Reklama

Reklama

Král Richard: Zrození šampiónek je životopisné drama, natočené podle skutečného příběhu, který inspiruje celý svět. Příběh Richarda Williamse (Will Smith), trenéra a otce světově proslulých tenistek Venus a Sereny, který má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Hluboce dojemný příběh ukazuje sílu rodiny, vytrvalost a neochvějnou víru jako prostředek k dosažení nemožného a ovlivnění nejen tenisového světa. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (243)

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $50miliónov║ Tržby USA $14,681,536║ Tržby Celosvetovo $26,781,536▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA ║ Tržby za predaj DVD v USA ║ Will Smith si to až moc chce ukradnúť pre seba, je ho tam až prespríliš. Jeho postava sa časom stane skôr otravnou. Viac by som bral priblížiť trampoty a útrapy pri takomto tatkovi u Sereny a Venus, určite si čo to prežili, je to tam ten tak okrajovo ukázané, akoby boli len roboty bez emócií. Určite mi tam aj chýba väčšia filmárska chytľavosť, ľahkosť, sú omnoho lepšie dramatické vygradované športové drámy.  Pre mňa dosť nevyužitý potenciál filmu.  /65%/ ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Neškodný športový životopis pre celú rodinu. Nemá to koho čím uraziť, nemá to koho čím pobúriť, vyhýba sa to všetkým zložitejším témam, napr. prečo je Richard Williams tak posadnutý úspechom svojich dcér. Zato ponúka taký staromilský životopis s až idealisticky podaným príbehom o tom ako sa sestry Williamsové dostali z chudobnej černošskej štvrti Compton v Kalifornii až na tenisové kurty vo Wimbledone. Celé zabalené do takej tej feel-good atmosféry, ktorá má zahriať u srdca celú rodinu, vrátane vašej prababičky. Navyše to aj pri pomerne robustnej, takmer dva a pol hodinovej stopáži rýchlo ubehne, aj vďaka parádne natočeným tenisovým duelom a má vynikajúceho Willa Smitha po dlhom čase v serióznej úlohe. Film, ktorý síce mohol a asi aj mal byť vynikajúci, no je "iba" dobrý. Nevravím, že som nečakal oveľa viac, ale raz za čas poteší aj taký pozitívny filmík, ktorý nijak netlačí na city, ani hlbšie témy, len chce diváka zahřát u srdíčka. CELKOVO: 7/10 ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá hodina je parádna. Druhá sa už nesie v starých zaužívaných schémach tohto žánru. Preto ani to finále nie je také dych berúce ako by mohlo byť, lebo vlastne vieme, ako sa to celé skončí. Ale ak odignorujeme tento fakt, alebo ho prijmeme (záleží od vás) je to v zásade veľmi pútavý a veľmi umne vyrozprávaný príbeh (aj napriek tej šablóne). Saniyya aj Demi sú v úlohe Venus a Sereny perfektné. Čo ale najviac poteší je Will Smith, ktorému jeho úloha sadla. Všetko je v pohľade. Jeho chémia s Jon Bernthalom je skvelá. Film odsýpa a namiesto toho, aby vyslovene budoval napätie a nepríjemný pocit, snaží sa vyrozprávať poctivý príbeh o rodine, nádejí a všetkých tých hodnotových veciach. A to sa mu darí. Každopádne ten Willov výkon je určite tej oscarovej nominácie hodný. A dokonca mu prajem, aby ju premenil. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to po cestě vlakem a chvílemi to měl jako kulisu, protože tady je brzo jasné, oč jde. Narativně samozřejmě taky, pokud jste slyšeli o sestrách Williamsových, pak se s tím, stejně jako u každého životopisu, počítá. Tady ale mám spíš na mysli typické schéma filmu toužícího primárně po Oscarovi - velký příběh, spoustu emocí, nespravedlnost dějící se hlavním postavám při důležitém turnaji, atraktivní prostředí, americký sen, současné problémy (o rasismu a agresivních policistech ten film vůbec není, ale vždycky se sem zničehonic povede takto laděnou scénu procpat, aby akademie a asi i diváci nezapomněli) a do toho všeho Will Smith v hlavní roli autoritářského otce, který si krade vše pro sebe a o Oscara žadodní ze všech nejvíc, i když jeho výkon zas tak ohromující není. Výsledkem je typický americký životopis, který vám sedne, pokud jste jim naklonění a máte je rádi. Já moc ne a Král Richard mi přišel jako příliš průměrný, nevýrazný a skutečné emoce postrádající film, který nějak plynul, já si počkal na jeho velkolepě podané finále (i když jsem netušil, co přesně zde bude zdrojem velkolepostí) a po skončení si na mobilu otevřel profil filmu na ČSFD, abych náhodou nezapomněl, že jsem to viděl. Zas tak zapomenutelné to ale není, protože jestli zde aspoň něco funguje nadprůměrně a mimo tuhle kategorii, je to vykreslení silně neutrálního charakteru Richarda, který je tu jediný komplexní a životný. To se tvůrcům povedlo na výbornou, bohužel z něj museli na konci udělat obřího hrdinu, který měl vždycky pravdu a shodit ze stolu, že se chvílemi opravdu choval jako idiot. Mírně zajímavé je i zdejší podání strachu z puštění svých dětí do světa, ale rozhodně ne tak, abych to bůhvíjak vyzdvihoval. Vlastně tyhle dva klady mě donutily ke slabé třetí hvězdě, kterou bych jinak nedal, protože se mi to nejspíš dost rychle vykouří z hlavy. Ale třeba se mýlím... Slabé 3* ()

