Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (474)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Skvěle ztvárněný příběh ze soudního prostředí oblasti Mississippi. Obsazení je skutečně našlapané. Nejvíc prostoru mají Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey a Sandra Bullock. Sam je po znásilněné své dcery obviněný z vraždy dvou násilníků. Přesto, že čin spáchal se cítí nevinný. Matthew mu jako jeho advokát pomáhá se dostat na svobodu. Nemá to ale v tomto rasisty nasáklém prostředí jednoduché. Násilí a výhružkám se nevyhne jak jeho rodina, tak ani jeho blízcí. Vše se vyhrotí až do neuvěřitelných rozměrů. Zaslouží si otec znásilněné dívky dostat svobodu? "Představte si, že je bílá." ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Nechutné, tohle bude asi dost osobní hodnocení, ale závěrečná řeč obhajoby se u mě zapíše jako jedna z nejodpornějších filmových scén, jakých jsem byl svědkem. Doufám, že takhle americká justice nefunguje a také, že zločince obyčejně do toho vězení posílá. Tenhle film je strašným koncentrátem americké korektnosti a pánbíčkářského smýšlení i přesto, že "N-word" tam padá sympaticky často. Nemůžu se ztotožnit s pseudomorálním vyzněním filmu. Navíc snímky z prostředí soudu jsou tak okoukané, že už to bolí a tenhle rozhodně nepatří mezi ty, kterým bych uvěřil. Celé mi to přišlo postavené na hlavu. Nejdříve jsem si pomyslel: "Nemyslí přeci vážně, že ho chtějí osvobodit úplně bez trestu, aniž by ho diagnostikovali za blázna?" Checht. Přitom začátek vypadal slibně, další Schumacherovina ve stylu Volného pádu, říkal jsem si. Ale to bylo jen iluze v samém úvodu. A jaké je ponaučení z filmu? Nakupte zbraně, zabijte, zahrajte na city a pokud jste představitelé menšiny a upozorníte na (ne)rovnoprávnost, třeba vám to projde. Možná jsem moh upozornit na to, že tu vlastně prokecávám příběh, ale ono v tom filmu člověka stejně nic nepřekvapí. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Soudní dramata angloamerické provenience se těší moji oblibě již dlouhé roky a v různých obměnách jsem tuto větu dozajista mnohokrát vyřkl. Čas zabíjet mě bavil od samého začátku po úplný závěr. Tematika rasové intolerance skýtá ve spoustě snímcích patřičné napětí, hustou atmosféru, poutavost a emoční zážitek. Hvězdné obsazení Schumacherova počinu dodává této podívané na hloubce. Nejvíce potěší Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson a Kevin Spacey. Prostor pro nudu v případě Času zabíjet nenajdete ani přes delší stopáž, což je veliký klad. Je pravdou, že řada věcí zůstala ve filmu nedořešena, avšak primárně tu šlo o otázku viny či neviny otce znásilněné dcerky, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak sice mi to celý připadalo takový moc šablonovitý. Černoši tam jsou všichni takový slušný, pohodový lidi a běloši banda dementních rasistickejch buranů a ten Ku-klux-klan mi připadal jak nějaký bratrstvo kočičí pracky. Závěrečná řeč obhájce, kdy se celá soudní síň rozbrečela, mi přišla spíš k smíchu, ale tak celkově to nebyl špatnej film. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ďaľší kvalitný snímok od režiséra Joela Schumachera. Jeho filmová adaptácia románu úspešného spisovateľa Johna Grishama je skvelá. Do náročného súdneho procesu, so silným rasovým podtextom, vstupuje mladý húževnatý obhájca J.T.Brigance, aby pomohol zmierniť trest pre otca černošskej rodiny, ktorý pomstil smrť svojej dcéry chladnou popravou jej dvoch vrahou. "Čas zabíjať" je zaujímavý a zároveň napínavý justičný thriller v hviezdnom hereckom obsadení. **** ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Donald Sutherland chcel, aby jeho postava vynikla niečím iným ako notorickým alkoholizmom, no režisér Joel Schumacher nesúhlasil a chcel, aby vo filme o takých vážnych problémoch bolo všetko dramatické. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama