Reklama

Reklama

Chalífát

(seriál)
  • Česko Kalífát (festivalový název) (více)
Švédsko, 2020, 6 h 23 min (Minutáž: 47–54 min)

Tvůrci:

Wilhelm Behrman

Kamera:

Jonas Alarik

Hudba:

Sophia Ersson

Hrají:

Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim, Nora Rios, Albin Grenholm, Simon Mezher, Lancelot Ncube, Amanda Sohrabi, Said Legue, Yussra El Abdouni (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Blížící se útok bojovníků ISIS na Švédsko svede dohromady několik žen včetně matky v prekérní situaci, odvážné studentky a ambiciózní policistky. (Netflix)

Recenze (313)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kalifát zaujme hneď od začiatku, ale od piatej časti sa to všetko začne kvalitne kaziť, naberá to grády, napätie stúpa. Herecky je to tiež veľmi vydarené ... osobne ma najviac bavil manžel od Pervin, a aj Yussra hrala tú naivnú trúbu Lishu parádne .. ale však toho veľa nenahrala, len sa tvárila. Ostatní tiež dobre. Je to drsné, realistické, vskutku strhujúce. Iďte do toho. 4,5* ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv to i z tak relativně vysokého hodnocení, které tomuto seriálu dávám, nemusí být napoprvé znát, tak jsem zklamaný. Seriál měl totiž naprosto parádní rozjezd, tam bych hned napálil pět hvězd bez nějakého většího váhání a vůbec by mě to nemrzelo. Neznám totiž jinou TV sérii, která by se zaměřila na tak ožehavé téma a poodkryla nám i třeba život v Rakce v Sýrii. Ta atraktivnost tématu a prostředí už hned ze začátku seriálu přidala plusové body. Potom divák musí ocenit věrohodnost hereckých výkonů, taková procítěnost každé postavy, to se dnes již tak často nevidí. Rozehrálo se zde hutné drama na poli několika dílčích zápletek, které směřovalo ke grandióznímu finále, kde se všechny tyto příběhy spojí do jednoho uceleného celku. A tam nastává problém, přesněji řečeno tím mám na mysli vše točící se okolo posledních dvou dílů. Scénář totiž přestal fungovat. Jednání postav se sice dá označit ze překvapivé, nýbrž ta motivace těch postav absolutně nedávala žádný smysl. Jako fakt nevím, jestli se chci pustit do druhé série. Nabídlo to emoce, drsné situace za doprovodu mrazivé hudby, ale suma sumárum, ten konec nezvládli. Škoda. Za mě 70 % (slabší čtyři hvězdičky) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnocení filmů a seriálů se obvykle odvíjí od srovnání a Chalífát měl tu smůlu, že jsem ho zhlédl až po absolvování vynikající izraelské série Our Boys. Ta patří k nemnohým titulům, který lze přiřadit označení perfektní, precizní, bez jakýchkoli kazů a přešlapů. Chalífát je sice, řekněme, svěží a natočený na aktuální téma, nicméně k perfektnímu zážitku má daleko. Herecké výkony v některých případech jen průměrné, myšlenkové pochody a skutky některých postav vyvolávají pocit spíš scénáristovy snahy jít vytčeným směrem než hodnověrné reality. Někde jsem četl přirovnání k americkému Homeland a to nepovažuju za pochvalu. Místy je jasně cítit snaha zatraktivnit příběh stůj co stůj. Přesto jde o zajímavý a doporučeníhodný kousek. Celkový dojem: 75 %. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Švédové servírují drsný a realistický náhled do kultury Muslimů a je to dost dobré na to, že jsem to stihl za jeden den. Na jedné straně sledujeme dění v Racce, kde Pervin plánuje útěk a zkontaktuje se se Švédskou policíi s informacemi, že se na Švédsko chystá teroristický útok. Zobrazení tamního života je natočeno velmi autenticky a opravdu z toho místa mrazí. Při sledování jsem si říkal, že jsem rád, že jsem se narodil v Evropě. Na druhé straně vidíme práci policistů ve Švédsku a také život muslimů ve Švédsku, což je druhá nejrasističtější země na světě. Konvertování mladých holek do Muslimské víry bylo hodně zajímavé a představa, že jde někdo do Rakky dobrovolně v domnění, že Vás čeká ráj na zemi, tak to musí být pěkná facka přes obličej při příjezdu do zbombardovaného města, kde ženy nemají žádnou svobodu, moc ani právo. Film se sice vyhýbá akci, ale za to má nekompromisní ponurou atmosféru, vysokou dávku napětí, slušnou porci šokujících zvratů, skvělé herecké výkony a neustálý mráz v zádech zaručený. Je to výborný i Síla zároveň. Příběh*****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí**, Zábavnost*****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra*****, Napětí*****. 9/10. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Evropská verze Homelandu uzpůsobená dnešní migrační poptávce. Švédi ví jak diváka zaháčkovat a Kalifat hned od první epizody dává všem protagonistům kapky. Zatápí ženě, která šla do Sýrie za lepším životem, fanatické policajtce i jednomu taťkovi, kterému chytře poslané odkazy z YouTube zfanatizovaly dcery. Má to spád i švih a často velice poučné dílčí pointy, které je dobré šířit do světa. Zamrzí že ve finále tvůrci vyměkli a neukázali pořádnou osvětu. Některé postavy se chovají nelogicky a zvraty jsou trochu zvláštní, asi aby to nedopadlo tak děsivě jak mohlo. Jako celek, ale hodně silné a napínavé dílo, které z žánru ždímá maximum. Povinnost pro všechny europoslance. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Na začátku epizody zazní píseň „Din Soldat“ od Albina Johnséna a Kristiny Amparo a ve 29. minutě píseň „Mahma Ti' Ool“ od Marca Ferrariho, Matta Hirta & Heshama Mohameda Abeda. (Duoscop)
  • V epizodě je zmíněn teroristický útok na redakci časopisu Charlie Hebdo v Paříži. Došlo k němu 7. ledna 2015 a vyžádal si 12 mrtvých a 10 zraněných. Důvodem útoku bylo zveřejnění karikatury proroka Mohameda. (Duoscop)
  • Fotoaparát, používaný od 36. minuty policistkou Fatimou Zukić (Aliette Opheim), je Nikon D600 s objektivem Nikkor 80-400mm f/4,5-5,6 G AF-S ED VR. (Vikta)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Reklama

Reklama