Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

H34D 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý film pojednávající o černých a bílých je schopen je vykreslit jinak než černobíle, ani Čas zabíjet toho není schopen. Když však přistoupíte na to, že se zde uvažuje spíše srdcem než mozkem, když akceptujete i tu špetku patosu, nebudete zklamáni. Nelze vyčítat Schumacherovi, že se zaměřil více na emocionální prožitek než akademické zpracování tématu, film se mu v tomto ohledu velmi povedl. Postavy i herci jsou skvělí, film má velice pěkný lidský rozměr a vlastně svým vyzněním připomíná Kult hákového kříže zkombinovaný s Vyvolávačem deště. Pokud se vám podaří sesednout z vysoko postaveného filozofického bidýlka, tak vás závěrečná řeč jistě dostane. 8/10 ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné drama, kterému na jeho působivosti ubírá přepálená stopáž. Z hlediska hereckých výkonů nikdo nevybočuje z průměru, akorát Sandra Bullock se sem nehodila. Víc než jednou se film vidět nedá. Standardní kousek o síle Kuklux klanu, pomstě a americké spravedlnosti v soudní síni, tolik typické pro snímky druhé poloviny devadesátých let. Odpovědným vedoucím se stal veterán mezi režiséry a zkušený řemeslník Joel Schumacher. Díky jeho režii jsem se neunudil k smrti. 50% ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher natočil síce sračkového štvrtého Batmana, no rok pred ním natočil túto perfektné obsadenú drámu. Na jedenej strane stojí Kevin Spacey a Kiefer Sutherland, ktorý by radi videli Samuela L. Jacksona za mrežami, alebo v truhle za to, že sa pomstil v mene svojej dcéry. Na druhej strane ho ide hájiť mladý právnik, ktorý síce stojí proti veľkej rybe (Spacey), ale ma na svojej strane spoľahlivých kolegov - Oliver Platt, sexi Sandra Bullock a taktiež policajta (Charles S. Dutton), ktorý dennodenne v uliciach zasahuje, no a samozrejme je tu aj skúsený bývali právnik s tvarou Donalda Sutherlanda. Dobrý film, ešte lepšia dráma a hlavne perfektný casting. Odporúčam.85% - 4* ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ne, Joel Schumacher je sice dobrý řemeslník, ale nedokáže jít pod povrch. A psychologickým filmům by se měl vyhnout jako čert kříži. Z jedné grishamovky udělá parodii, z téhle slaďárnu těžkého kalibru, roztahanou a nedůvěryhodnou. Tam, kde Pollack a Pakula pochopili, že u adaptací Grishamových knih musejí mít solidně zmáknuté podhoubí a prostředí, tam Schumacher přichází s cirkusem a kolotočáři. Vše je - opět - přehnané, patetické, postavy nevěrohodné. Samotný případ a problematika jsou jistě zajímavé a jde o ožehavé téma. Ale tady je to tak pohádkově rozdělené na dobré a zlé, nic mezi, až se bolí na to koukat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vyvážená komercia s umením, to znamená, že podanie myšlienok a posolstiev je trochu polopatickejšie. Veľa patosu, ale svižná réžia, ako sme si pri Schumacherových trileroch zvykli a výborná dusná atmosféra južanského vidieku. Trochu mám problém s rozuzlením, pretože vražda je vražda a určitý, aj keď podmienečný trest je na mieste. Rasizmus tu mala byť skôr vedľajšia téma, priamo s prípadom nesúvisel, išlo predsa o znásilnenie a vraždu. Výborne sa na to pozerá a takéto hviezdne obsadenie sa vidí snáď už len v Dannyho parťákoch. A aby som nezabudol, dabing Spaceyho je to najhoršie, čo som v slovenskom dabinu za dlhé roky počul. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Predloha Johna Grishama je založená na skutočných udalostiach z roku 1984, keď sa spisovateľ na súde v okrese DeSoto v Hernando stal svedkom otrasného svedectva dvanásťročnej obete znásilnenia. Prípad sa týkal znásilnenia a napadnutia dvanásťročnej Marcie Scottovej a jej šestnásťročnej sestry Julie Scottovej. Na rozdile od filmu však obete boli belošky, zatiaľ čo útočník Willie Harris bol černoch. (Arsenal83)
  • Rovnako ako román Johna Grishama, aj film získal rovnakú kontroverziu a bol široko obviňovaný zo schvaľovania vraždy. (Arsenal83)
  • Hoci Sandra Bullock (Ellen Roark) má byť mladou študentkou práva a Matthew McConaughey (Jake Brigance) je absolventom právnickej fakulty a otcom, Bullock je v skutočnosti od McConaugheyho o päť rokov staršia. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama