Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kapitánem Exnerem, pověstným elegánem mezi českými kriminalisty, se mohou diváci setkat opět, a sice ve filmu Smrt talentovaného ševce. Přepisu detektivního románu Václava Erbena se v roce 1982 chopil režisér Jan Schmidt a roli šaramantního a inteligentního vyšetřovatele svěřil Jiřímu Kodetovi. Exner tentokrát pátrá po vrahovi obuvníka Rambouska, proslaveného (a také majetného) naivního malíře. Řeší však celou řadu záhad, k nimž dochází na starém zámku. Postupně odhaluje přediva vztahů v městečku Opolná, kde právě tráví dovolenou. Exteriéry filmu se natáčely v krásném okolí zámku Opočno. Vedle Jiřího Kodeta ve filmu uvidíte Antonína Hardta, Janu Bouškovou, Miroslava Zounara, Vladimíra Kratinu a Karla Augustu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (128)

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý případ kapitána Exnera (poprvé jako Jiří Vala v Pokladu byzantského kupce) tentokrát s elegánem Jiřím Kodetem. Detektivka je to určitě z toho lepšího průměru, a ačkoli se zde jedná o jeden jednoduchý případ, film nenudí a rozehrává kolem Exnera další love story. Ani Vala ani Kodet nezklamali a ukázali nám také lidskou stránku jindy studených čumáků kriminalistů. Dobrá zábava. Hudba: Otakar Petřina ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pomalé, nudné, ale hlavně - zcela bez šarmu. 1) Neinformovaný divák může podlehnout dojmu, že půjde o zajímavý snímek. Vražda na zámku, malíři, šaramantní záletník Exner... Ovšem hned první minuty filmu tohoto naivu vyvedou z omylu. 2) Vše je takové...socialisticky šedé a nevýrazné, opatrné, aby jako nikdo nemohl nic namítnout. A jak se dočtete v zajímavostech, stejně mnozí namítali... ()

Reklama

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Co se mi nelíbí: 1) příšerná hudba počínaje úvodní písní (nic proti Petře Janů).  2) Casting: Kodet se snaží, ale není to Exner (Vala i M. Dlouhý se do role hodí víc). Boušková se snaží, ale Steinmasslová by se do role Lídy hodila daleko víc. Obsazení rolí Vlčka a Beránka je daleko lepší v novější verzi s M. Dlouhým.  3) Kostýmy: TAKHLE se knižní Exner vážně neobléká Co se mi líbí: Opočno. Co jsem postrádala (nebo jen přeslechla): nezapomenutelnou Exnerovu hlášku "To ví jen Bůh a svatý Václav". ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Dle mého vydařený film. U mě osobně nejoblíbenější role p. Kodeta - elegantní, šaramantní, vtipný. Pí. Bouškovou jsem nemíval rád ve filmech, ale zde je fajn. A samozřejmě něžná blondýnka pí. Steinmasslová zamlada. Přestože jde o detektivku, převládá líná prázdninová atmosféra. Studentky, co provázejí na zámku, randí o sto šest. Kapitán snídá tu v hotelu (dršťková s pivkem), tu na stojáka v obchodě (dvě koblihy a mléko). Žádná scéna není zbytečně natahovaná, odsýpá to. Postavy nejsou (jen) figurky, ale mají vždycky trošku něco navíc - přestože anebo možná protože je nehrají všechny národní umělci, ale spíš herci ze druhé nebo třetí řady síně slávy. Rád se na ten film dívám znovu. V kontextu ostatních čs. detektivek té doby stojí za zmínku, že ve filmu nevystupuje žádný třídní nepřítel, emigrant či obdivovatel Západu, dokonce ani žádný vysloveně zlý člověk, což dále zlepšuje můj divácký zážitek. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Podivná krimi. Vůbec jsem nepochopil, jak odhalil vraha. Seladon, doktor a esembák v jedné osobě. Řekl bych, že hlavní problém tkví v tom, že Erben psal rovněž scénář. Ševče, drž se svého kopyta! Spisovatel nerovná se scénárista. Steinmasslové to tady vůbec nesluší - podivně nalíčená..? Nepříliš sympatické obsazení některých rolí (Čáp, Divíšková, Boušková). Málo propagandy, žádná politika - určitě plus. Ale výchova ano: 1. školení jak „správně“ mluvit: Exner asi desetkrát: „pro K. Pána“. 2. jak se „správně“ chovat: v každém městě jiná děvka. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Skutečným autorem Rambouskových obrazů je malířka Vlasta Dlouhá. (Fenk)
  • Natáčeno v Opočně. (M.B)
  • Pan režisér vzpomíná, jak se měl točit pohřeb. Jenže den před natáčením nebyl na hřbitově ani jeden hrob vykopaný a tak přes noc požádal kolegy ze štábu a za flašku rumu mu ten hrob vykopali. (cariada)

Reklama

Reklama