Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruský ultranacionalista Vladimir Radčenko se po vypuknutí občanské války v Rusku zmocnil vojenské základny ve Vladivostoku a vyhrožuje světu odpálením jaderných střel. Korvetní kapitán Ron Hunter je odvolán z oslavy narozenin své dcery, aby nahradil nemocného prvního důstojníka na ponorce Alabama. Ta pod velením kapitána Franka Ramseye vyplouvá, aby v případě nouze zničila protivníkovy rakety. Už třetí den cesty však dojde mezi oběma muži k prvnímu konfliktu. O tři dny později přijde zpráva, že se Radčenko zmocnil kódů potřebných k odpálení raket. Sonar zachytí přítomnost ruské ponorky a vzápětí přijde zpráva nařizující odpálení raket. Alabama se ukryje v hloubce a unikne útoku Rusů. Kvůli tomu však radisté nedokáží zachytit další zprávu určenou kapitánovi Alabamy. Ramsey je odhodlán splnit první rozkaz a pohádá se kvůli tomu s Hunterem, který trvá na tom, že útok provedou až poté, co obdrží celou zprávu. (TV Nova)

(více)

Recenze (286)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se u toho nasmál. Nejlepší bylo, jak se Washigton s Hackmanem pořád v ponorce přetahovali o kormidlo. A to vše nebyla parodie, ale vážně míněné drama. Režisére Tony Scotte, zkuste někdy natočit parodii. Třeba Disaster Movie XY, protože cítím, že jsi kluk, co by parodie zvládal na jedničku. 20% ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JSME TU, ABYCHOM DEMOKRACII CHRÁNILI, NE JI PRAKTIKOVALI." Neuchvátil mě ani HON NA PONORKU, ani KRVAVÝ PŘÍLIV, ale upřednostnil bych z nich ten druhý, protože kromě svižnějšího tempa (které ale v prostředku zakolísá) stojí na ukázkově čistém a sakra dramatickém a napínavém střetu dvou kvalitně napsaných, kvalitně obsazených a kvalitně zahraných postav. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale pro mě o hodně slabší než je Hon na ponorku. Výborní herci, ale nedostatek možností dokázat kvalitu jejich i scénáře. Tony Scott před svým začátkem svého vizuálního šílenství točil vcelku obyčejné snímky, ale měl štěstí na vojenská tématiku, která mu nejen sedla, ale dokázal do ní sehnat i adekvátní herecké osobnosti. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V ranku ponorkových filmů se pravda nejedná o nic výjimečného, ale takový to spotřební řemeslo pro široký publikum Tony Scott uměl. Tady mohl profitovat z potencionálního střetu dvou silných charakterů, ale myslím si, že to napětí mezi Hackmanem a Washingtonem se dalo ještě víc vygradovat. Jeden je moc akční druhej zase moc opatrnej a zmatená posádka asi sama neví co si má myslet a tak vzpoura střídá vzpouru a do toho si budou muset dát ještě na férovku souboj s nepřátelskou ponorku. Jak říkám dalo se z toho vytěžit i víc, ale při příležitosti 94 narozenin Hackmana jsem si tenhle spektákl zopáknul a to původní přeci jenom asi trochu přísný hodnocení zaokrouhlím do toho pohodovýho nadprůměru. Takže tak časy se mění a i tenhle typ filmu si užiju víc než ty dnešní rádoby super blockbustery který celej svět oslavuje jenom já nechápu proč. Tohle je aspoň srozumitelná a neurážející typicky devadesátková záležitost.60% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ponorkové filmy sú pre mňa samostatná kategória, ktorej tento snímok zaberá vrchné priečky. Na malom priestore sa o zábavu postaralo najmä herecké koncertujúce duo Washington-Hackman a takisto silné kombo v pozadí filmu Scott-Bruckheimer. Takú stiesnenú ponorkovú atmosféru som ešte necítil, dej je našľahaný napätím od začiatku do konca, mrazivosť z možnosti vypuknutia jadrovej vojny bola absolútne reálna a riť mi stískalo viac ako pri filmoch o skutočných udalostiach z obdobia Kubánskej krízy. A i keď bolo od začiatku jasné, že záver nemôže skončiť nukleárne, behom sekundy som na to vďaka hercom a prebiehajúcim kritickým scénam zabudol a vžil som sa do danej situácie. 90%. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (33)

  • Film sa natáčal v Burbank, Orange (Kalifornia, USA) a Lanvéoc (Francúzsko). Obdobie natáčania trvalo od 15. augusta do 1. decembra 1994. (Arsenal83)
  • Americké námorníctvo považovalo námet filmu za nevhodný a nepresný. Preto odmietlo poskytnúť akúkoľvek pomoc pri tvorbe filmu. (Arsenal83)
  • Producenti Don Simpson a Jerry Bruckheimer původně nabídli jednu z hlavních rolí Valu Kilmerovi, který ji však odmítl. O pár let později Val Kilmer řekl, že to byl jeden z filmů, u kterého měl svoji roli rozhodně vzít. Dodnes se přesně neví, jaká role byla tehdy Kilmerovi nabídnuta. (becki_tu)

Související novinky

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Tony a Denzel hubí teroristy

Tony a Denzel hubí teroristy

25.09.2007

Krvavý příliv, Muž v ohni, Déja Vu. Už jste určitě pochopili, co se vám snažíme říct. Ano, Tony Scott a Denzel Washington jsou kámoši. A když spolu natočí film, nikdy to není průšvih. U Sony Pictures… (více)

Nový Scott opäť s Denzelom

Nový Scott opäť s Denzelom

26.04.2005

Denzel Washington si po Mužovi v ohni zahrá v ďalšom projekte Tonyho Scotta (na obr.), ktorým má byť romantický sci-fi thriller DEJA VU. Denzel stvárni agenta FBI so schopnosťou cestovať v čase do… (více)

Reklama

Reklama