Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vize světa po atomové katastrofě se záměrně vzdává jakýchkoliv atraktivních prvků a důsledně se soustřeďuje na jediné: jak člověk v takových podmínkách (zde skupina žen, putující zničenou krajinou) klesá na úroveň zvířete, jak v něm začínají převládat zvířecí pudy a instinkty, jak se vytrácejí regulující funkce svědomí jako projevu lidství... Scénář k filmu napsal Pavel Juráček, který se v 60. letech přičinil (jako scenárista a režisér, ale i ve vedení jedné z barrandovských tvůrčích skupin) o vysoký umělecký a ideový kredit české kinematografie, ale později, v období tzv. normalizace, nesměl natáčet ani publikovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kolik bylo v Česku natočeno postapokalyptických filmů? Myslím, že i pouhé prsty na rukou mi na tento počet budou stačit... a Jan Schmidt dokazuje, jaká to je velká škoda. Jeho pohled na svět po atomové katastrofě nevysvětluje, co se stalo, proč a kdo za to může, jen ukazuje důsledky světa, který má k civilizaci hodně daleko. Atmosféra je skvěle budována na zničeném světě, v kterém nezůstalo nic, co by připomínalo zašlou slávu světových civilizací, kteří svou touhou zničili sami sebe a minimum dialogů diváka nechává slyšet to kruté a nekonečné ticho nebo jen vítr. Dopad jednání je však zničující nejen z hlediska radiace a všeho okolo, ale také budoucích obyvatel světa, kteří se stali (nebo jimi vždycky byli?) zvířaty. Minimalistické, kruté a střízlivé zároveň. K tomu ještě správně odhadnutá délka, která nezačne nudit a všechno, co chtěl autor říci odvypráví. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Československý postapo z roku 1966. Musím říct, že tohle byla ukrutná nuda a těch 77 minut se neskutečně vleklo. Ve filmu se absolutně nic neděje a navíc ve mě film nedokázal evokovat tu pravou postapokalyptickou atmosféru. Za zmínku tak stojí asi jen dva momenty a to zabití psa a zabití krávy. Ještě by se možná dala pochválit kamera ale jinak opravdu není co chválit. Navíc mě neskutečně iritovala vybraná hudba. Nechápu jak tady tenhle film může být v červených číslech. ()

Reklama

Fryštok 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná bezvýraznost. Montáž scén, které jdou odnikud do nikam bez jediné výraznější známky reálné tvůrčí či jakkoliv umělecké invence spolu s nezajímavými postavami tvoří prázdný a velmi zapomenutelný film. I filmy, ve kterých se skoro nic neděje mohou být značně umělecky hodnotné (např. Turínský kůň), ale zde žádnou takovou hodnotu nevidím. ______ Film svým námětem i scénářem připomíná úroveň slohových prací průměrných žáků základní školy. Od plnohodnotného filmu bych přeci jen čekal něco víc. Alespoň to trvalo jen 77 minut. _________ Na téma postapokalyptického přežívání žen a jednoho muže je ve všech ohledech mnohem ucelenější a propracovanější novější snímek The Survivalist. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

ztráta identity, lidství, duše, lítosti... to všechno (a bohužel jediné) je zachyceno precizně, naturálně a důvěryhodně. ostatní prvky dramatu jsou však prázdné, snímek postrádá pořádný děj, napětí a vysvětlení... to a brutalitu na zvířatech tvůrcům prostě neodpustím. prakticky ztráta času. 40% ()

whack 

všechny recenze uživatele

(SPOILER) Celé je to o tom, ako skupinka arogantných mladých hlupaní putuje krajinou. Celý čas sa nič neudeje, jediná vec na ktorú natrafia je starý pán, ktorému zastrelia kravu a keď sa u neho najedia a vyspia, tak aj jeho. Film, v ktorom kvôli zbytočnej 15 sekundovej scéne postrelia a ubijú psa, je odpad (všetky zvieratá boli zabité reálne, nie je to hrané). Niekto tu napísal že "Škoda toho přílišného apelu a velké snahy o uvědomění si nelidského prvku v nás samotných" - pre mňa to je jediné plus, takže jedna hviezdička. Veľmi podobné novšiemu filmu Le temps du loup. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (11)

  • Zárodek látky filmu leží v povídce, kterou Pavel Juráček napsal už v roce 1958 za studií na FAMU; scénář byl hotov v roce 1965, v témže roce vyšla i povídka v Mladém světě č. 38. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno