Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Středoškolák Justin Pendleton, velmi inteligentní, ale samotářský student a jeho spolužák, bohatý a sebevědomý Richard Haywood, jsou kamarádi a připravují dokonale promyšlenou vraždu. Jejich obětí se stane náhodně vybraná mladá žena, jejíž mrtvé tělo policie objeví v lese. Případ vyšetřuje energická a velmi neústupná Cassie a její mladý kolega Sam Kennedy. Richard tajně sleduje vyšetřovatelku a Justin přesně předvídá všechny kroky policie při vyhodnocování podstrčených důkazů. Cassie sice instinktivně Richardovi nevěří, její nadřízený jí však zakáže bohatého mladíka dál sledovat. Nastražené stopy usvědčují z vraždy školníka Raye, který údajně spáchal sebevraždu. Přestože nesmí pokračovat ve vyšetřování již uzavřeného případu, přesvědčí kolegu, aby jí pomohl. Na základě dalších stop donutí nadřízeného, aby souhlasil s jejich zadržením. Když už se zdá, že se vyslýchaní mladíci přiznají, objeví se Richardův právník a policie je musí oba propustit. Díky své inteligenci je pro chlapce velkou hrozbou a brzy zjistí, že ve svém dokonalém plánu měli přece jen jednu malou trhlinu. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (230)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Mladí, bohatí, sebejistí, drzí a unudění k smrti. Dva zcela rozliční studenti, kteří vymyslí "dokonalý" plán, jak vykonat vraždu, aniž by se přišlo na to, kdo je vrah. Dlouho si dvojice myslí, že má všechny trumfy v ruce, ale divák stále čeká, až se objeví ta malinká chybička, kterou udělali a oni mohli být usvědčeni. Do filmu byli obsazeni výborní herci, z nichž někteří už svou hlavní slávu mají za sebou ;) ale i takoví, které teprve čeká ;) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

slušný štandard (no v podstate typický predstaviteľ či dobrý priemer) v žánri thriller (ťahajúci sa miestami do psychologického) s klasickou réžiou, klasickým scenárom a klasickou dramaturgiou, vcelku zvládnutými policajnými výkonmi (za mojej mladosti obľúbená Sandra, po ktorej sa u mňa načas zľahla zem bola vcelku fajn) a veľmi dobre uhranou rolou Richarda Heywooda mladým talentom Goslingom, nenáročné no vcelku pohodové sledovanie na sobotnú noc ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Jaké by to bylo zabít a udělat to tak, aby za nimi zůstal dokonalý zločin? Ano, není to tady poprvé, tentokrát se o přetlačovanou s policií pokoušejí dva spolužáci. Jeden geniální introvert, druhý frajírek z bohaté rodiny. Něco je k sobě táhne, právě snaha o neodhalitelný zločin je spojí úplně. Na druhé straně barikády se pak představí policajtka s nepříjemnou minulostí Sandra Bullock (jeden z mála filmů, ve kterých mi nevadila, takže úspěch) a zelenáč Ben Chaplin, kteří mají téhle ohavnosti přijít na kloub. Pro diváka je nicméně atraktivnější první polovina, respektive počínání mladíků fascinovaných násilím, než samotné kroky detektivů, které navíc natahuje jejich prazvláštní sbližování se. Ve výsledku je tak z toho poměrně rutinní řemeslo o několika chytrých momentech a solidních hereckých výkonech (zejména u dvou mladíků – už tehdy zajímaví Michael Pitt a Ryan Gosling. Jen té vaty kolem je docela moc. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vzorec pro vraždu sliboval poměrně solidní a zajímavou zápletku - co vede středoškoláky k brutálním vraždám. Kdyby se scénárista věnoval pouze této linii příběhu a více rozvedl psychologii postav, měli bychom tu možná 4* záležitost. Ale Sandra Bullock chtěla pravděpodobně prostor zejména pro sebe, takže zbyla pouze průměrná krimi s nepříliš zajímavým výkonem "hlavní hvězdy". ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Tady se někdo očividně inspiroval Hitchcockovým "Rope". Inu, proč ne? Vražda pro vraždu (akt panské vůle, vládnoucího vědomí; srov. Nietzsche a Hegelovu dialektiku pána a raba), to se nikdy neokouká - jen houšť a větší kapky. "Vzorec pro vraždu" by pravděpodobně taktéž nevznikl, nesetkali-li by Arthur s Paulem (Justin, mnou stále oblíbenějšího, M. Pitta by chtěl být Rimbaudem; kdo by taky nechtěl?). V pořádku, posud nic proti ničemu, opisování není zas tak vážný přečin. Co by se však nemělo, na stopu pachateli by kriminalist(k)u nemělo navést, že nevěří frajírkům (či je dokonce nemá rád(a)), protože s jedním z nich má nešťastnou zkušenost (fucking generalizace). Odkdy se sakra (píšu sice "sakra", ale myslím "k***a do p**i) zločiny rozřešují neléčenými traumaty?! Chcete sakra (analogická situace) naznačit, že jinak než intuitivně aka hystericky by to to DĚVČE nevyřešilo (ale jděte, chlapci si o odhalení od půlky koledovali)?!! Bleskurychle zase udělejte z hollywoodských krimi thrillerů arény pro souboj geniálních mozků (Sedm, Mlčení jehňátek). Btw. na to, jak se "Vzorec pro vraždu" přiživuje na Rimbaudovi, je málo homosexuální. Mezi Pittem a Goslingem to mělo jiskřit daleko víc, čímž pány nechci shazovat, kvůli těmto dvěma jsem tenhle film dokoukal. 50% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Postavy Richard Haywood (Ryan Gosling) a Justin Pendleton (Michael Pitt) jsou volně inspirovány skutečnými vrahy Richardem Loebem a Nathanem Leopoldem. (c.tucker)
  • Natáčelo se od 27. února do 21. května 2001 v americkém státě Kalifornie. (BMW12)

Reklama

Reklama