Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dana Martinová, mladá žena volnějších mravů, zemře rukou psychicky labilního mladíka Pavla Zacha. Ten se v záchvatu žárlivosti neudržel a zabil dívku úderem do hlavy. Policie najde mrtvolu díky Danině kamarádce Evě Simonové. A právě Eva se stane druhou Pavlovou obětí. Mladík totiž v obavě z vyzrazení dívku napadne a utopí ve vaně. Dvojnásobnou vraždu dostane na starost jako svůj první případ kriminalista poručík Zeman, jemuž pomáhá zkušenější kolega Suchánek. Vyšetřování však zpočátku nikam nevede. Zatímco Pavlův otec se snaží umístit duševně nemocného syna do psychiatrické léčebny, Pavel ze strachu spáchá další vraždu. Ani on, ani vyšetřovatelé však zatím netuší, že od jisté doby je Pavel pouhým nástrojem v rukou někoho jiného… (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní, byť jen mírně nadprůměrná, detektivka z dílny specialisty na tento žánr režiséra Petra Schulhoffa nedosahuje sice celkových kvalit jeho legendární tetralogie s kriminalistou majorem Kalašem, ale minimálně jeho poslednímu dílu Diagnóza smrti se vyrovná a především hrdě prezentuje fakt, že vzpřímeně prošla osidly doby. Je totiž skoro zázrak, že na počátku ponurého bezčasí začínající normalizace dokázal Petr Schulhoff ustát tlak stát se hlásnou troubou propagandy a oprostil svůj film od nánosu ideologického balastu. A možná spíše jen shodou okolností natočil něco, co by se dnes dalo chápat jako takový socialistický ohlas noir detektivky, kde se za zdmi pochmurných panelových bytů páše ... maloměšťáctví... ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Detektivky, v nichž známe od začátku vraha, musí mít v sobě něco překvapivého, co divák odhaluje teprve postupem času. V tomto případě je to rozuzlení (a zodpovězení otázky, kdo stál minimálně nepřímo v pozadí dvou ze tří vražd, v celku překvapivé. V tomto směru tedy spokojenost. Co mě též velmi zaujalo byla místy až hororová hudba Pavla Blatného. Když třeba vrah likviduje své oběti, zní jen takový tepavý rytmus. Dost síla. Z obou kriminalistů mi přišel určitě zábavnější Jaroslav Moučka, který svými hláškami místy doslova perlí. Eduard Cupák mi na detektiva přišel trošku moc uhlazený. V porovnání se Schulhofovou série s majore Kalašem tomu možná něco chybí, ale jinak je to furt nadprůměrná detektivka. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

V podstatě omylem jsem v televizi narazil na tuhle detektivku a celý ten Schulhoffův styl + hudba Pavla Blatného mě navnadili na zážitek á la Major Kalaš. No nestalo se, nejen kvůli tomu, že vrah je znám na začátku filmu. Na vině je i celkem mělká psychologie a (samozřejmě?) Jiří Adamec, který ve své roli příliš věrohodně nepůsobí. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Kladem je ze režie Petra Schulhoffa a hudba http://www.imdb.com/name/nm0087818/, tyto dva elementy budují přesnou atmosféru ( a to hlavně v úvodu). Bohužel jak se Schulhoffovi dařilo v pozici režiséra, tak již nezvládal pozici scénaristy, byť vycházel z románové předlohy. Motivace, psychologie postav a celá struktůra děje jde proti vypravěčskému stylu režie. Film tím kulhá v napětí. Divák sleduje vyšetřování, při tom je díky znalosti osoby vraha o mnoho kroků před vyšetřovateli a počíná se nudit. Film sice má "údernou pointu", ale ta nedokáže napravit onu dramaturgickou chybu s postavou odhaleného vraha hned v úvodu. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Moc dobré. Tlukot srdce uvozuje film a také většinu temných momentů. Zjev Marie Málkové pro mě tvořil takový light motiv celého příběhu, její sladký hlásek a neokoukaný obličej tam naprosto sedli. Trochu zvláštní spolupráce mezi Suchánkem - Moučka a Zemanem - Cupák. Jiří Adamec byl slušnej máničkopošuk. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • V pokoji vraha je plakát anglické rockové skupiny Deep Purple. (vojtas73)

Reklama

Reklama