Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Viac ako dvojhodinový snímok "Rukojemník v Bella Vista" vznikol ako spojenie dvoch samostatných častí, ktoré sú súčasťou československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Konkrétne sa jedná o epizódy dvadsaťsedem (Rukojeník v Bella Vista) a dvadsaťosem (Posolstvo z neznámej krajiny). Dej filmu sa odohráva v roku 1972 v Južnej Amerike, kde pôsobí medzinárodná kontrarevolučná zločinecká skupina. Príslušníci pražského policajného zboru sú im na stope. Predovšetkým major Hradec je nasadený v prvej línii. Je to taký český James Bond v službách komunistického aparátu. Pôvodné časti, ktoré sú základom tohto celovečerného filmu, radím v rámci seriálu medzi tie najslabšie. Takže ani tento filmový projekt ma nijak zvlášť neoslovil. ** ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Mlčanliví juhoamerickí strážcovia, jeden plešatý, druhý fúzatý, veľavýznamne hľadiaci na rukojemníckeho agenta ŠtB všade, kam sa len pohne. Už v časoch, keď v telke dávali iberoamerické epizódy seriálu Major Zeman, mi prišli oveľa charizmatickejší, tajomnejší a nevyspytateľnejší, než celý spojený kriminalisticko-eštébacky česko-slovenský zbor na čele s nervným debílkom Zemanom v otrasnom baloniaku. Tomu bolo od počiatku úplne jasné akurát tak to, že vražda bola spáchaná francúzákom. Dikcia verbalizácie tohto odhalenia a jeho celkový nasrato uponáhľaný výraz vyzerajú, akoby práve v behu vymyslel novú prevratnú metódu vyšetrovania zločinu. Túto nervnú etudku si trapák zemák v priebehu filmu niekoľkokrát v rôznych variáciách a situáciách zopakuje. No a pozor! Najväčšie odhalenie naservíruje ňiékto iný - slovenský čávo verejnej bezpečnosti predstavený Emilom Horváthom mladším v neuveriteľne krátkej a zároveň širokej kravate, s jeho výkrikom: "Heuréka!", prešifrovaným v reči detektívky do: "Morava je loď!!!". ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Hele, lhal bych si do kapsy, kdybych dal míň. Ideologie je mi tady naprosto ukradená. Sestřih dvou dílů seriálu je pokusem o český dobrodružný špionážní film, a takových vážně v naší kinematografii moc nemáme. Od první scény s Kanyzou, kupujícím si dole na Obecním dvoře ke snídani mléko a rohlíky, přes hledání Moravy ("šéfe, Morava je loď!"), lekci v šifrování, až samozřejmě po dusné záběry z Kuby, zde reprezentující Jižní Ameriku, kde uvíznou jak Kanyzova postava (jeho běh o život tou dlouhou serpentinou!), tak hrdinný major Hradec (jehož osud ve filmu není tak jasný jako v seriálu), přes v podstatě zoufalého Mestreye v podání Adaíry a sexy Maciuchovou, exotické lokace, španělské rytmy, ne, nezlobte se na mě, téhle legendě z filmařského hlediska míň dát nemůžu. Ideologii zde fakt neřeším. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Beru tento film jako jakousi socialistickou bondovku. V rámci seriálu 30 PMZ patří dva díly, z kterých byl tento film složen, k tomu nejlepšímu v seriálu. Rukojmí má zajímavý děj, pár akcí (pro někoho trapné, podle mě určitě realističtější než např. ty z bondovek), výborné herecké výkony, krásné kubánské prostředí, hudbu pana Lišky. Exotický dobrodružný snímek pro který mám slabost. Protivníky československé StB zde jsou bývalí nacisté a ne naši lidé, kteří komunistům vadili. To jen pro ty, kteří hážou celý seriál do odpadu z politických důvodů a tvrdí, že ve všech dílech komunistické zlo vítězí nad demokraty a nevinnými lidmi. Jiří Hradec (Jelínek) říká, že se golf naučil hrát v Kateřinské Hoře s panem farářem. O Bartolomějské ani slovo... ()

waits 

všechny recenze uživatele

Přestože pokládám celého Zemana za historicko-politický paskvil prvního řádu, nemůžu Bella Vistě upřít solidně vystavěnou zápletku a atmosféru Jižní Ameriky, v eře socialistického filmu, myslím, bezkonkurečně nejpřesnější (točilo se na Kubě). Hovory soudruhů kriminalistů jsou jen doplnkem k akci majora Hradce která má, hlavně díky Adamírovi, šmrnc (i když výklad šifranta Líra stojí taky za to) . Často si říkám, jak oddělit znechucení z propagandy nebo lži od ostatních složek filmu. Postupem času jsem došel k tomu, že pokud si u filmu nemumlám sprostá slova a neprocházím se po pokoji, budu se snažit vzít tyhle věci v potaz, ale nezapomenu se podívat na film i z jiných stránek. Celý Zeman je samozřejmě svinstvo, ale zkuste se podívat na Výstrahu nebo Botostroj. Anebo Bouřlivé víno, když jsme u toho, což je taková oblíbená legrácka s Menšíkem, ale nezadá si se Zemanovými tématickými díly. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Hotel Bella Vista se ve skutečnosti jmenuje Horizontes los Jazmines a leží 2 km od Vinales na Kubě. (sator)
  • Most, ze kterého chtěla skočit Sachlová (Helga Čočková), se nachází v Praze na Císařském ostrově. Bar v hotelu Bella Vista je hotel Los Jazmines v údolí Viňales na Kubě. Natáčelo se také ve městě Rostock v severním Německu. (Cucina_Rc)
  • V čase cca 15:22 Zeman (Vladimír Brabec) říká Jirkovi Hradcovi (Rudolf Jelínek): „A co jsi vlastně dělal? Naposledy jsme se viděli ve čtyřiašedesátým, to už je osm let.“ Avšak tento díl se odehrává v roce 1970, tedy je to 6 let. (budivoj)

Reklama

Reklama