Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Vítr si nechal tichej smích, barevní ptáci ve větvích, co to má společnýho s láskou…“ Kdo by si nevzpomněl na nádherný titulní song – Verunčinu píseň lásky – z kouzelné pohádky Jak si zasloužit princeznu, kterou natočil podle předlohy „Šternberk“ Boženy Němcové režisér J. Schmidt... Teď už si ale pojďme vyprávět o třech synech rybářových, zrozených z obřích vajec. Ten nejmladší, Miroslav (P. Řezníček), má i nejlaskavější a nejsoucitnější srdce. To on si vybere toho nejubožejšího koníčka, on zachrání život sokolu, rybě, a nakonec i samotnému králi (J. Dulava, kterého uvidíme ve filmu v dvojroli také jako černokněžníka). A je to právě Miroslav, kdo má přivést králi ztracenou nevěstu – princeznu Verunku (L. Jelínková). Bude ale potřebovat mnoho sil a hodně lásky, než si své štěstí zaslouží… (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

haWranka 

všechny recenze uživatele

Postavy nemastný neslaný, příběh mě po pár minutách přestal bavit a záporák byl vlastně největší sympaťák. Co je v tomhle filmu úžasný, to je hudba. Krásná ústřední písnička, která mi naskočila v hlavě po pár tónech, i když jsem si myslela, že jsem tuhle pohádku ještě neviděla. Očividně ano, ale moc mi toho v paměti neuvázlo. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vylíhnutí tří bratrů, jak se o tom Boženě ani nesnilo, bezvýrazný hrdina, který bez varování střídá jména, princezna s tváří laciné pouťové atrakce, frankofonní Menzel jako nepodařený opakovaný vtip. Než nad vše se lze povznést, vždyť hlavním trumfem této pohádky by měl být nebývale charakterní pan Zlý (zde spíš pan Překážející). Už ta Dulavova dvourolovost je zajímavým tahem. Výsledkem je však pohádka zajímavá jen tím, že se o ní u Dulavů nesmí mluvit. (Upozorňovat na to, že nejzádumčivější pohádka široko daleko nese název evokující nějakou žertovnou story, nemá po dvaceti letech už asi smysl.) ()

Reklama

crass.48 

všechny recenze uživatele

Na to, že se mi pohádky obvykle nelíbí, tahle se mi z nějakého důvodu zamlouvala. Jednoduchý příběh docela podobný pohádkám, co vyprávěl táta, navíc se spravedlivým černokněžníkem. Záběry (mám na mysli ty, jak se putovalo na koni) české krajiny, jíž si tolik cením. Herci bez okrasy, velice prostě mluvící a pohybující se. Hudba kromě té zpívané písničky velice zajímavá, až industriální. ()

Aileena 

všechny recenze uživatele

Dle mého docela vydařená pohádka. V té každoročně se rozšiřující řadě pohádek stále patří k nadprůměru. Jaromír Dulava ve své dvojroli se mi nejeví jako nevýrazný, ale spíše jako postava dokazující, že ne každý musí být jen kladný nebo záporný. Většina z nás má také obojí a v tom lepším případě se učíme a stáváme se "moudrým králem"... ;-) ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Hrozně zvláštní film, skoro se zdá, jako by ho napsal počítač. Děj je hrozně simplistický, neznamená to, že je vyloženě špatný, jen mi přišel takový nedodělaný. Postavy a zároveň i dialogy byly hrozně robotické, v každé scéně se řeklo jen to, co posune děj dál, tempo filmu je tím pádem celkem rychlé, ale filmu to ubírá na působivosti, neříkám, že chci dlouhé dialogové scény alá Tarantino, ale dialogy rozhodně mohly být barevnější. Technické aspekty byly celkem slušné, prezentace byla fajn a hudba se mi taky líbila. 4/10 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (8)

  • Je nesmysl, aby sladkovodní ryba z české řeky pomohla Miroslavovi (Pavel Řezníček) vyzvednout střevíc z mořského dna. (jlumos)
  • Při scéně, kdy ukazují pevnost, kde je princezna držena černokněžníkem, si lze v rohu všimnout, že před pevností vlají vlajky, konkrétně řecká a švýcarská. (korinek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno