veľa nenahrala, len sa tvárila. Ostatní tiež dobre. Je to drsné, realistické, vskutku strhujúce. Iďte do toho. 4,5* ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nerozumiem ošiaľu ohľadom tohto seriálu. Pripomína mi to nadhodnotenie Černobyľu, ktorý som si pozrel dvakrát a furt som sa v ňom nenašiel. Dobre, takže Netflix nám teraz dal maličkú sondu do moslimských rodín, ako si spolunažívajú, mnohí z nich fanaticky bijú svoje čelá o dlážku, len aby sa zapáčili svojmu Bohu, a niektorí sa z umiernených tak zradikalizujú, že sú ochotní zabíjať. To ale nie je nič nové, ani prekvapivé a navyše je Kalifát podľa mňa dejovo aj predvídateľný. Celé to bolo len o tom, aby sme si v závere tipli, urobí to alebo to neurobí? Uznávam, že posledná časť stála za to, bola špičková so strhujúcim záverom, ale kľudne stačilo natočiť jeden celý film, osem častí to zbytočne naťahovalo. Ak ide o posolstvo, že sa máme spamätať, tak to si myslím, že už je neskoro. Vo Švédsku je najžiadanejším cudzím jazykom na základných školách paradoxne švédčina, pretože deti už arabsky vedia. Tak ako chcete zabrániť nárastu radikalizácie spoločnosti a smerovanie k islamizácii, keď ste si z nich už urobili občanov? Tento seriál na niečo poukazuje, avšak už päť minút po dvanástej. ()

Reklama

cinefob 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, že bych si u seriálu či filmu všiml jako jeho nejvýraznější prvek herectví/práci s herci. U mnoha scén jsem měl pocit, že se dívám na dokument, že někdo postavil kameru do místnosti, aby zaznamenal, co se tam stane. Možná tomu efektu napomáhá to, že neumím švédsky, a tak nedokážu posoudit nakolik uměle působí dialogy na rodilého mluvčího. Avšak ani při sebevětší dávce fantazie si nedovedu představit, že by se něco podobného dalo natočit se slovenskými či českými režiséry a jimi vedenými herci. Navíc se povedlo udělat to tak, že je to napínavé, a diváka zajímá, co se s postavami stane, nejsou mu, jak se to třeba mně osobně stává pořád častěji, lhostejné. Dá se tomu samozřejmě leccos vytknout, míra souher okolností a časových koincidencí je vskutku poměrné vysoká (je to přece severský thriller), ale všechno tohle se, domnívám se, dá odpustit. A jelikož tomu nedokážu nic vytknout ani z pohledu ideologie, dávám maximální možné hodnocení. Vynikající! ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Rozporuplné emoce, popravdě mi tento seriál připomněl hned několik filmů a dokumentů s touto tématikou a jsem o to víc nasraný, jak to můžou považovat za víru a ještě se sebou nechávat tak vymrdávat. Extrémní forma víry, debilita lidí a ještě nějací píčusové konvertují k islámu, no to mě poser. A nejvíc, jak ta banda tupounů, co vede tuhle zemi, jim tu staví ty jejich modlitebny, no nasrat a rozmazat. Zadělává si celá Evropa na pěkný průser. Jednoho krásného dne to možná někomu docvakne a možná se něco změní. Nechápu tu benevolenci, oni kamkoliv vycestují, nikdo na to moc nehledí, někdo k nim do státu, hned oblékni si tohle a budeš se chovat takhle. Nedej bože, že bys něco někde provedl, buď tě zastřelí nebo ukamenují. Seriál mi zase připomněl jaký jsem bezvěrec, každopádně hodnotím jako přínos, i když jsem se v tomto seriálu moc nenašel. Vyvolal hodně negativních emocí nebo spíše negativních, pár pozitivních tam taky bylo, když se o sebe holka postarala s kudlou, ale zase to naznačuje, kam tě tato víra dožene. Lepší 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fuj, tak to bolo hnusné. Nožík vo vrecku stále otvorený. Kam sa podel zdravý sedliacky rozum? Odišiel na vandrovku a už sa asi nevráti.... Vitajte v krajine tmárstva! Nikdy nepochopím ľudskú zabednenosť, ktorá sa prejavuje takými nechutnosťami, akým je napríklad teror svojho okolia, stínanie hláv, vraždenie nevinných a podobne. Na druhú stranu sa ale ani tomu nemôžeme čudovať, faktom je, že moslimské krajiny majú ešte stredovek, tak sa aj podľa toho správajú. Tie dve sestry vo filme by som nezachraňoval, naopak, nechal by som ich užiť si to, nech ich ritný otvor pozná čo to je.... No ale asi by to nepomohlo, keďže tej mladšej sa neotvorili oči ani na mieste, skôr naopak. Skrátka, jedna veľká zvrátenosť a na to poukazuje tento seriál dokonale. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • V 17. minutě hlavní hrdinové večeří a rozhodnou se sledovat seriál Most (od r. 2011), který pochází ze stejné švédské produkce. (Brainstorm)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama