Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (341)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej stránke niet veľmi čo vytknúť. Parádne kulisy, masky, toto všetko spĺňa tie najprísnejšie kritéria právom očakávané od takého majstra réžie akým je R. Scott. Príbeh ako taký je absolútne prostý, vyskladaný na princípe klasického rozprávkového boja medzi dobrom a zlom o nejakú “pobehlicu”. Mňa osobne Ridleyho “Legenda” nie že nebavila, ale ani nijak veľmi neohúrila. Pozlátko v podobe vizuálu je jedna vec, no pútavosť príbehová, úplne niečo iné. Medzi 3-štyri. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. „Kým žijú jednorožce, zlo nezvíťazí nad dobrom.“ Výnimočná audiovizuálna stránka. Bodaj by nie, za 24 miliónov dolárov (čo na polovicu 80. rokov nebolo málo). Niektoré obrazy, scény, nápady a momenty sú aj po desaťročiach absolútne fenomenálne, elektrizujúce a totálne nezabudnuteľné. Takto by mali vyzerať správne rozprávky: temné, drsné, až mierne hororové. Úchvatné pasáže z uhrančivého, uchvacujúceho rozprávkového megalesa. Vedľa rozprávkových lesných domčekov sú pokojné jazerá, obďaleč do noci hučia vodopády, vzduchom poeticky poletuje biele páperie a v dolinách sa ticho, tajuplne pasú bájne jednorožce. Dokonca ani Tom Cruise ako odvážny, štíhly, lesný mužíček (!?) nie je až tak od veci, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Hoci s odstupom času je neuveriteľné, že legenda z Mission: Impossible v 80-tych rokoch hrala vo filme režiséra Votrelca. Po hereckej stránke tomu obecne nie je príliš čo vytknúť (rozkošná Mia Sara alebo skvelý Tim Curry v jednej z najbrutálnejších masiek desaťročia). Bohužiaľ, akonáhle les postihne temnota, už to nie je ono a zaživa sa to Ridleymu rozpadlo pod rukami. Koluje legenda, že pôvodne mal film 150 minút a Scott ho musel zostrihať na hodinu a pol. Dokonca sa vraví o 150-minútovej verzii ako o režisérskom strihu. Ťažko povedať, či je to pravda, ja totiž nepoznám nikoho, kto ho videl a dokonca ani nikoho, kto pozná niekoho, kto pozná niekoho, kto ho videl. Každopádne, film naozaj pôsobí dojmom brutálneho strihu. V druhej polovici je skratkovitý, čudný, plytký a bleskový (Curry unesie dievča, Cruise ju ide v spoločnosti srandovných škriatkov zachrániť, po troch priemerných akčných scénach sa ocitnú v zlosynovom kráľovstve, po ďalšej akčnej scéne zachráni princeznú, záverečné titulky). ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem se dokázala naladit na tento pohádkový příběh pro velké děti (možná spíš pro dospělého diváka) a Tom Cruise bez kalhot mi v tom rozhodně nepomohl.. Půvabná Mia Sara byla ovšem výborná volba a moc se mi v roli princezny líbila.. Nakonec jsem se nechala strhnout podmanivým vizuálem, úchvatnou atmosférou a hudbou.. Každopádně zajímavá věcička, která stojí za pozornost.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem se bála toho hnusného skřeta a červeného démona. Ten mě děsil ve snech. Takže maskéři odvedli kus výborné práce a to samozřejmě nejen na této masce. Mladý Tom Cruise byl vážně roztomilý. Vůbec mi nevadily ani ty jeho křivé zuby, které si pak nechal upravit. Když jsem byla malá, tak jsem scény s jednorožci oplakala. Dnes jsem jako dospělá byla na tom úplně stejně. Krásný pohádkový příběh. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vynechám-li Pána Prstenů, tak tohle je poslední skvěle natočené fantasy, co jsem viděl a u mně stojí na stejné první příčce hned po boku Nekonečného příběhu. Samotný příběh možná nic extra, ale jeho zpracování je prostě bez chyby. Scott dokázal vytvořit naprosto úžasný (i ve své temné podobě) svět, na který je radost koukat. Podoba hlavního záporáka je bezchybná a Mia Sara v černých šatech a temném líčení? Naprosto sexy..... No, jednu chybu (nebo omyl) bych přece jen našel - slyšet jednorožce (koně) vydávat zvuky jako velryba, není zrovna moc extra, mohli ty zvuky alespoň nějak zkreslit, ať to není tak do uší bijící!!!! ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Maska skřeta jménem Blix byla inspirována Keithem Richardsem, s nápadem udělat masku podle kytaristy The Rolling Stones přišla herečka Alice Playten, která ve filmu postavu Blixe ztvárnila. (FAITH.BABE)
  • Celá lesní scéna během dotáčení vyhořela kvůli špatně umístěným barelům s benzínem, kterými štáb uměle udržoval oheň při vílím tanci. Když uviděl režisér Ridley Scott les lehlý popelem, řekl jen: ,,Jdu si zahrát tenis.'' (FAITH.BABE)

Reklama

Reklama