kajas 

všechny recenze uživatele

I když se moc snažím být při sledování filmů objektivní, mívám prostě vždy problém s hlavními hrdiny, se kterými nějakým způsobem morálně nesouzním. Někdy si takové postavy získají moje sympatie svým charismatem či smyslem pro černý humor (jinak bych se asi nemohla dívat na žádnou gangsterku), někdy ale ne. Tenhle snímek pro mě bohužel spadá do druhé kategorie. Životopisný snímek vypráví o Richardu Williamsovi, který připravil neprůstřelný tréninkový plán pro své dvě talentované dcery (dětí měl daleko více) a díky své houževnatosti a vytrvalosti z nich skutečně vychoval jedny z nejlepších tenistek v historii. Film je výborný ve vyobrazení tréninkových scén i samotných zápasů (těch ale bohužel není mnoho), jeho hlavní protagonista je ale prototypem ambiciózního otce, který bere své dcery hodně zkrátka a následně je po vyhraném zápase okřikuje, aby se o výhře už nebavily. Neštítí se v různých etapách filmu lhát a podvádět lidi, kteří by jeho dcerám mohli potenciálně pomoci. Jeho úsilí sice přineslo kýžený výsledek, ale co si budeme, Venus a už vůbec ne Serena nejsou zrovna vzorem ctnosti a sportovního chování. Na film se ale koukalo dobře, to zase ano. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Serena Williams v rozhovore s Jimmym Kimmelom potvrdila, že scéna, v ktorej jej otec predpovedá, že hoci Venus bude svetovou tenistkou č. 1, ona sa stane najlepšou tenistkou všetkých čias, sa skutočne stala. (lemonova)

Související novinky

Will Smith se po roce vrátí před kameru

Will Smith se po roce vrátí před kameru

12.03.2023

Je to rok od posledních Oscarů, které nevstoupily do historie tím, jaký snímek vyhrál nejlepší film (pokud si na to vůbec někdo vzpomene), ale tím, jak herec Will Smith vystoupil na pódium, aby… (více)

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

Remake Vrány našel hlavní hvězdu

03.04.2022

Po několika nezdařených pokusech oživit novou verzi Vrány, včetně jednoho s Jasonem Momoou (Aquaman, Hra o trůny) v hlavní roli, se sdružení nezávislých producentů Hassell Free Productions, The… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

Duna a V rytmu srdce slaví oscarové vítězství

28.03.2022

Dnes v noci proběhl 94. ročník předávání Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS), a i letos se psala oscarová historie. Celý ceremoniál se odehrál v hollywoodském Dolby… (více)

Reklama

Reklama